Gyurkity Péter

ARM chipet kap a következő XO-laptop

Az OLPC szerint az XO-laptopok fogyasztása még mindig nem érte el az ideális szintet, ezért egy még szerényebb igényű chip köré építenék a második generáció példányait. Választásuk az ARM-sorozatra esett.

Ed McNierney, az OLPC felelős technológiai igazgatója egy napokban adott interjúban kiemelte, hogy bár sokak szerint az első fejlesztés, vagyis az eredeti XO-laptop mindössze 5 wattos fogyasztása csodálatraméltóan alacsony, ők úgy vélik, hogy mégis ez jelenti a legnagyobb problémát. Éppen ezért a második generáció esetében lemondanak az AMD által szállított Geode chipekről, hogy az új fejlesztés ARM processzort kapjon.

Az XO-2 tehát egy új System-on-Chip (SoC) dizájnra épülhet majd, amely elsősorban alacsony fogyasztása révén kínálhat további előnyöket. Ezzel kapcsolatban megemlítik az nVidia Tegra elnevezésű fejlesztését, amely egy ARM chip ötvözését jelenti egy DirectX 9-es grafikus vezérlővel, ez azonban csak mint érdekességként merült fel. A problémát itt az jelenti, hogy ezen chipek alkalmazása esetén veszélybe kerülhet a Windows-kompatibilitás, a Microsoft ugyanis jelenleg nem kínál teljes operációs rendszert a fenti platformra. Az OLPC azonban a hírek szerint már kapcsolatba lépett a szoftvercéggel, mivel az új készülék esetében a Windows/Linux dual-boot rendszert szeretnék alapértelmezetté tenni.

Ez utóbbi információt korábban maga Nicholas Negroponte, a projekt atyja is megerősítette, kiemelve, hogy ők a Windows, nem pedig a Windows Mobile operációs rendszerre vágynak. Ez azonban komoly fejtörést okozhat a Microsoftnak, így a kérés teljesítése némi időt igényelhet majd - ebből szerencsére nincs hiány, hiszen az alapítvány nagyjából másfél év múlva készítené el a második generációt, akkor indulhatna majd a terjesztés.

Az XO-2 egyébként egyes információk szerint két érintőképernyőt, egy billentyűzetet, és nyilván 3G, illetve WiMAX-támogatást is tartalmazna, hiszen a vidéki felhasználókra is gondolniuk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!