Berta Sándor

A beteségekre keresők könnyen beteggé is válhatnak

Az internetet egyre gyakrabban használják az emberek egészségügyi kérdések megválaszolására információs forrásként. Ennek azonban mellékhatásai lehetnek. Nemzetközi kutatók a jelenséget, az állandó keresést kiberchondriának nevezték el, ez a hipochondria digitális formája.

Az E-Health Trends in Europe 2005-2007 című, most nyilvánosságra hozott felmérés szerint az európai uniós állampolgárok több mint fele a világhálóról szerzi be az egészségügyi információit és ez az arány folyamatosan nő. A tanulmány elkészítését az Európai Unió is támogatta és a helyi egyetemek, illetve intézetek hét európai uniós tagországban összesen 14 965 embert kérdeztek meg. Míg 2005-ben még csak a dán, a német, a görög, a lett, a norvég, a lengyel és portugál felhasználók 42,3 százaléka kutatott online egészségügyi információk után, addig ez az érték tavaly már elérte az 53,2 százalékot.

Kiderült, hogy a leggyakrabban a 30 évesnél fiatalabb nők érdeklődnek a világhálón ilyen adatok után. Azonban nem csak a keresés esetében figyelhető meg ez a folyamat, hanem a bizalom növekedésében. Egyre többen bíznak ugyanis az így megszerzett információkban. A megkérdezettek 46,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ma - az egészségügyi kérdések megválaszolásában - az internet a számára az egyik legfontosabb információforrás. Ugyan az emberek 73,8 százaléka még mindig leginkább az orvosoknak és 63,8 százaléka a családtagoknak, barátoknak hisz, de a világháló már a képzeletbeli dobogó harmadik fokára kapaszkodott fel, Sőt, Dániában az orvosok után a legtöbben az internetben bíznak.

A Microsoft által készített Cyberchondria: Studies of the Escalation of Medical Concerns in Web Search című tanulmány kiberchondriaként jellemzi és a jövő egyik lehetséges problémájának nevezi ezt a jelenséget. A konszern online információkat, keresési találatokat, valamint 515 munkatársa szörfölési szokásait elemezte ki. A legnagyobb veszélyt a kutatók szerint az rejti magában, hogy aki például a fejfájás okai után keres, előbb jut el egy agytumorral foglalkozó oldalra, mint a célzottan a fejfájással foglalkozó portálokra. A hipochonderek így könnyen kiberchonderekké válhatnak.

A jelenség már Ausztriában is megfigyelhető. Rolf Jens, a Bécsi Orvosi Kamara munkatársa arról számolt be, hogy egyre többen keresik fel a saját maguk által felállított diagnózisokkal a kezelőorvosukat, aki hirtelen azt sem tudja, miként reagáljon. "Nagyon nehéz olyan információkról véleményt mondani, amelyekről még soha nem hallott az ember. A betegek nem tudják, hogy amit találtak, az valóban a helyes adat-e. Azt pedig nem hajlandók elárulni, hogy a válaszokat honnan szerezték. Mindenesetre magabiztosabbakká válnak. Azonban úgy vélem, még mindig a legjobb az orvosban megbízni" - közölte a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    Vannak komolyabb szakmai site-ok, orvosoknak és hétköznapi embereknek is, utóbbiaknak főleg megelőzés, illetve éppen a tünetek korai felismerése végett. Persze nem kimondottan hipochondereknek ajánlott. :)

    Ma már az alapvető egészségügyi ismeretek hozzátartzonak az alapműveltséghez, a betegségeket sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Sokszor utóbbit már nem is lehet.

    Ezen kívül évtizedekbe telik mire az új ismeretek beépülnek az orvosi gyakorlatba.

    Aztán ott van a gyógyszerlobbi hatása is, stb.

    Végezetül: azért van az agyunk, hogy használjuk.
  • Zoliz #5
    Az interneten bárki bármit írhat... csak jó design kell hozzá és el is hihető.
  • dez #4
    Szerintem meg ez csak egy hülye elrettentés, mert az orvosok nem veszik túl jó néven, ha a beteg többet tud bizonyos kérdésekről, mint ő (mert pl. 10 éve bele sem lapozott a szakirodalomba).
  • neoG #3
    a hit gyógyít, és a hit megbetegít:)
  • Lazarus #2
    Az emberi elme ereje határtalan. Aki meg akar betegedni, az meg is fog
  • birdo #1
    Nem csodálkozom.... ugyanis eddig ezek az emberek az orvosi lexikonokat bújták ugyanezért.Egy sima fronthatású fejfájásra a könyvekben is találhattak agydaganatos elrettentést....és találtak is....