Gyurkity Péter

Dupla kártyával venné vissza a vezetést az nVidia

A cég meglehetősen egyszerű megoldást választott az első hely visszaszerzése érdekében, új kártyájuk ugyanis két GeForce GTX 260 összeragasztása révén született meg - az óriás fogyasztása és ára is magas lesz.

Elsőként az ExpreView számolt be az nVidia új monstrumának érkezéséről, amelyre a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a januárban esedékes CES-kiállítás alatt kerül majd sor. Ekkor mutatkozik ugyanis be a GeForce GTX 295, az új típusjelzés azonban ezúttal nem új fejlesztést takar, hanem két meglévő példány összeolvasztását.


A VR-Zone nem sokkal ezt követően képpel is szolgált, ezen pedig egyértelműen látszik, hogy az nVidia egyszerű megoldást választott: egyszerűen összedobtak két GTX 260 jelzésű kártyát, vagyis két GT200 grafikus vezérlővel, 480 stream processzorral, 2x896 MB GDDR3 memóriával, valamint DisplayPort kimenettel vennék fel a versenyt az AMD Radeon HD 4870 X2-vel, amely jelenleg vezeti az asztali grafikus kártyák versenyét. Az persze nem látszik a képen, hogy az eddig használt 65 nanométer helyett ezúttal már 55 nanométeres gyártástechnológiával készülnek a vezérlők, ez pedig további előnyöket tesz lehetővé.

Az egyik ilyen előny a stream processzorok számának megnövelése, az eredeti GTX 260 ugyanis 216 ilyen egységet tartalmaz, vagyis az nVidia helyet tudott még szorítani néhány további egységnek. A másik fontos előny a fogyasztás mérséklése, amely azonban relatív, hiszen az érdekes felépítés révén a kártya fogyasztását 290 wattnál húzzák meg. Ez nyilván brutális szám, ám mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a 65 nanométeren készült GTX 260 kártyák esetében 235 wattos TDP-ről beszélhetünk, mindez egyetlen vezérlővel.
* Az árról sajnos nem esett szó, ám szakértők szerint ez 500 dollár körül lesz majd a megjelenés pillanatában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #31
    AgentKis: az hogy 100W valami nem jelenti azt hogy az mindig ugyan akkora értékű. Lásd. 100W erősítő többet eszik egy 100W n generátornál.
  • VoneOut #30
    Most második...
  • paleeca #29
    "Az első hely visszaszerzése érdekében" ? Mikor lett a második? Nekem mindig is az első volt!
  • VoneOut #28
    Tényleg lehet benne valami, hogy a gazdasági válság miatt így akarnak megszabadulni a készleteiktől...two in one. :)
  • EroSennin #27
    Az nvidia mostanaban majdnem a Gef5700fx korszakanak szintjere sullyedt le. Remelhetoleg nmegint varazsolnak egyet mint amikor kihoztak a Gef6800 sorozatot es mindenki elfelejtette mekkora hulladek volt az 5xxx sorozatuk.
  • VoneOut #26
    Ennek a kártyának semmi értelme...a teljesítményének meg pláne. 3DMark Vantage-al játszóknak maximum...
  • joe5335 #25
    ja ez tista olyan,mikor ezt kérdezik:'kérsz egy kis kávét a cukrodba? :) Lassan egy külön gép kell ami a videokártya..
  • AgentKis #24
    Villanyfűtés!!!

    Basszus és a 100W-os égőkkel g@ciznek az uniós f@szkalapok...

    Erre hozzanak törvényt! Pl.: 40W TDP felett tegyenek rá környezetvédelmi díjat, mondjuk 2-3 sávban és fix összeget. Ugyanezt a prociknál is bevezetném...
  • Lame #23
    Jah, meg full HD gameinghez sincs szukseg ilyen teljesitmenyre jelenleg.
  • tntmax #22
    PÁF