Gyurkity Péter

20 éve született meg a Web

Tim Berners-Lee éppen 20 évvel ezelőtt állt elő eredeti javaslatával, amelyben egy egységes információs rendszert ajánlott munkaadója figyelmébe, hogy megfelelő módon követhessék a korábban lejegyzett anyagokat.

Az "Information Management: A proposal" névre hallgató dokumentum (amely most is megtekinthető az alábbi oldalon) a CERN svájci kutatóközpontjában készült, ahol 1989-ben komoly gondot jelentett a tudástár rögzítése, tárolása, és további megfelelő kezelése. A katasztrófát megelőzendő, Berners-Lee kidolgozott egy rendszert, amely áthidalta az eltérő számítógépek közötti inkompatibilitást, könnyű és egyszerű módon téve elérhetővé a teljes kínálatot - ebből született meg néhány évre rá a ma is ismert World Wide Web.

Ahogy azt később a brit kutató elmondta, az elsődleges problémát az jelentette, hogy a nukleáris kutatásokkal kapcsolatos anyagok sok esetben végleg elvesztek, más részleteket pedig csak hosszas nyomozással sikerült felkutatni a helyi központban. Az információs káoszt nehezítette, hogy igencsak eltérő számítógépeket használtak, és hiányzott a megfelelő rendszer, így az adatok kezelése és tárolása nem volt megoldott. Az alapjában véve egyszerű javaslattal azonban választ talált a kérdésekre, igaz néhány évre volt még szükségük, hogy a platformot élesben is kipróbálják.

Eredetileg 20 webszervert állítottak üzembe, ma pedig az elérhető oldalak száma százmilliárd felett van. Hihetetlen növekedésen ment tehát keresztül az eredeti platform, amely igazán az 1990-es évek közepén, a Netscape böngésző elterjedésével indult meg igazán. Az elképzelést egyébként Berners-Lee főnöke 20 évvel ezelőtt tágan értelmezhetőnek, ám mindenképpen izgalmasnak találta, ezért is bólintott rá a munkálatok megindítására. Csaknem két évükbe került, míg a kezdeti rendszert kialakították, onnantól kezdve azonban többé-kevésbé megoldottnak volt mondható az európai atomkutató szakemberek közötti gyors és kényelmes információcsere.

A CERN illetékesei már 1991-ben úgy döntöttek, hogy nem tudják biztosítani a platform további fejlődését, két évre rá pedig elhatározták, hogy nem tartanak igényt jogdíjakra a kereskedelmi felhasználás esetén - valószínűleg ez volt a garancia a további egészséges növekedésre. Az eredeti feltalálókat azonban néhány mai jelenség nagyon is zavarja, ők ugyanis továbbra is kiállnak a szabad információcsere mellett, ezt pedig a szórakoztatóipar és a szolgáltatókat is korlátozni tervezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #13
  • MerlinW #12
    Az internet volt előbb.

    Advanced Research Project Agency (ARPA) 1969 szeptemberében az USA-ban jött létre. Kifejlesztésének célja az volt, hogy egy esetleges atomtámadás esetén ne egy helyen legyenek az adatok, hanem szétszórva az országban, szervereken. 1979 után ARPANET-é avanzsált amit már a kutatók és pár "kisebb" ember is használhatott. ARPANET már képes volt a saját accountok és személyre szóló e-mail-ek küldésére is.

    Tim Berners-Lee az egységesített WWW azaz World Wide Web (HTML és társai)-t találta ki. Az ARPANET 1989-ben szűnt meg.
  • polarka #11
    igen
  • Vexille #10
    "Eredetileg 20 webszervert állítottak üzembe, ma pedig az elérhető oldalak száma százmilliárd felett van." wehh? ez kb olyan hasonlat, minthogy a városban 20 utca volt eredetileg, mégis 500 feletti az autók száma...
  • drucski #9
    Háát perrrsze!
  • djw #8
    akkor internet előbb volt mint web ? ;)

    a tojás volt előbb vagy a krokodil? :)
  • [HUN]FaTaL #7
    A web hálót és nem hálózatot jelent és web alatt leginkább a HTTP protokoll értendő (és vele együtt a world wide web). A network jelent hálózatot magyar fordításban.
  • szily3 #6
    Vágási Feri és Kutya az internetről... érdemes megnézni, egy kis nosztalgia... :D (nekem nem, nekem ez uj:)) )
    Ezek is jok: Vágási Feri beszáll az internetbe
    Vágási Feri és a Windows 95
  • balee66 #5
    Hálózat alatt internetet érettem, de akkoriban ARPANET volt, nem Internet.
  • B0nFire #4
    Azt hittem, a web - többek között - hálózatot jelent.