Alex

Egyre nő az internetszolgáltatók bevétele

Bővül a hazai internetpiac, egyre több az internetszolgáltató, azonban az előfizetések túlnyomó része kéttucat vállalatnál koncentrálódik. Míg a vezetékes szegmens megtorpant, a drótnélküli szolgáltatások robbanásszerűen terjednek.

A Központi Statisztikai Hivatal kiadta gyorsjelentését az elmúlt időszak folyamatairól, mely szerint 2008-ban közel félmillióval gyarapodott az internet-előfizetések száma, ezzel átlépte a 2,3 milliót. Kétharmaduk a széles sávú technológiához (xDSL és kábeltévé) kötődik, ez a szolgáltatási terület 2007 decembere óta 18 százalékkal bővült. A vezeték nélküli kategória még ennél is nagyobb mértékben, 56 százalékkal nőtt. Az összes előfizetés majdnem negyede mobilinternet. A telefonbeszélgetések időtartamának 73 százalékát mobiltelefonokról indított hívások tették ki.

2008 IV. negyedévében az internetszolgáltatók száma 403 volt, 77- tel több, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 25 cég tudhatja magának az előfizetések 90%-át. 2008 utolsó negyedévében az internet-előfizetések száma 6%-kal emelkedett az előző negyedévhez képest. December végén 27%-kal volt több előfizetés, mint 2007 utolsó napján, számuk meghaladta a 2,3 milliót.


Az internetpiac dinamikus fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 56 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, melynek növekedése 60%-os volt.

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 27%-kal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, 10%-kal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 18%-kal nőtt. Az összes előfizetésen belül 2007 IV. negyedévéhez képest több mint 2 százalékponttal esett a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt), 5 százalékponttal csökkent az xDSL-, stagnált a kábeltévésés megközelítőleg 6 százalékponttal lett magasabb a vezeték nélkülia/ szegmens előfizetéseinek részaránya. Az összes internet-előfizetés majdnem negyede a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 5 százalékponttal növekedett.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a IV. negyedévben több mint 36,8 milliárd forint volt, ami folyó áron 27%-kal több az egy évvel korábbinál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    Kössz a linket szlovákiai hun. Terveztem hogy én is lecserélem a netemet mobilnetre de p2p korlátozás miatt max csak 2.-ik netnek jó
  • szlovákiai hun #12
    chuky123-ak
  • chuky123 #11
    Mikros nettel nekem is csak rossz tapasztalataim vannak. Ugyanazok mint amit a szlovákiai hun emlitett. Biztos van jó mikros net persze annak az a feltétele hogy az antennák jól "lássák" egymást különben tényleg szarakszik. A mobil net tényleg azért jó mert kötetlen. Bár nem tudom hogy ott van-e sebesség ingadozás 1 adott cellába és hogy valóban korlátlan ahogy pl a panon hirdeti. Vki leírhatná a tapasztalatát a panonos mobilnettel kapcsolatban. Elvileg a panonnak a legnagyobb lefedettsége.
  • Molnibalage #10
    Hát igen. Én akkor mondam fel a mikrós netemet mikor 2 hónapig nem volt upload sávszélem és sokszor még download sem.

    A mikrós és mobilos net meg sok szempontból egy rakás szar. Hálózati játékra telejsen alkalmatlanok.

    Az viszont megérne egy misét, hogy az upload sávszél milyen nevetséges... Nem torrentre kell nekem.
  • savior #9
    nem csoda hogy gazdagodnak. tobb mint fel eve nem tudom megszuntetni az internetemet es kisebb savszelessegure sem rakjak at
  • Sanyix #8
    Ott a legrosszabb, hiszen minden televan wireless izékkel, amik egymást zavarják.
  • [HUN]FaTaL #7
    Ez csak az otthoni mikró netre vonatkozik. Itt a cégnél 10/10M mikró van és semmi probléma vele (Invitel - Euroweb).
  • szlovákiai hun #6
    A drótos net még mindig jobb mint a vezeték nélküli, ha minőség szerint csinálnának statisztikát, akkor siralmas állapotok jönnének ki, a mikrohullámú interet kegyetlen szar, mert a legtöbb mikrohullámú internet szolgáltató egy tróger banda, szar a technika, de még felvesznek akkor is egy tucat ügyfelet mikor már tényleg nem birja a cucc, oszt meg az anyázás: kiesik, lassú, befagy, oszt még az időjárási viszonyokból eredő bosszúságot nem is említettem (lehal a jel), higgyétek el tudom, mert nekem ez van, nincs kábelnetre lehetőség.......
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Ja, és nem mindenki él Budapesten, nagyvárosban jeladók tőszomszédságában...
    [viták, beszólások megelőzésére.]
  • IMYke2.0.0.0 #4
    A wireless net meg pofátlanul drága, tetű lassú és bizonytalan.