Gyurkity Péter

x86 chipet fejleszt az nVidia

A grafikus vezérlőket gyártó cég jelezte, hogy az x86-vonalban is érdekeltek, és ez 2-3 év múlva konkrét fejlesztésekben realizálódhat. A piacon eközben az integrált grafikus chipek eltűnését jósolják.

Nemcsak a Microsoft, hanem az nVidia is szolgált némi érdekességgel a Morgan Stanley Technology Conference alkalmával. Utóbbi részéről Michael Hara alelnök tartott előadást, amelyben megemlítette, hogy az nVidia komolyan foglalkozik az x86-alapú chipek fejlesztésével, és munkájuk 2-3 éven belül megfelelő eredményeket hozhat.

A bejelentés némileg meglepő lehet, bár a cég kapcsán már 2006-ban megjelentek az első ilyen irányú pletykák. A mostani helyzetben egyre nyilvánvalóbb, hogy lépniük kell, hiszen mind az Intel, mind pedig az AMD gőzerővel dolgozik hibrid megoldásain, amelyekben a grafikus vezérlőket (mindkét cég a saját fejlesztéseit) beemelik a hagyományos processzorok tokozása alá. Ez idővel az alaplapon helyet foglaló integrált grafikus vezérlők teljes eltűnését eredményezheti (hiszen a hibrid chipek olcsóbb és hatékonyabb megoldásnak tűnnek), így az nVidia sem maradhat ki a versenyfutás újabb szakaszából.

Érdemes megjegyezni, hogy a cég nem teljesen tapasztalatlan ezen a téren, hiszen a Tegra platformmal valami ilyesmit valósítottak meg. Az egyetlen különbség, hogy a GeForce grafikus magot egy ARM processzorral párosították, a most bejelentett célkitűzések megvalósításához tehát mindössze a központi processzort kellene lecserélni. Az ily módon megszülető fejlesztések a cég szerint kedvező fogyasztási mutatókkal és megfelelő sebességgel érkeznének, így ideálisak lennének a belépő szintű asztali és mobil konfigurációk esetében.

Ami az alaplapi integrált grafikus vezérlők jövőjét illeti, a John Peddie Research friss előrejelzésében ezek teljes eltűnését jósolja, mégpedig 2013-ra. Az ok egyszerű: a hibrid processzorok elterjedésével nem nagyon lesz igény ezen chipkészletekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #21
    Pedig kihat az Intel chipset piaci részesedésére (még nagyobb lehetne) az IGP-inek gyenge teljesítménye.
  • dez #20
    "Ha a gpu magok eleg gyorsak es x86 alapuak"

    Van egy 3., nem túl elhanyagolható gyakorlati szempont is: a méret. (És ennek kapcsán mat.szám.telj./mm2.) x86 alapú magokból nem lehet többszázat egymás mellé tenni (még talán 10nm-en sem)...

    Az Intel-féle új, x86 alapú grafikus chip, a Larrabee magjainak a száma is ilyen 32-64-es nagyságrendű, és talán még egy középkategóriás ATI/Nvidia GPU-val sem veszi fel a versenyt grafikus teljesítményben... Most már nem is mint grafikus chip reklámozza az Intel, hanem GPGPU alkalmazásokra. De még ott sem biztos, hogy igazán sikeres lesz. (Bár itt az x86-os alap nyomós érv, de ha gyenge a teljesítmény, nem ez számít.)
  • dez #19
    Több év egy új mikroarchitektúra piacra kerülése, az első tervektől kezdve. Szóval nincs kizárva a dolog most sem. Főleg, hogy egyre nagyobb a sávszél igénye a GPU-knak, amit egyre több memória-csatornával szolgálnak ki, (igaz, a DDR5 sebessége által ezt átmenetileg vissza lehetett venni), ami a nyák árában is megmutatkozik (egyre többrétegű kell). Az XDR2 ram jóval kevesebb vezetékkel is jóval nagyobb sávszélt biztosít.
  • drucski #18
    Az AMD nagyon "szimpi" dolgokat csinál,csak így tovább!!!Ami az nVidia x86-os fejlesztését illeti,egy harmadik "ellenfél" mindenkinek fog kedvezni,mint ár,mint teljesítmény oldalán:-)
  • readswift #17
    amd féle SSE kell nem belterjes compileres intel féle , azé .
  • jozing #16
    a kvantum gépeket 10 éve ígérgetik. a legtovább működő kvantum CPU is csak 1sec-ig ment. ha lesz is 3 éven belül ilyen (amit nagyon erősen kétlek) akkor se otthoni gépekbe megy először. az árát tekintve biztos nem oda.

    az intel GPU fejlesztése azért nem megy, mert sztem nem akarnak. GMA4500 eleve gyengének lett tervezve. ezek csak azért léteznek hogy legyen DVI kimenet hátul a lapon. többet nem is nagyon tudnak. az intel mind pénzben mind szakértelemben lovon van. csak gondolom a gazadasági érdekek mást kívánnak.

    az AMD is csak az ATi-val terveztet GPU-kat. ott se a CPU részleg adja magábol a Hd4800-sokat :D

    readswift: miét is lenne jó kihagyni az intelt? hogy ne legyen verseny? minnél több a résztvevő annál jobb. inkább örülni kéne hogy ennyi év után mind a három nagy valami nagyszabású, gigamegabrutálon szorgoskodik.
  • T2k #15
    Már rég nekiálltak a fejlesztésnek, egy "pöppet" le vagy maradva, és az olvasás sem megy neked.
  • readswift #14
    hja ez 2005ös, benéztem :p
  • readswift #13

    Other than NVIDIA and ATI who are some of the possible end users of XDR2?
    Basically anybody who produces graphics chips. NVIDIA and ATI make up a huge percentage of the market. Their combined total dwarfs any other market shares. But we clearly have partnership with companies like S3 and SGI and want to continue those relationships. We feel that XDR2 could bring value to their products as well. Those are the ones off the top of my head but anyone who plays in the graphics space.
  • Sanyix #12
    az nvidia annyira nincs jóban a rambussal, hogy az utóbbi pereli az előbbit.