Berta Sándor

Évi 10 millió euróba kerülhet a hozzáférések blokkolása?

A Les Echos francia gazdasági lap cikkéből kiderült, hogy a HADOPI-rendszer bevezetése sokba fog kerülni nemcsak az internetszolgáltatóknak, de a felhasználóknak is.

A francia újság beszámolójában rámutatott: La Haute Autorite pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur Internet (Loi HADOPI) nevű hivatal létrehozása és működése anyagilag is komolyan érinti majd a cégeket és az embereket. A becslések szerint évente minden internetszolgáltatónak legalább 10 millió euróba kerül majd a HADOPI-rendszer működtetése. Az Orange nevű cég azonban még ennél is nagyobb összeggel, évi 13 millió euróval számol.

A Libération párizsi napilap blogjában, az Ecransban megjelent anyag pedig további részleteket is közöl a várható intézkedésekről. Eszerint a jogvédők naponta kereken 10 000 figyelmeztető e-mailt, 3000 figyelmeztető postai levelet fognak küldeni a felhasználóknak és naponta 1000 internetblokádra vonatkozó javaslatot tesznek majd le a hatóságok asztalára. A legnagyobb költségeket a hozzáférések blokkolásához szükséges technikai és adminisztratív rendszerek bonyolultsága jelenti. Az internetszolgáltatóknak ugyanis el kell tárolniuk az ügyfeleik nevét és IP-címét, hogy az utóbbit adott esetben a HADOPI felszólítására bármikor blokkolhassák. Az intézkedésekhez nincs szükség bírói engedélyre.

A Les Echos kiemelte, hogy az internetszolgáltatók azzal vádolták meg Christine Albanel francia kulturális minisztert, hogy elhallgatja a program valódi költségvonzatait. Amelyik cég nem hajlandó együttműködni a hivatallal és megtagadja a hozzáférések blokkolását, az esetenként 5000 euró pénzbüntetést fizethet. Albanel tavaly még azzal próbálta elejét venni a vitának, hogy túl korai lenne még az internetszolgáltatókra háruló költségekről beszélni. Mivel a Francia Nemzetgyűlés a jövő héten dönt a HADOPI létrehozásáról szóló törvényről, ezért ez a válasz már elfogadhatatlan a cégeknek. Tavaly szeptemberben egyébként a miniszter a program összköltségeit 6,7 millió euróra becsülte.

A francia internetszolgáltatókat tömörítő Association des Fournisseurs d'Acces et de Services Internet (AFA) egyébként már tavaly nyáron tiltakozott a 2007-ben felmerült elképzelés ellen. Mindez azért érdekes, mert az ötletet addig nemcsak támogatták, de a törvénytervezet kidolgozásában is részt vettek. Az elmúlt napokban a HADOI bevezetését bírálta a Francia Internetes Közösség (ISOC France), míg a La Quadrature du Net nevű polgárjogi szervezet a francia felhasználókat online demonstrációra szólította fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orkaman #22
    majd lehet venni offshore VPN hozzáféréseket. ha SSL titkosított csatornában kiszűri hogy mit tölt le, hát gratula.
  • zola2000 #21
    Kiszámoltam, ha minden filmet, játékot, zenét megvennék ami érdekel, akkor elmenne a fizetésem több mint 2/3ada.
  • jebela #20
    Nemtom, nekem ha uniós fizum lenne, akkor se vennék új eredeti filmet (már letölteni se érdemes 20-ból 19-et), de ez magánvélemény. Ha blokkolják a netet, hát hajrá. Remélem belebuknak....mind....
  • Alvarez999 #19
    Még mindig szövegértési problémád van. Talán olvasd el a hozzászólásom második mondatát is.
  • vasziszdasz #18
    Hát... azért jellemző hogy a warez leginkább amerikából jön, pedig ott 10x akkora a fizetés mint itt hungarisztánban.
  • vasziszdasz #17
    Azt azért megnézném, hogy egy franciaországi lakásba mikor fogja egy görög szolgáltató bevezetni a netet
    Amikor a matávos vonalra az invitel. Akármikor. Csak keretszerződés kérdése. Hidd el ha lesz rá igény (lesz!), akkor megkötik.
  • Alvarez999 #16
    Azt azért megnézném, hogy egy franciaországi lakásba mikor fogja egy görög szolgáltató bevezetni a netet. Abban a valószínűtlen esetben, ha ez mégis megtörténik, természetesen vonatkozni fognak rá a francia törvények, azaz a cseberből vederbe esete forogna fenn.
  • zola2000 #15
    Mondjuk ha annyi fizetésem lenne én sem warezkodnék, de azért így is megveszek egy-két dolgot, igaz keveset...
  • zola2000 #14
    Nem biztos, ott annyian azért nem warezkodnak mint errefelé.
  • vasziszdasz #13
    Mármint a franciáknak. De ahogy nálunk is a Felvidéken vásárol mindenki, ott is majd a görög, olasz, lengyel, stb. szolgáltatókat fogják választani. Végülis az EU-ban nincsenek határok.