Gyurkity Péter

Összeállítható netbookot kínál az OCZ

A cég a hagyományos laptopok esetében alkalmazott egyedi összeállítási lehetőséget terjeszti ki a kisebb netbookok szegmensére, ezzel igazolva, hogy utóbbi készülékek végre valóban felnőttek a nagyokhoz.

Az OCZ a CeBIT-kiállításról szóló beszámolójában említette meg az új lehetőséget, amelynek egyéb nyomát egyelőre nem találni a vállalat hivatalos internetes oldalán. Itt csak a hagyományos laptopok esetében is alkalmazott opciót látni (DIY-sorozat), amely 15 és 17 hüvelykes kijelzővel szállított készülékek esetében engedélyezi számunkra, hogy összeállítsuk a többi komponens listáját.


Az Egyesült Államokban azonban 2009 második negyedévétől kezdve elérhetők lesznek az új Neutrino netbook készülékek, amelyek 10 hüvelykes kijelzőt kapnak majd, a többi alkatrészt pedig mi magunk válogathatjuk ki egy részletes listából. Azt sajnos nem tudni, hogy vajon egymagos és ikermagos Atom chipek közül is választhatunk-e majd, ez azonban mindenképpen örömteli fejlemény lenne a fanatikusok számára. Arról sem érkezett hír, hogy vajon a készülékek a kizárólag a DirectX 9 technológiát támogató 945GSE chipkészletet, avagy a már DirectX 10-re is felkészített GN40 lapkakészletet kapják.

Külső megfigyelők egyetértenek abban, hogy az ajánlattal a cég a szegmens felnőtté válására hívja fel a figyelmet - a netbook készülékek immár nemcsak a hagyományos megoldások mellett megjelenő kuriózumnak számítanak, hanem nagyon is fontos termékeknek, amelyek a jövőben a forgalom (és ezzel a bevétel) jelentős részét eredményezhetik majd.

Az egyetlen zavaró pont, hogy a technikai részleteket még nem ismerjük, nem beszélve az árról, amely szintén fontos tényező lesz majd a debütálás pillanatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fourgee #4
    Én tavaly vettem a Dell notebookomat, interneten kiválasztottam minden egyes alkatrészt, hogy miből milyen, mennyi legyen benne, aztán kiszállítoták. Annak ellenére hogy utólag már nem akarok benne semmit sem cserélni, jó dolog volt saját magam eldönteni, hogy mi legyen benne.

    Pl. ott van az Asus, mindegyik notebookja létezik többféle verzióban, de mindegyik típusból, csak 1 félét árulnak. Más fajtát MAgyarországon, más fajtát Németországban, és más fajtát Angliában. Na ennek nem látom értelmét. Minek a sok variáció, hogyha mindegyik országba más-más összeállítást visznek be?

    Hogy egy példát mondjak, volt egy Asus amiben az itthon árult verzióban talán Intel grafikus vezérlő volt, 7200-as fordulatszámú winchesterrel, meg egy gyors processzorral. Angliában ebből a típusból 4200-as fordulatszámú winchesterrel árultak, 8600-as Geforce-szal, meg egy lassabb processzorral... Én a Dell-t azért vettem GF8600-zal, mert játszani akartam rajta. De mit ért az az Asus, ha gyenge volt a processzor meg a winchester a GPU alá? És mit ért a gyors gép, gyors winchesterrel, de béna GPU-val?

    Egyébként meg a winchestert, GPU-t és CPU-t, meg a ramot is lehet utólag cserélni notebookban...
  • kvp #3
    Tovabba nemelyik netbookban van mini pci slot is, tehat abba azt pakol az ember amit akar. (tv tuner, gsm kartya, stb.) A merevlemez es a ram csereje pedig tenyleg trivialis. A dragabb laptopok eseten meg a videokartya is cserelheto es azokban altalaban van 1-2 kulso kartyahely is.
  • atomkrumpli #2
    vinyó,ram,wifi kártya most is cserélhető a (jobb) netbookokban gar.vesztés nélkül
  • torcipepe #1
    hiába lehet válogatni vásárláskor, utána már semmit nem lehet benne kicserélni.