Spencer

Képalkotási chipek az Inteltől

Az Intel nemrégiben elhatározta, hogy terjeszkedni kíván a digitális képalkotási piacon, melynek ékes bizonyítéka, hogy a vállalat munkatársai vadonatúj, elsősorban nyomtatókba, szkennerekbe és fénymásolókba szánt mikrochipeket mutattak be.

A világ legnagyobb chipgyártója szerdán jelentette be az új MXP processzor termékcsaládot, mely jelenleg két különböző nagy tudású chipet foglal magában.

A legtöbb nyomtató és szkenner gyártó cég kínálatában megtalálhatók olyan termékek, melyek korábbi Intel processzorokra épülnek, és ezen eszközök közös vonásának tekinthető, hogy működésükhöz legalább egy kiegészítő, úgynevezett ASIC (Application Specific Integrated Circuit), vagyis alkalmazás specifikus chip is szükségeltetik. Utóbbi chipek általában minden egyes eszköz esetében egyediek, és bár rendkívül jó teljesítményt nyújtanak, kifejlesztésük relatíve sok pénzbe és időbe kerül. Itt jönnek képbe a most debütált MXP chipek, melyeket az Intel a korábbi ASIC chipek olcsó, ám működési sebesség tekintetében igen csak versenyképes alternatíváinak szánja.

Az Intel munkatársai a hivatalos bejelentés kapcsán elmondták, hogy az MXP mikroprocesszorok révén a hardvergyártó cégek minden eddiginél gyorsabban és rendkívül alacsony fejlesztési költségek mellett dobhatnak majd piacra vadonatúj képalkotási termékeket. Patrick Johnson, az Intel Advanced Media Processor Operation vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy high-end kategóriás berendezéseik esetében a gyártók várhatóan továbbra is használnak majd ASIC megoldásokat, azonban e mellett arra is lehetőségük nyílik, hogy a nagyobb működési sebesség érdekében több MXP chipet integráljanak egy-egy eszközbe.

Ahogy azt már említettem, az Intel első körben két MXP processzort jelentett be, melyek közül az MXP5400 típusjelzésű változat négy, az MXP5800-as verzió pedig nyolc feldolgozó futószalagot tudhat magáénak. Tízezres tételben történő vásárlás esetén az MXP5400 51 dollárba kerül, az MXP5800-ért pedig 68 dollárt kell fizetni. Az Intel munkatársai utaltak arra, hogy máris komoly érdeklődés mutatkozik az MXP chipek iránt, és konkrétan tudni lehet, hogy a Xerox jövőre több MXP chipes eszközt is forgalomba kíván hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!