Gyurkity Péter

A Skype is segít a bűnözők lehallgatásában

A közös európai bűnüldöző munkát elősegíteni hivatott szervezet korábban a fejlesztő cég együttműködését hiányolta, most azonban elismerték, hogy az első egyeztetéseken a Skype képviselői is jelen voltak.

Az Eurojust múlt heti közleményéről mi is beszámoltunk, ez ugyanis meglehetősen nagy port vert fel mind a felhasználók körében, mind pedig a Skype háza táján. Akkor ugyanis kiemelték, hogy a szervezett alvilág is a népszerű VoIP-szoftverre támaszkodik, hogy biztosítsa a bizalmas kommunikációt, a megfelelő ellenintézkedések foganatosításában pedig a fejlesztő cég nem igazán hajlandó segíteni az illetékes szerveknek.

A Skype rögtön reagált a közleményre, kiemelve, hogy (ahogy korábban is), továbbra is hajlandók együttműködni a hatóságokkal, jóllehet azok elmulasztották felvenni velük a kapcsolatot a pontatlan és félrevezető kijelentések leközlése előtt. A jelek szerint észrevételeik jogosak voltak, hiszen az Eurojust a héten módosított közleményt adott ki, amelyben eltüntettek bizonyos mondatokat, és módosítottak néhány egyéb kijelentést. Az új beszámolóból már hiányzik a Skype együttműködésének hiányát taglaló rész, mi több, éppen ellenkező értelmű mondanivalóra bukkanunk az írásban.

Kiderült többek között, hogy az Eurojust, valamint a közreműködésükre igényt tartó olasz maffiaellenes testület eredetileg 2006 szeptemberében tartotta meg első egyeztető ülését, amelyen (érdekes módon) a Skype képviselői is megjelentek. Mi több, utóbbiak azonnal jelezték együttműködési szándékukat, innentől kezdve tehát az a kérdés, hogy ezt miért hiányolták az eredeti közleményben. Az írással kapcsolatban még annyit közöltek, hogy milánói rendőröktől származott az információ, miszerint egy drogterjesztő a Skype használatát javasolta egy kapcsolatának, amennyiben a következő szállítmányról szeretne érdeklődni.

A Skype azóta üdvözölte a módosítást, bár azt még nem tudni, hogy a jövőben miként valósítanák meg a kiszemelt célpontok lehallgatását, hiszen ezzel gyakorlatilag bármilyen beszélgetéshez hozzáférhetnének a hatóságok, amelyet a cég azonban szeretne elkerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hottold #36
    dhága bahátom... most akkor csak a te kedvedért leírom a szájbarágósabbnál is szájbarágósabban, hogy miként is működik ez a dolog:
    a Skype randomkulcsgenerátorát és az AES hasht inkább ne is firtassuk, mert ha egyetlen bit is random az egész hóbelevancban akkor csilliárd évek alatt se fog itt senki se semmilyen kódot se visszafejtegetni, márpedig a kulcsok randomok, véletlenszerűek mert ezt már ellenőriztem, és az olyan random drága szépöcsém hogy annál randomabb már nemigen lehetne...
    A tor proxy mint olyan pedig FULL transzparens és nemhogy az olyan egyszerű program, mint a Skype fut vele 110%-osan, hanem az annál jóval szigorúbb Javás Online banki átutalások is mennek vele. Ennyi. Ha a továbbiakban is problémád van , akkor add vissza a libáért és a vágott levágnivalódért kapott sábeszdeklis informatikai diplomádat és mennyél el inkább szenet lapátolni, azzal legalább valami hasznot is hajtassz a társadalomnak !
  • Mcsiv #35
    1. Kieg.: Raadasul, a tor mint transzparens proxy uzemel, vagyis a kapcsolat felepitese !1 iranyu!, szoval ha mindket szemely TOR-t hasznal, akkor a torteneted bukott, mert akkor az eletbe nem kezdenek el egymassal dumalni a kliensek. Ha meg csak az egyik kliens hasznal, masik oldalon lehet akar milyen tor meg haxolt wifi, a partnereden keresztul utolerheto a folyamat.
    Mellesleg: Tok jo, ismered az aes-t is, a skype altal generalt random kulcs nem feltetlenul kell hogy olyan random legyen, mint ahogy te elkepzelted. Eleg ha csak egy x-y elv alapjan general egy hash szeru vackot, amit aztan kulcsnak hasznal fel. Az algoritmus ismereteben tudhato mind a ket teljes kulcs, ergo baszhatod az agyontitkositasodat.
  • Mcsiv #34
    kár hogy egyszer átolvastad a wikipedia tor-rol szolo szocikkjet, es gozod sincs mirol vakeralsz. Hogy az istenbe valtogat neked egy !aktiv! !tcp! kapcsolat ip-t, ugy hogy az nem szakad meg? Elarulom: sehogy, mert ez gyakorlatilag lehetetlen. Ha ennyire uberfranko kiraly vagy, akkor olvasd at a tcp/ip-rol szolo szocikket is, hatha utanna raebredsz, hogy nem vagy normalis;]
  • hottold #33
    Nem , nem próbáltam ki. Évek óta így használom.
  • Alvarez999 #32
    Te már kipróbáltad, hogy az IP-váltás valóban megúszható szakadás nélkül?
  • hottold #31
    na látjátok, ha pedig megadsz egy SOCKS5 proxy-t akkor folyamatosan el fogja neked küldeni a központ a félpercenként megváltozó IP címet, mint ahogy ez a gyakorlatban is működik. a külömbség viszont kézzel fogható: minden kommunikáció sz*rrá lesz titkosítva , a fél világot megkerül 3szor és semmilyen hatóság nem fogja tudni lenyomozni, mindezt úgy, hogy a 10-30 kb/sec sebesség elég is lesz neki, nem fog szaggatni se, vagy lassulni.
  • Alvarez999 #30
    1) A szöveges üzenetek NEM a Skype központon keresztül utaznak, ez kísérletileg is ellenőrizhető.

    2) A streamek valóban nem a Skype központon keresztül mennek, de áruld el, honnan tudja Alice kliense, hogy Bob kliensét mely IP-címen érheti el. Talán onnan, hogy bejelentkezéskor a Skype szervere eltárolja az egyes userek IP címét és portját.

    Ebből fakadóan a Skype megadhatja a "szerveknek" az egyes userek IP címét. Az más kérdés persze, hogy a "szerv" honnan tudja meg, ki milyen nicket használ. Bár ha az egyikük gépét figyelik, akkor az IP címe alapján a Skype kiderítheti a nickjét, ennek alapján pedig a beszélgetőtárs nickjét és IP címét is.
  • Turdus #29
    vajon kiki: te kis butus, hol írtam én "Skype központ"-ot?!?

    Tudod, a biztonság hiányánál csak az a rosszabb, ha tévesen hiszed magad biztonságban.
  • A1274815 #28
    "Szerintem a terroristák kb. annyit használnak szkájpot, mint windózt."

    Mostmár tudjuk, hogy vannak torrolisták is.
  • AgentKis #27
    Szerintem a terroristák kb. annyit használnak szkájpot, mint windózt. A kis drogdílerek miatt meg felesleges erre ennyit áldozni. Aki drogot akar venni az vesz, ha pénze is van rá. Akár a szkájpon, akár máshol beszéli is meg. Persze legjobb zajos helyen, személyesen.