Berta Sándor

Titokban ellenőrizte 173 ezer munkatársát a német vasút

A Deutsche Bahn nemrég kirobbant adatvédelmi botránya jóval nagyobb, mint ahogy arra előzetesen a szakemberek számítottak.

Az ügy részleteibe a német parlament közlekedési, építésügyi- és városfejlesztési bizottságának szerdai ülésén nyerhetett a közvélemény betekintést. "A konszern 2002 és 2003 között a 240 000 dolgozója közül 173 000 esetében vizsgálta meg titokban a korrupció gyanúját" - ismerte el a testület előtt Wolfgang Schaupensteiner, a német vasút korrupcióellenes megbízottja. Mindez azt jelenti, hogy az alkalmazottak közel 75 százalékát vették górcső alá. A vizsgálatok során részletes listát készítettek, amin szerepelt az illető neve, címe, telefonszámai és a banki információi is. Ezeket az adatokat később a vállalat összehasonlította a 80 000 partnercége nyilvántartásaiban tárolt feljegyzésekkel és fájlokkal.

A bizottság ülésén Alexander Dax berlini adatvédelmi megbízott közölte, hogy amennyiben bebizonyosodnak a törvénysértések, úgy a német szövetségi vasúttársaságnak az adatvédelmi előírások több rendbeli megsértése miatt mindenekelőtt pénzbírságot kell fizetnie. Két esetben ennek az összege elérheti a 250 000 eurót. A dolgozókat minden fajta előzetes gyanú nélkül világították át és ráadásul a vizsgálatok lezárulta után sem tájékoztatták őket. Az egész ügy Dax szerint leginkább egy számítógépes nyomozóakcióra hasonlít.

A 173 000 személyből 300-nál találtak bűncselekményre utaló nyomot, ebből körülbelül 100 esetben merülhetett fel a korrupció gyanúja. A vezetők közül 774-et ellenőriztek, de nem úszták meg az átvilágítást a közvetlen hozzátartozók sem, ugyanis 500 vezető férjét, illetve feleségét is lenyomozták. Ebben a csoportban összesen 12 esetben merült fel korrupció gyanúja.

Az SPD, az FDP és a Zöldek felháborodva fogadták az új botrányt. Uwe Beckmeyer, az SPD közlekedési szakértője leszögezte: az elhangzott számadatok hihetetlennek és elképesztőnek tűnnek. "Ezzel a titkos akcióval a német vasút gyakorlatilag minden munkatársát lehetséges bűnözőként kezelte" - nyilatkozta Winfried Hermann és Anton Hofreiter, a Zöldek két szakpolitikusa. "Arra hivatkozni, hogy a teljes dolgozói állomány átvilágítására a korrupcióellenes harc miatt volt szükség, egyszerűen abszurd. Az alkalmazottak többségének nincs köze a beszerzésekhez és a szerződéskötésekhez" - tette hozzá Horst Friedrich, az FDP képviselője.

A parlamenti bizottság a következő ülésnapot február 11-re tűzte ki, és meghallgatja többek között a cég biztonsági és ellenőrzési részlegének vezetőjét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #5
    szerintem a mávnál is folyt korrupcioellenes vizsgálat, de aztán az ellenőrök és teljes családfájuk nyom nélkül eltünt - az eredményekkel együtt

    azt hiszem tőlem is most láttok utoljára kommentet ...
  • B0nFire #4
    Hiába jó a cél, de véleményem szerint soha nem szentesíti az eszközt. Ez egy kicsit a középkorra emlékeztet, azon belül is arra, amikor egy kisebb francia város egész lakosságát bélyegezték eretneknek és hányták kardélre. Aztán amikor az egyik katona megkérdezte a papot, hogy "Mi van, ha mégis vannak tiszta lelkűek közöttük?", azt a választ kapta, hogy "Nem baj, majd az Úr kiválogatja az övéit."
  • who am I 7 #3
    Persze, nyílván kordában kellene tartani az embereket...De szerintem az, h mindenkit potenciális bűnözőnek tekintünk az nem az.Szvsz sokkal célra törőbb lenne, ha jobban tisztelnénk egymást, és ha nem lennének ekkora szakadékok emberek között..főleg anyagilag.Persze a kisértés mindig megvan..De az embernek van egy olyan képessége, ha az ő igényeinek megfelelően él (és nem mindenki igényli a 1milliárd forintos autókat házakat) akkor magától nem lesz korrupt/bűnöző...
  • Narxis #2
    Itt maga a cél jó volt, le a korrupcióval, még a hájas vezetőket is ellenőrizték. Az eszközön lehet vitatkozni, de máshogy nem megy ilyen hatékonyan. Az meg egy örök csapda, hogy az ellenőrzőket ki fogja ellenőrizni.
  • who am I 7 #1
    És még adjuk oda a nagyoknak nyugodt szívvel az adatainkat, hogy megmentsenek a terroristáktól mi?A jó q*va annyukat azt ellenőrizgessék, megnézném, h az ellenőrök közül meg aki kitalálta azok mennyire rohadtúl tiszták...Trógerek. Kíváncsi lennék egyébként, h egy kis ellenör jegyszedő, vajon mennyivel károsította kevésbé a céget, mint egy vezető korrupt ganyé..erre talán jó, de itt van, ime a példa, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk egymásnak, és ha benyelik az adatokat akkor bármire képesek...