Gyurkity Péter

A Rambus betiltatná az nVidia termékeit

A Rambus hivatalos panaszt juttatott el az Egyesült Államokban az illetékes testülethez, amelyben a folyamatos licencsértésre hivatkozva az összes nVidia termék betiltását kérik. Az AMD új, erősebb grafikus chippel készül.

A Rambus hivatalos közleményben jelezte, hogy formális kérelmet juttatott el az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához, amelyben hivatalos vizsgálat indítását kérik az általuk már korábban jelzett szabadalomsértési ügyben. Szerintük az nVidia továbbra is jogosulatlanul használja fel az általuk kidolgozott technológiákat, így megérdemelnék termékeik importjának teljes betiltását.

A beadványban a GeForce grafikus chipeket, valamint az nForce lapkakészleteket említik meg, ezek ugyanis mind felhasználják a kifogásolt technológiákat, jelesül a DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2, valamint GDDR3 memóriavezérlőket. Ezen szabványokat a Rambus mérnökei dolgozták ki, a cég vezetése pedig úgy véli, hogy mindenképpen lépniük kell, amennyiben meg szeretnék védeni tulajdonukat, illetve a többi, a licencdíjakat fizető partnerükkel szemben is ez a helyes magatartás. Nemcsak az nVidiára nézve kérik a teljes zárlat bevezetését, hanem annak partnereit is bevonnák a körbe, így az USA-ba tilos lenne bevinni az alábbi gyártók (nVidia-chipekre épülő) fejlesztéseit: Asustek, BFG, Biostar, Diablotek, EVGA, Giga-Byte, Hewlett-Packard, MSI, Palit, Pine, illetve Sparkle.

A testület 30 napon belül meghozza döntését, egyelőre a vizsgálat lefolytatását illetően. Ezt követően indulhat meg a hivatalos nyomozás, amennyiben pedig megalapozottnak találják a Rambus állításait, ennek komoly következményei lehetnek az nVidiára nézve. Nagy meglepetés persze nem érte őket, hiszen a Rambus már korábban beperelte a céget (amely éppen most mutatta be 4 GB-os Quadro FX 5800 kártyáját) az állítólagos szabadalomsértések miatt - kérdés, hogy a komolyabb eszközök milyen eredményhez vezetnek majd.

Az AMD eközben egyes források szerint a jelenlegi zászlóshajó, a Radeon HD 4870 (RV770) újragondolására készül, mégpedig az RV790 kódjelű változattal. Ez az órajel kivételével mindenben megegyezne közvetlen elődjével, a frekvenciát azonban tovább növelik, hogy biztosítsák a chip elsőbbségét az nVidia legerősebb típusaival szemben. Az eredeti változat órajelét már nem lehet feljebb tornászni, így nyilván van igény a módosításra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 00 Blue 00 #88
    Minek ez a vita, nem lesz ebből per soha.
  • szabroy #87
    Grat a vita resztvevoinek! altalaban az elso tragar offolasnal kilepek a topikbol, de ezt perverz kivancsisagbol vegigolvastam. :D tenyleg tetszett, kicsit helyrebillentette a szar napomat!

    Es a temahoz: Ha valoban ellpota a szabadalmat, akkor fizessen, de ezt sosem tudjuk meg biztosan. max csak abban leszunk majd biztosak, kinek voltak jobb ugyvedei... :S
  • justinpc #86
    AMD64 X2 5200+(2*2700MHz),Ati X1650pro DDR3, 810Gb hdd, 2Gb DDR2(800Mhz) ram, 420W táp... :) visz mindent(Far Cry2, Crysis Warhead, Grid...) meddig fejlődnek már a játékok és milyen izomerőművet kell hozzájuk összerakni?
  • jamborl #85
    bravo !!! szep volt gyerekek, kitettetek magatokert.:)
    szerintem az NV nek a 4es szerija volt a legjobban meno es befutott azokbol is a titanium szeria.
    a 3DFX lekerulta polcokrol, es mivel inkabb OPenGL-t tamogatott es Glideot ezert nem kedveltek a programozok, iszont en is buszke voltam ra amikro megvettem mgamanka a Banshet. de ez mar regen volt.
    Az atinak sajnso vannak driver problemai de ezek alatalanan azert mert a gyarto ceg nem teszteli a drivereket elegge, eszert aa netrol kell szedni a drivert, az biztos.
    Olyan is volt hogy a chippen nem egyezett a kodja a kartya tipusaval, szoval nagy kuszzavasag van ott taiwan korul. Persze lehet ez sem az ati hibaja hanem a sok noname cege... erdekes az Asus, Leadtek kartyakal sosem volt problemam.
    nem kell veszekedni m a jobb az nvidia vagy ati
    mert legtobben csak a rossz elmenyekre emlekeznek

    ha jo kartyat akartok ar /minosegben akkor ati4850;)
    bar lehet egy eve nem e ceg mellett voksoltam volna.

    nem kell szidni oket
    ok is uzletemberek, emberek...
  • dav1d #84
    Ha olvasnál rájönnél hogy haverom gépéről van szó nekem nvidia kártyám van és monitornak köszönhetően (SAMSUNG SyncMaster 260BW) simán birja az 1680x1050-es felbontást lásd a galériámat.Ja és 1999óta használok NVIDA kártyákat soha a büdös életbe nem futottam semmiféle driver hibába...20 húsvér emberről van szó ne érezd magad náluk okosabbnak és ajánlom kezeltesd magad.

    Belga - Te mit parodizálsz? "Mert te vagy a beteg és és nem én..."
  • dav1d #83
    ezt nekem küldte privát üzentben davidka003 te nagyokos
  • Csaba42 #82
    "Driver telepítést még egy 5 éves is megcsinálna."
    Na, ezzel most jól magad alá élveztél, kis '< 5' éves pöcsevő.

    "Szánalmas féreg vagy aki az életben semmit nem fog majd elérni. Még barátnőd se lesz te barom. Takarodj innen a gecibe az sg-ről. Itt nagy a pofád, de a való életben meg sem mersz szólalni."
    Hehe, köszi, hogy beugrottál, szívből jövő szavaid tudnám csak visszazengeni, mert kitűnően eltaláltad emberi(?) lényed lényegét!
  • Csaba42 #81
    Olvasd már el az említett hszem te idióta nyomoronc! Ennyit sem értesz meg?! Hogy tudsz egyáltalán élni ilyen primitív aggyal??? Csodálom, hogy nem jártak még nálad az evolúció-elméletet kutató tudósok. Tudod, keresik a hiányzó láncszemet a majom és az értelmes ember között (bár azt, hogy "Olvasd azt el" még egy majom is megérti, sz'al egy régebbi lelettel lenne dolguk, mondjuk a kő és a majom között, bár szerintem előbbihez több közöd van). Most már tudom a megoldást a bajodra: add el a gépet, de izibe, mert még a végén felgyújtod, te agyas! Ráadásul biztosra veszem, hogy az a 20 fanboy csak a 20 disszociatív személyiséged, te pszichopata barom.

    "", biztos a 3200 az elsődleges?"
    nem kurvára nem biztos
    "
    Jajj, hát erről beszéltem! Értelmes ember előbb néz, aztán kérdez! Bár látom, Kavics úr éppen kifakadóban van, mint egy gennyes pattanás, szal psszt! Csak súgom, mielőtt a végén értelmet nyersz: NÉZD MÁR MEG, MELYIK AZ ELSŐDLEGES KÁRTYA A GÉPEDBEN, HA KETTŐ VAN, ÉS ÁLLÍTSD BE!!!!!!!!! Bár azt sem írtad meg, milyen laptopod van, nyomott, pedig erre kértelek, de úgy látom, túl sok vér tódult az agynak alig nevezhető képződményedbe, sz'al most épp nem rész rá, akkor visszahívlak - OFF.

    dadvidka003: szarjuk le magas ívben ezt a nyomottat, akkor 320*200-ban és 8 bites színmélységben használja a gépét - kit érdekel ez a béna pöcs, még egy drivert sem tud telepíteni: "Jajj szegénykém, menten meghasad a hasam a hahotától".
  • davidka003 #80
    Én kezdtem? phoenix1-nek írtam. Nem is értem, hogy miért vetted magadra. Vagy te vagy phoenix1?

    2 GB RAM meg bőven elég csak úgy száguld vele a Vista. A Crysis meg 200 trillió FPS-el megy maxon. Ha mégegyszer beszólsz akkor apukám jól megver téged. Ja és nekem természetesen nagyobb a farkam és az IQ-m is kétszer akkora mint a tiéd.
  • dav1d #79
    még vegyél egy kis ramot a 2 GB mellé mert ugy látom elég kevés a memoriád
    ...te kezdted a lámázást, olvass vissza

    Ahoz meg hogy szerelmi bánatom volt már kb 2 éve és egy szerencsétlen állapotomban megnyitottam egy topikot 1 semmi közöd 2 utána ne lökd a képembe hogy Senkit nem érdekel... kösz

    további szép estét!