32
  • mousee
    #32
    Ment a privát üzenet :)
  • torcipepe
    #31
    Acer Aspire One-om van, olvastam tesztet még a legelső, linuxos verzióról és nagyon lebutítottnak mondják, úgyhogy azt nem szándékozom feltenni.
    ubuntu telepítőm viszont van, hirtelen azt kaptam mikor kellett régebben valami, ami fut cd-ről. az megteszi?? kb mennyi hely és milyen file-rendszer kell neki?? valamint valami ötlet jó partícionálóra. a beépített lemezkezelője első blikkre az xp-éhez hasonlít, nemhinném hogy lehet vele "leharapni".
  • mousee
    #30
    Amúgy lehet adatvesztés nélkül is telepíteni linuxot, természetesen. Annyi a dolgod, hogy a mostani partíciódból "leharapj" egy adagot (bármely particionáló program megoldja), és azt adod meg a linuxnak telepítéskor. És láss csodát, máris nem bántja a dolgaidat. Sőt, a wines partíciót neked tetsző helyre fel is csatolhatod bárhova a rendszerbe, így könnyen eléred a fájljaidat is. Ha komolyabban érdekel, akkor írj privátba, segítek.
  • mousee
    #29
    Oké, így érthető :) Ez estben dual-boot :) Ha lanozol, akkor jöhet a win, egyéb esetbe minek melegedjen feleslegesen? :)
  • torcipepe
    #28
    nekem pl arra kell netbook, hogy 3-4 órát buszocskázva hazafelé tudjak filmet nézni és ne álljon be a karom a súlyától. persze erre jó a linux is, sőt jobb, ebben igazad van.
    de mikor haverokkal akarunk egy kicsit játszani CS-t vagy colin2-t, vagy mikor egyébb játékot akarok futtatni, mert halálra unom magam, akkor a directx miatt kell az xp. persze játékra tarthatnék külön asztali gépet, de lanozni vonszoljam mindig azt, bukom a mobilitást?? netbook XP-vel nekem megteszi, mert elsősorban nem a legújabb szuperjátékokat akarom futtatni , hogy nagyzolhassak velük, abból kinőttem, hanem amiket szeretek, azoknak elég az 1.6-os proci is. + akikkel lanozok, azoknak se jobb az asztali gépük.
    na meg PDA-hoz használom rendszeresen.
    játékon kívül én is szabad szoftver párti vagyok, a vírusírtón és a DVD-írómhoz kapott nero-n kívül minden nyílt vagy free.
    DOS 6.22, win3.1, 3.11, 95, 98, me, xp. mindet tucatszor telepítettem és javítottam már, így nekem már nem okoz problémát az xp. registry és rendszerfájl bújás nem az erősségem, sem az összetett hálózatok beállítása vagy akár a programozás, de mást se ilyenre akarok használni.

    ha a lan, játék, pda okomra tud bárki okosat mondani + megmondja, hogy tudok linuxot feltenni úgy, hogy a vinyón lévő dolgaim ne vesszenek el, akkor számomra is meg fog felelni.
  • mousee
    #27
    Cserébe bukod a netbbok előnyeit. Miért jó egy netbook? Gyors, tiszta rendszer, netezésre verhetetlen, keveset fogyaszt, sokáig bírja akksiról, stb.
    Windows-os verzió: Jöhetnek a vírusirtók, tűzfal, antispyware, és egyéb nyalánkságok. Már nem tölt olyan gyorsan, egyre lassabban bootol, viszont a sok védelem miatt jobban melegszik, jobban kajálja az akksit. És még így is be lehet nyelni valamilyen kártevőt csont nélkül :) Cserébe mit kapsz? Viszi a jól megszokott wines programodat... Akkor erre minek netbook? :P
  • torcipepe
    #26
    netbook linuxal szerintem annak ajánlott, aki csak arra akarja használni, amire kitalálták, mail és net. ha alkalmazásokat is akarsz futtatni rajta, akkor már az xp a nyerő, ráadásul alig drágább.
  • mousee
    #25
    Szerintem nem értetted meg amit mondani akartam. Nem fikáztam egy szóval se a windowst, csak a mostani "szakembereket". Active directory-t most tanultam éppen (sztech felsőfok), az nem egy nagy ördöngösség, de szerintem most ez nem lényeg. Arra akartam utalni, hogy manapság már minden hülyének lehet papírja arról, hogy ő rendszergazda/rendszerbuzerátor/sztech zseni (nemsokára nekem is), azt közbe fogalma sincs semmiről. Példának a mostani sulimat tudom felhozni. Igaz, hogy "Felsőfokú számítástechnikai képzés" folyik itt, gyakorlatilag meg egy vicc. Mit tanulunk? Vállalatgazdaságtan, EU ismeretek, Adatbázis kezelés ELMÉLET. Bár mondjuk ez még belefér, hátha gondolkodásra készteti az embert.

    A lényeg, hogy az oktatást akartam csak fikázni, mert ma már minden hülye számtekes papírral járkál, mer ő elvégezte.

    Amúgy amiket írtál: Ha megtanítod, szívesen megtanulom :)
  • torreadorz
    #24
    "Azért őket szakembernek hívni elég kérdőjeles :) Mit tud ma egy windows "szakember"?"

    Hát nézzük csak.
    -Tudod-e hogy kell active directory-s tartományt csinálni, úgy hogy a cégednek különböző telephelyei vannak és a rendszernek ezek között is müködnie kell? Természetesen a cégnek különböző internet elérései vannak, neked kell belőni hogy az AD hová melyik vonalat használja és hogy hová mit frissit le, esetleg vpn kapcsolat is a telephelyek közé.
    -Tudod-e hogy hogy kell olyan "rendszergazdát" csinálni akinek csak egy adott csoportra vagy ldap elemre van testreszabható jogosultsága?
    -Tudsz-e parancssorból windows core servert konfigurálni?
    -Tudsz-e konfigurálni isa servert?
    -Be tudod-e állitani hogy az isa servered átengedje a kivülről jövő rdp kapcsolatokat, ami ssl-en jönnek a belső terminal service gateway-hez?

    Ez most csak néhány példa volt, az az igazság hogy a "windowsban csak kattingatni kell" mentalitás elég gyorsan megbosszulja magát mihelyst nem gányolni kell hanem a tervezetett folyamatokat megcsinálni. Tehát a fenntiek esetén az nem megoldás hogy van valami összetákolt ki tudja hogy müködö valamink amik még 200 más dolgot is átenged pl a tüzfalon miközben az nem volt tervezve.

    Hidd el nekem, elég gyorsan a porba lehet alázni a linuxos szakikat windowson, és igen gyorsan kiderül hogy totál nem ért hozzá és totál nem tudja megcsinálni a megadott feladatot mert nem ért a windowshoz, és mit ad isten az összevissza kattingatásától sem oldodik meg magától a feladat.

    Inkább a probléma csak az, hogy manapság minden vérpistike aki már egyszer is újrarakta az xp-jét rendszergazdának titulálja magát, és hogy minden vérjózsika aki már egyszer is kipróbálta az ubuntut linuxos szakembernek hivja magát..
  • szivar
    #23
    Szerintem azt a linux CD-t még Noé nyomta a kezedbe amikor lejött Ararát hegyéről...

    Három vagy négy év kihagyás után linux telepítésre adtam a fejem (kényszerből - Kubuntu), s csak kellemes meglepetések értek - eleinte. Aztán jött az hogy joypad megemésztetése, meg ilyenek. Kernelt forgatni nem kell(ett volna:)). Ha nem a legújabb vassal rendelkezik az ember, akkor a nyomtatókat és társaikat is felismeri ez az óperenciás rendszer - méghozzá mindenféle driver-CD és újraindítás nélkül. Bár a telepítés óta minimális késztetést érzek a win elindítására...

    Na mindegy. Van akinek a pap, van akinek a papné. Csak ne az egyház modja meg hogy kinek s mi...

  • mousee
    #22
    "Sajnos kevés szakember van a linux rendszerekhez. Még a windows rendszerekhez megsem lehet számolni."

    Azért őket szakembernek hívni elég kérdőjeles :) Mit tud ma egy windows "szakember"? Kb annyit mint egy otthoni poweruser, aki szereti matatni a rendszert :) De ez nem szakember :P

    Akik meg tényleg értenek a géphez, azok meg rohadnak valami más melóhelyen, esetlen meló nélkül. Linux elterjedhetne, ha olyan tényleg hozzáértő szakemberek kerülnének ki a számtech sulikból, akiket bármilyen probléma elé ha leültetünk, akkor megoldja azt, és nem csak pislog, hogy "há én ezt nem tanútam me ez nem a windó zikszpé". Csak hát ma már minden hülyének lehet papírja erről :)
  • dyra
    #21
    Én elég régóta nyüstölöm az Ubuntut, és elötte a Suse -t. Windows -t is elég régóta használok. És azt kell mondanom mind2 rendszerrel szivtam már rendesen.

    De ezen hibák legtöbbször valamilyen félig kompatibilis vagy egyáltalán nem kompatibilis cucc - cuccok miatt voltak.

    Mára szerintem elértünk oda, hogy a linux úgyanúgy jó internetezésre, skypolásra, film nézésre, hála az open Office 3.0 -nak szövegszerkesztésre is.

    Persze van még hova fejlődnie, de ma már nyugodtan ott lehet hagyni egy Linux -os gépet Marika néninek ,hogy használja.

    Egy átlagos irodába már böven lehet használni.

    De azért vannak gondok is. Sok a szájhuszár Linux -os szakember. Valami gondod van felhivsz egy ilyen "istent". Aztán hamarosan rájössz képtelen megoldani mondjuk egy egyszerü fájl konzisztencia ellenörzést. Okosan felvág egy SME vagy egy Ubuntu szervert, arra beállít egy Sambát. aztán mikor csecs van csak vakarja a fejét. Tisztelet a kivételnek.

    Sajnos kevés szakember van a linux rendszerekhez. Még a windows rendszerekhez megsem lehet számolni.

    Egy windowst lehet Pistike a szomszédból is megjavít. Még egy Ubival rohangálhatsz fel alá ha szivás van.

    Ez sok felhasználót akik csak használni akarják a gépet elijeszt a linux. (igen ilyen emberek is vannak, kedves Linux tábor)

    Szóval azért a Linuxos bagázs is magába nézhet.

    Na mind1. Mindenki azt használ amit akar. :) Ez a lényeg! :)
  • CollerbladE
    #20
    Egyszerüen linuxoknál az a baj (mint álltalában minden ingyenes programmal is), hogy nincs mögötte egy olyan "valaki" vagy "cég" akit garanciát válal a működésre. Ez a nagy probléma az ingyenes opensourceal. Hogy míg otthonra mindenki annyit baszakodik vele amenynit akar (akár még teljesen elégedett és jó rendszert is kaphat, nekem pl nagyon tetszik ubuntu. Csak 1 laposon nem megy a wifi akármit próbáltam...), addig az üzleti szférában egyszerűen nem engedheti meg magának egy cég, hogy ne legyen valaki az infó háttér mögött. Tehát ha valami nem megy vagy nem vagyunk elégedettek, akkor legyen kit anyázni. Ha linuxot választunk, és nem megy valami, akkor max magunkat szidhatjuk, hogy miért nem megy. De ha windowt használunk, akkor máris ott a cég akit lehet anyázni és számonkérni. Tehát ott van a "biztonság érzete". És ez az embereknek (az érzés számít és nem az hogy a linux enynivel meg enynivel jobb/rosszabb).

    A másik dolog amiért a linux sok helyen nem nyerő, szintén az ingyenességre vezethető vissza. Hiszen ha valami ingyenes, az biztosan nem jó minőségű és ha még support sincs mögötte? Te biztosan azt választanád?

    Szóval lényegében ezért terjed a linux tetülassan.

  • lami321
    #19
    Kapcsold be windowsban az active windows trackinget:D Ugye milyen felhasznalo barat?:D
  • mármindfoglalt
    #18
    Hát én egy időben elég sokat próbálgattam a linuxokat. Az egész azzal kezdődött, hogy a letöltött linuxok kb. kétharmada már föl sem települt, hanem útközben valami hibát dobott. Végül még a leghasználhatóbbnak tűnőnél maradtam, amin még a grfikus felület is elindult úgy ahogy, ami már kifejezetten nagy szó volt. Ez most is fönn van a gépemen, néha használom a shellt szöveges fájlok manipulálására, meg van egy-két jópofa játék rajta, de ennél több hasznos funkciót nem sikerült találnom benne. Viszont a fórumok hosszas böngészése után is arra jutottam, hogy, valószínűleg saját drivert kéne írnom a videokártyához, ha azt akarnám, hogy tényeg jól működjön a grafikus felület. Sőt, ugyanígy saját dribert kéne írnom a nyomtatóhoz, szkennerhez és a mobilinternethez is. Ezen kívül a wifit sem sikerült beüzemelni, bár arra találtam ötleteket, de jöttek be. Hát szerintem ez semmiképp sem összemérhető feladat a vezérlőpult ikonjainak megtanulásával. Registry-ben baló matatás nélkül pedig teljesen jól használható egy windows, persze aki akarja, csinálhatja.

    Egyébként félreértés ne essék, én nagyon jónak tertom a nyílt forráskódú dolgokat, és érdeklődöm a linuxok iránt is, meg a programozás iránt is, de nem vagyok programozó, úgyhogy a legtöbb dolgomat sokkal egyszerűbben meg tudom csinálni windows alatt.
  • Rexhawk
    #17
    "A netbook megoldások terén eközben nagy változásokra számítanak a szakértők, legalábbis a kínai Economic Daily cikke szerint."
    Na a szakértők...
  • pzssoft
    #16
    Szerintem inkább Toshiba Portégé R600 - ez aszem könnyebb még a MacBook Air-nél is (1,1kg) - és benne van minden, optikai meghajtó is.
    OFF: 390e ft-ért van most egy ilyen típusúm (R600-101), ha érdekel írj.
  • gemi
    #15
    A linuxosok szemléletével az a baj a legtöbb esetben,hogy az emberek nem operációs rendszert választanak, hanem szoftvereket, meg esetleg pár hardvert. Ha a program nem megy rajta, akkor nem fog tetszeni az oprenszer.Ha nehéz felinstalláni, akkor se fog tetszeni.Azért nem fog valaki linuxos gépet venni, hogy aztán ne menjen vele a régi nyomtatója és szkennere stb... Az új gépeknél és hardvereknél jobban ki kéne emelni,hogy linux kompatibilis. Persze itt is gond van mert linuxból is van 200 féle. A linux azért szerencsére elérte azt a színtet, amikor már egy átlagos hardverrel rendelkező nem programozó szemléletű ember is tudja használni internetre, meg szövegszerkesztésre stb. És vannak már hardverek is amikhez adnak linux meghajtókat. Szóval fejlődik, örülök neki, de kéne pár profi program is rá. Ehhez még kéne egy jó kis open gaming platform, amit az EA szorgalmaz . Akár bootnál válaszható lenne. Akkor jobban elkezdene terjedni. Ha jobban terjedne, több programot írnának rá..

  • acdc
    #14
    A legjobb az lenne,hogy win trial es linux, cd-n filleres dolog,es a ha win kell akkor internetes cim (telefonszam) hol lehet megvenni a serialt.Es persze nincs a gep araban az oprendszer.
  • acdc
    #13
    Amikor 100 gepen linux van foleg netbookokon es 99 letorli es wint valamint egy szuk reteg hackintosh tesz ra akkor te mit tennel a gyartok helyeben? Tovabbra is linuxal adnad ki?
  • floatr
    #12
    Amikor Ubuntut kezdtem használni, kb 1 hónap volt az, amíg szoknom kellett a dolgot. Bár jópár éve használom, kernelt nem kellett fordítanom, egy-két nem működő programmal találkoztam már, de a legnagyobb hekkelés eddig az volt, amikor egy korábbi wifi drivernél ki kellett kapcsolni a hwscan-t. Ezzel szemben a win3-tól kezdve végeláthatatlan mennyiségű szopásba futottam bele.

    Ez tipikusan az a fajta kettős mérce, amikor az ember egy bizonyos információhalmazt eredendően meglévő alapismeretnek vél -- miközben akár több tíz év tapasztalata van mögötte -- miközben egy újabb halom ismeret megszerzését -- bár a korábbiakra építve nem effektíve max pár hónapról van szó -- már "állandó szopás"nak titulál. Ha nyitott szemmel jársz, akkor láthatod h a windózos gyakorlatot is marhanehéz elsajátítani, akármikor kezded, és a registry-ben való matatást -- de még sokszor a control panelben is -- pedig a felhasználók nagy része érthetetlen hekkelésnek, és álladó szopásnak éli meg.
  • floatr
    #11
    Látom nagyon érthetetlen ez a nyílt forráskód/fejlesztési modell dolog. Maradjunk annyiban, hogy nyílt kód esetén nincsen a szoftvert eredetileg fejlesztő cég esetlenségéhez igazítva a szoftver pályafutása. Nekem pl. szakmámnál fogva jelentősen könnyebb a dolgom, ha valamibe bele tudok

    Ha meg olyan alkalmazást akarsz használni, ami windózon fut -- gondolom legálisan -- akkor nem okoz gondot, hogy töredékáron vegyél egy win7et is hozzá. Bár aki más OS-t ésszel használ, az jellemzően nem windózos programokat akar futtatni más oprencerek alatt.
  • Gerygrey
    #10
    De az emberek nem a nyílt forráskódú szoftver forráskódját akarják olvasgatni, hanem dolgozni akarnak vele. Én még sosem éreztem késztetést arra hogy belenézzek az Adobe After Effects forráskódjába, csak az a lényeg hogy ha rákattintok az ikonjára a dock-on, induljon el, és egy izmosabb 3D-kompozíció renderelésekor se akadjon ki. Érdekes módon Windows alatt ez simán megy, akkor most nekem minek is kellene szopnom a Linux-szal? Csak mert az zsidó? :)
  • mad mind
    #9
    Ezt olyan szépen mondtad, hogy már majdnem elfelejtettem, az állandó szopásokat és kernelfordításokat, a nem működő programokat és az állandó fórumböngészést, amivel a Linux együtt jár. (vagy járt amikor én használtam)
  • lami321
    #8
    Ugysem erti meg aki csak windowst hasznal azt a nyuzsgest es erot ami a Open Source mogott van. Es sosem fogja atelni azt az erzest mikor egy Nyilt szoftver kodjat olvassa szabadon. Nem veletelnul nincs jelen az M$ a embedded system piacon. Vagyis probalkozott betorni.. Lehet meg zavarja a 8mb ram a 8gb helyett:D:D De ne feledjetek 640Kb eleg mindenkinek!:D
  • Teppik Amon
    #7
  • gettoharcos2
    #6
    "Nagyon fontos szerepet szán"... : magyarán összelobbyztak a Microsoft féle globálcionista kampósorrú szektával és mindenhol ezt akarják majd nyomni Windows Vistával és Win 7-tel, hogy vegyed, vigyed, hogy aztán jól megfigyelhessük még azt is mikor, mekkorát fingassz öcsém...

    "...a Linuxok drasztikus visszavonulását várják..." : azt várhatják is... mert aki egyszer már kóstolt Linuxot az már mást nem kér... a Linux egy műfaj, egy életforma, a Linux az élet.. mikor döbbennek rá, hogy sosem a Linux küzdött, azért hogy az emberek Operációs Rendszerként használják, hanem a fizetős lobbyk küzdöttek mindig is ELLENE. Nem mindegy hogy valami ELLEN küzdeni, vagy valamiÉRT. A Linux pedig nagyívben f*sik rá, hogy ki használja és ki nem.
    Aki használja, annak váljék egésségére, aki nem az meg meg is érdemli a sorsát. Ennyi.

    Egy mai átlagos Linux , akár egy Ubuntu , de főleg egy specifikusan célhardverre írt disztrib (mint pl: az ASUS EEEPC-re írt Xandros) iszonyatosan megalázza a Windows Vistát, a Win7-et, de még talán sok téren az XP-t is.... Minden téren. Nemhogy kiszorítani nem fogják tudni, hanem, lassan már nem tudnak mivel előjönni, a nyílt forráskód, a nyílt lapokkal való játék végül
    győzedelmeskedni fog, a zárt forráskód pedig törvényszerűen elbukik.
  • Darth Sith
    #5
    nekem már az Air-n is kényelmetlen volt írni, ezen milyen lehet?
  • B0nFire
    #4
    2000$? Lényeg, hogy kapni lehet. Na, előbb kifizetem a mostanit.
  • 0Speed0
    #3
    A Dell honlapja szerint az olcsóbb változat $2000, nem pedig $1200...
    És a soványka leírás alapján eddig csak a 200MHz -el gyorsabb prociban (SU9300 vs. SU9400)és a dupla annyi memória mennyiségben (2GB vs. 4GB DDR3) térnek el...
  • mousee
    #2
    De azért lol, hogy a flame-hez belerakták azért az alapot... na aki még itt is elkezd flémelni, az meg is érdemli... pfff
  • Etinger
    #1
    Nagyon f*sza ahogy el van homályosítva a lényeg :):)