Gyurkity Péter

Búcsúznak a kisebb Eee PC-k

A gyártók fokozatosan növelik a netbook megoldások kijelzőinek méretét, így a kisebb változatok kiszorulnak a piacról. Több vállalat is 10 hüvelykes példányokkal készül az elkövetkező hónapokban.

Benson Lin, az Asus ázsiai és csendes-óceáni régiókért felelős divíziójának elnöke kijelentette, hogy bár a 8,9 hüvelykes Eee PC még mindig a netbook eladások jelentős részét adja, ám ez nem akadályozza meg őket abban, hogy az idei év során végleg kiszórják ezen változatokat. Az év végére elmondhatják majd, hogy a teljes forgalom 95 százalékot a 10 hüvelykes példányok tették ki, a maradék 5 százalék pedig a telekommunikációs cégeknek szállított 7 hüvelykes, elsőgenerációs készülékeknek jut majd.



A netbook megoldásokkal elsőként jelentkező Asus lépése jól jelzi, hogy milyen irányba mennek el a gyártók annak érdekében, hogy fenntartsák, mi több, növeljék az olcsóként hirdetett mobil készülékek iránti érdeklődést - nem csoda, hogy számos más cég is hasonló fejlesztésekkel készül. Ez utóbbiak közé tartozik a Dell, amely az Inspiron Mini 9 után most szintén egy 10 hüvelykes változatot dobna piacra, amely a hivatalos fórumon megjelent információk szerint a QVC alatt debütál, a készülék pedig közvetlenül a cégtől lesz beszerezhető február 26-tól.

Az eddig elsősorban hordozható lejátszókra koncentráló Archos szintén ilyen készüléket tervez, amely a technikai specifikációt illetően semmilyen nagy meglepetéssel nem szolgál: a megszokott Atom chipet hagyományos merevlemez, 1 GB memória, valamint Windows XP egészíti ki, az ár pedig 450 dollár lesz hatcellás akkumulátor esetén.

A Freescale cég a maga részéről egy 200 dollár alatt megjelenő készüléket ígér, amely idén nyáron bukkanna fel. Az Atomot itt egy más architektúrára épülő chip váltaná fel, amely 8 órás üzemidőt biztosítana egyetlen feltöltéssel - a cég az x86 platformmal szemben kíván alternatívát nyújtani, meglátjuk, milyen sikerrel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #3
    Szerintem nem baj a kisebb kijelző, ha rendes a felbontása.
    Ennek pl. csak 5,6" de 1024x600-as ami teljesen jól használható méret, csak közelebbről kell nézni. Szerintem aranyos, használok ilyet. Persze ez nem netbook (árban semmiképp)...
    Rövidlátóknak azért nem ajánlanám.
    De 8" 1024x600-on már egész kellemes és 8"-n már elég jó billentyűk is elférnének. A tapipadot meg el is lehetne hagyni, az egerek már rég nem csak az alátéteken működnek. Ekkor a "qwerty" fölé vagy alá elférne egy kis numerikus is. Aki írógépnek használja az meg dugjon rá külső bill.-t.
  • gosub #2
    Nem csodálom, hogy átállnak a 10 hüvelykre és csak elvétve maradnak a kisebbek. A billentyűzet úgyis korlátozza a kijelző minimális méretét, cserébe egy 8,9-es vagy kisebb netbook csak az LCD káváját növeli értelmetlenül, kihasználatlanul.
  • smv #1
    Remélem ennek köszönhetően lejjebb megy az ára, mert az első generációsok már tényleg jó árban vannak (50 körül ugye), de a 10colosokért még midnig 80-90 ezret kell kifizetni, ami egy jegyzetelésre/netezésre szánt netbookért nekem még mindig sok.