Berta Sándor

Csak 4 lehallgatási akció volt 2007-ben Ausztriában

Nyilvánosságra hozták az osztrák belügyminisztérium jelentését a 2007-ben alkalmazott különleges nyomozási módszerekről. Ausztriában két évvel ezelőtt három nagy és egy kis lehallgatási akcióra, 60 videókkal kapcsolatos megfigyelési esetre került sor - derült ki a dokumentumból.

A nyomozások felét siker koronázta, az eljárásokban összesen 49 gyanúsítottat hallgattak ki vagy vettek őrizetbe, és az ügyek további 72 személyt érintettek. 48 bűncselekmény idegen tulajdon megszerzésére irányult, négyben pedig az élet és egészség elleni támadásról volt szó. Egyetlen ügy volt, amikor az osztrák rendőröknek szervezett bűnözés gyanúja miatt kellett eljárniuk. Az akciók ellen ugyanakkor egyetlen esetben sem éltek a gyanúsítottak panasszal.

"A belügyminisztérium jogi megbízottja rámutatott, hogy az adattárolóknak az érintettek tudta nélküli átkutatása, valamint az online megfigyelések és az internetes forgalom ellenőrzése kapcsán mindenképpen szükséges egy világos, átlátható jogi szabályozás megteremtése" - olvasható többek között az anyagban. Az osztrák igazságügyi minisztérium mindenesetre úgy vélte, hogy az akusztikai és az optikai megfigyelések, ellenőrzések nem csak hatékony, de szükséges megoldásoknak bizonyultak annak vonatkozásában, hogy eredményesen lehessen fellépni a szervezett bűnözés ellen.

A szaktárca elégedett volt az akciók eredményeivel és hangsúlyozta, hogy a bűnüldöző szervek a szükséges mértékben éltek a lehetőségeikkel. A jelentés hiányos, hiszen nem tartalmazza azokat a nyomozásokat, amelyek már a tavaly év elején elfogadott új rendőrségi törvény (SPG) hatálya alá estek.

Maria Fekter belügyminiszter azonban idén januárban egy beadványra válaszul közölte, hogy 2008. január 1. és szeptember 30. között összesen 4665 esetben kérték ki a hatóságok a szolgáltatóktól az előfizetők adatait és 695 esetben állapították meg a mobiltelefon segítségével a gyanúsítottak tartózkodási helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pTk #2
    csk 4, persze, kitudja mennyit nem árultak el :)
  • szombi #1
    getto, te k*rva élet hogy még soha nem használtál TOR-t egy film letöltésére.