Berta Sándor

Jönnek a terabyte tárolókapacitású USB-kulcsok?

Legkésőbb néhány éven belül olyan USB-kulcsok, memóriakártyák, mobiltelefonok és mp3-lejátszók jelenhetnek meg a világpiacon, amelyek akár egy terabyte adat tárolására is képesek lesznek.

Az első ilyen készülékek a szakemberek szerint akár másfél éven belül a boltok polcaira kerülhetnek. Mindezt az amerikai kutatók által kifejlesztett új Programmable Metallization Cell (PMC) technológia teszi lehetővé. "Ez egy teljesen új technológia, amely, ha minden jól alakul, forradalmasíthatja a memóriaipart" - közölte Michael Kozicki, az Arizonai Állami Egyetem professzora.


Michael Kozicki
A PMC, vagy más néven a nanoionikus adattárolók létrehozásában az IBM és a Sony kutatói is részt vettek. Az új eszközök hosszú távon leválthatják a merev­lemezeket, ráadásul biztató, hogy az első tesztekben néhány proto­típus képes volt már a DRAM-ok sebességének elérésére is. A megoldás további előnye, hogy a gyár­tás során elméletileg akár hagyo­mányos, a jelenleg a processzor­okban és a memóriákban már alkal­mazott nyersa­nyagok is felhasz­nálha­tók, így a gyár­tási költ­ségek nem emel­kedné­nek. Szintén fon­tos, hogy a PMC-adat­tárolók a flash­memóriák műkö­déséhez szükséges feszült­ség ezrelékével is működ­nek, vagyis segít­ségükkel rend­kívül energiatakarékos készülékek építhetők.

A kutatás részletes beszámolója az IEEE Transactions on Electron Devices szaklap októberi számában jelent meg, ebben Kozicki és munkatársai, a németországi Jülich Research Center kutatói részletesen leírják hogyan épít a PMC egy rézhidat két elektróda között.

"Minden egyes PMC adattároló cella két fémelektróda közé beépített elektrolit köré épül. Ha a technológia bináris 1-et rögzít, felépül egy híd, a 0 állapotot pedig a híd hiánya jelzi. Az ezt lehetővé technológia a töltött atomok mozgatását és állapotának megváltoztatását célozza" - nyilatkozta Michael Kozicki. Kozicki közlése szerint a folyamat olyan, mintha egy oldatból kristályt készítenénk, viszont a folyamat végtelenszámban megismételhető. Ha a PMC pozitív töltést kap, a rézatomok visszatérnek szabadon lebegő állapotukba, és a nanohíd eltűnik.

Az egyes adattároló cellák akár többszörös rétegben is elhelyezhetők egymás mellett és felett, így rendkívül nagy adatsűrűség érhető el. Nem véletlenül vásárolta már most meg a technológia licencét számos cég, köztük például a német Qimonda és az amerikai Micron Technologies Kozicki csoportja nemrég egy olyan PMC-tárolót mutatott be, amely szilícium-oxid és réz ötvözetéből készült, azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a hagyományos anyagokból gyártott eszközök közel sem bizonyultak annyira hatékonynak, mint nanocsövekre épülő társaik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    Még azt sem tudja, mi a különbség a szex és a pornó között... :P
    És 18-25 éve. (Vagy inkább 10.)
  • Epikurosz #18
    !
    Én ezt már egy hónapja megmondtam nektek.
    A mozgó alkatrészes technológiáknak leáldozóban.
    És azt is megjósolom, hogy eljön az az idő, amikor Supermanhez hasonlóan csak bedugunk egy kristályt egy lyukba, és máris beindul a masina. :-)
  • jasszka #17
    impotens vagy??
  • Zoli007 #16
    Ha-ha-ha. LOL. Ebből majd akkor lesz piaci technológia, amikor már az unokáimmal fogok játszani. (Soha)
  • FoodLFG #15
    Bizonyára igazad van.
  • halgatyó #14
    Igazad van, a kapcsolóüzemű tápok egyébként is szórják rendesen a zajt.

    Én örülök ennek a fejlesztésnek. Az már régóta látható volt, hogy az eddigi adattárolási módszerek, amelyek 2 dimenziósak voltak (egy felületen tárolódtak az adatok) lassan elérkeznek a lehetőségek korlátaihoz. A térfogati adattárolás sok nagyságrenddel fogja megnövelni az adatmennyiséget. Persze a naaagy felismeréstől a megvalósítás nem lesz rövid út.

    Most már "csak" az adat irás-olvasás sebességét kell majd hozzáigazítani.
    Hajrá!
  • angol #13
    mármint zene, audió cd
  • angol #12
    anyám borogass kb. 3000 tömörítetlen cd egy kis bizbaszban :)
  • haxy27 #11
    Szerintem adat tárolóval nem lehet teríteni a piacot mert tárhelyből sosem elég. Nekem most kéne legalább 4T tárhely, de ha belegondolok hogy elérhető áron lenne akkor a 10T sem lenne elég.
  • gkalcso #10
    Nem kell aggódni, az élettartamot szépen be fogják szabályozni, nehogy túl jó dolgot csináljanak, mert akkor terítik a piacot és nem lesz kinek eladni.
    Sajnos ez a piac.