Berta Sándor

Közösségi portállal ötvözött e-könyv olvasó

A CeBIT-en is látható volt a berlini Wizpac cég txtr Readers nevű e-könyv olvasójának prototípusa, amely bizonyos szempontból különbözik a konkurenseitől. A Sony Reader és az Amazon Kindle akár komoly vetélytársat is kaphat a következő hónapokban.

Az már most biztosra vehető, hogy a Hannoverben bemutatott txtr Readers nem a nevével fog hódítani, hanem a funkcióival. Egyrészt jóval gyorsabban lehet a segítségével megtekinteni az elektronikus műveket, több funkciót is kínál a konkurenseinél és a szövegek gyűjtését ötvözi egy közösségi portállal.

A készülék legfontosabb része - hasonlóan a Sony Readerhez és az Amazon Kindlehez - az E-Ink technológia és az azt támogató 6 colos kijelző, amelyen a tartalmak megtekintéséhez nincs szükség háttérvilágításra. A képernyő ráadásul kizárólag az e-könyvek lapozásakor, illetve a menüben való navigációkor fogyaszt áramot. Maga az eszköz első ránézésre meglehetősen aprónak és könnyűnek tűnik, a navigációs menüpontok száma is alacsony. A kijelző szélén csupán két gomb és egy kereszt formájú touchpad található, ezekkel lehet lapozni, illetve a menüben vándorolni. A képernyő akár 180 fokban is elforgatható, képes megjeleníteni az álló és a fekvő tartalmakat, így a felhasználó mindig maga döntheti el, hogy a kezelőgombok a jobb vagy a bal oldalon legyenek.

Az igazi újdonságot azonban ezúttal nem a külcsín, hanem a belbecs jelenti. "Az már az első tesztek során kiderült, hogy a txtr Readers jóval gyorsabb a Sony modelljénél. A touchpados kezelés intuitív. Ez különösen annak tükrében érdekes és örömteli, hogy egy az összes funkciókkal még fel nem vértezett prototípusról van csak szó" - közölte Andreas Steinhauser, a Wizpac műszaki vezetője. De az új piaci szereplőnek a most elérhető funkciók miatt sem kell szégyenkeznie: támogatja az UMTS és a GPRS technológiát, van Bluetooth-, MicroUSB- és WLAN-portja. Ráadásul két készülék rövid távolságból akár egymással is kommunikálhat.

Az akkumulátor fedele alatt helyezhető el a SIM-kártya és a csomagban található 8 gigabájtos MicroSD memóriakártya. A WLAN-modul fontos része a txtr koncepciójának, hiszen a cél az, hogy a felhasználó mindig online lehessen és ezáltal bármikor frissíthesse az e-könyveit. A berlini cég az Amazonnál már bevált szolgáltatáshoz hasonló online irodalmi bolt létrehozását tervezi. Az igazi újdonság a txtr esetében azonban a közösségi portál, ahol az emberek digitális tartalmakat gyűjthetnek és csereberélhetnek egymással. A honlapra feltöltött dokumentumokat, információkat, szövegrészeket később bárki bármikor letöltheti, továbbadhatja, akár az iPhone készülékére is.

Az anyagokat tetszés szerint lehet rendszerezni, válogatni, létrehozható egy barátlista és meghatározható, hogy az összegyűjtött tartalmak csak az azon található személyek vagy mindenkire számára hozzáférhetők legyenek. Steinhauser elmondta, hogy a szerzői jogsértések megelőzésére kiköthető az is, hogy egy könyvrészlet csak saját használatra legyen letölthető és továbbadható.

A txtr Readers várhatóan idén ősszel jelenik meg a piacon és támogatni fogja az EPUB, a PDF, a TXT és az MS-Office formátumokat. Ez a kör azonban később tovább bővülhet, mivel a fejlesztők egy nyílt platformot akarnak megvalósítani, amelyen a támogatott formátumok listája fokozatosan újakkal egészíthető ki. Steinhauser hozzátette, hogy jelenleg a kijelzők a legdrágább alkatrészek és ezek ára határozza meg az e-könyv olvasók árát. A txtr Readers várhatóan több mint 200 euróba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ersiman #10
    Hát, az engem is érdekelne...
    Előbb-utóbb azért szeretnék egy ilyen kütyüt venni.
  • Alvarez999 #9
    Nem.
  • Tetsuo #8
    off:
    magyar publikus torrentet tucc?
  • Alvarez999 #7
    Persze nem 50 e-könyv van az oldalon, hanem kb. 1500 e-book torrent, de talán nem veszed rossznéven, ha nem bogarászom át az összeset. Ha OCR-ezett és korrektúrázott e-könyvet találsz torrentoldalon, akkor az nem Vérpistikétől származik, hanem néhány lelkes és elszánt embertől, esetleg éppen tőlem. :)

    (A MEK-et azért nem említem, mert az amúgy is ingyen elérhető, ezért sok torrentoldalra fel sem szabad tenni, na meg a lehető legigénytelenebb kivitelűek az ott található e-könyvek.)
  • Alvarez999 #6
    "Ez nem igaz, torrenten a könyvek döntő többsége (95% fölött) OCR-ezve van (és nem hemzseg a hibáktól)."

    Bizonyítsd be, légy szíves. Én épp az előbb néztem meg az egyik legnagyobb magyar torrentoldal kínálatát, a magyar e-könyvek 95+ százalékának mérete 30-40MB fölött van, az átlag pedig 100MB körüli - ami nem OCR-ezett változatra utal. Konkrétan 50 e-könyből egyetlen volt - talán, mert nem töltöttem le - OCR-ezett, Fekete István Vukja.
  • BlackVoid #5
    Ez nem igaz, torrenten a könyvek döntő többsége (95% fölött) OCR-ezve van (és nem hemzseg a hibáktól). Az A4-es PDF-ekre nem kifejezetten jók ezek a 6"-es kijelzők.

    Laptopon olvasni nem egy élmény, az e-ink viszont nem rosszabb mint a nyomtatott lap. Ha valaki ingyenes könyvet olvas (MEK, Gutenberg, mobileread, manybooks, stb), akkor az ara eleg hamar megterul. Egy atlagos könyv 3000 Ft, 25 könyv elolvasása után már visszahozta az árát.

    A magas ár az e-ink kijelző miatt van, amit Kínában gyártanak. És a kínai modellek sem olcsóbbak. (ld. koobe.hu)

    Egyébként én nem lelkesedek a felsorolt extrákért, a wifi meg a bluetooth csak arra jó, hogy leszívja az aksit. A Sony Reader-ben nincsenek ilyen kütyük és kb. 2 hétig bírja az aksi. USB-re feldugni 1-2-3 hetente hogy az ember feltöltsön néhány könyvet nem megerőltető. A wifi meg az egyébb extrák inkább az informatikai analfabétának való, akik csak a hivatlos e-könyvesboltból vásárol.
  • Alvarez999 #4
    Vérpistike általában nem is OCR-ezi a beszkennelt könyvet, hanem grafikus PDF-ben terjeszti, nézd meg a torrentoldalakon letölthető ún. e-bookokat. A méretük igen nagy, de legalább nincsenek hibák, hiszen OCR sincs. :)

    Ha OCR-t is végzel, akkor van lehetőség javításra, de az is gyakran rossz eredményt szül. Az interaktív javítás jobb, de több időbe telik és ott sem zárhatók ki a hibák: tipikus ilyen tévesztés, amikor a program az angol corner szót a comer szóval helyettesíti, ezt igen sok angol nyelvű e-booknál tapasztaltam.

    Marad a teljes átolvasás és a kézi javítás, csakhogy ezt kevesen fogják megtenni csak azért, hogy te vagy én hibátlan könyvet tölthessünk le ingyen.
  • B0nFire #3
    Ez azért van, mert telepakolják mindenféle extra funkcióval, így a végén amit kapunk, nem sokban különbözik egy laptoptól. Az meg már fel van találva. Nem kell mindennek multifunkciósnak lennie ahhoz, hogy vegyék. És ha nem multifunkciós, csak annyit tud, amennyit elvárok tőle, ti: olvashassam rajta a pdf-eket, ne zabáljon sok áramot, könnyű legyen és ergonomikus, akkor máris vevő vagyok egyre. Akkor a gyártási költséget is le lehetne dolgozni a mostani töredékére. Internetezni meg úgyis a pc/laptop lesz a kézenfekvő, hiszen "az mindent tud"!

    btw be bírok sírni a vérpistike által szkennelt könyvtárból kikölcsönzött könyvek esetében, mert legtöbbször még annyi fáradságot sem vesz, aki készíti, hogy egy hibajavítót átfuttasson rajta, neadjisten betördelje a könyvet, hogy olvasható legyen. Ha az e-könyvek minősége is olyan lenne, mint az analógé, akkor jobban terjedne az ebook olvasó is szvsz. Ezek a szkenek általában teljességgel élvezhetetlenek, hacsak az ember nem veszi magának a fáradságot, és betördeli, meg kijavítja...
  • Ersiman #2
    Az Európában kapható ebook readerek jó része (BeBook, Koobe) a kínai Hanlin V.3-ra épül. Ettől függetlenül az áruk nem a magyar pénztárcának van kitalálva.
  • saba30 #1
    nagyon drága, jöhetnének a kínai dömpinggyártók, úgy mint az mp4 nél