Gyurkity Péter

Nem emelnének vádat a britek a NASA-hacker ellen

Érdekes adalékkal bővült a napokban a NASA-hackerként ismert Gary McKinnon ügye: brit részről elhangzott, hogy hazájában nem emelnének vádat, mivel támadásainak célpontja az USA-ban volt.

A kijelentés nagyon fontos részletté válhat a közeljövőben, a férfi ugyanis jelenleg is igyekszik elkerülni a kiadatást az amerikai hatóságoknak. Utóbbi nem lenne kéjutazás számára, hiszen az amerikai fél korábban minden idők legnagyobb katonai vonatkozású hackerakciójaként minősítette korábbi tevékenységét, börtönbüntetésének időtartama pedig akár a 70 évet is elérhetné a tengerentúlon.

Ehhez persze először arra lenne szükség, hogy az amerikai hatóságok rátegyék a kezüket a hackerre, amit kizárólag a brit illetékesek bólintása után tehetnének meg - ennek esélyeit növeli a fenti kijelentés. Eleinte minden simának tűnt, hiszen 2006-ban már bírósági döntés született McKinnon kiadásáról, ezt a döntést azonban a védelem megtámadta, a huzavona pedig azóta is tart: a hacker (akit időközben Asperger-szindrómával, vagyis az autizmus egy enyhe formájával diagnosztizáltak) mindenképpen szeretne hazájában maradni, mivel itt eleve jóval enyhébb büntetésre számíthatna, valamint elhelyezésének körülményei is sokkal jobbak lennének.

Az ügy érdekessége, hogy egy brit tanulmány készítői korábban szintén arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államokban kellene lefolytatni az ügyet. Mivel a katonai rendszerekbe otthonról, saját számítógépéről hatolt be, így megvan a szükséges brit vonatkozás, ám a célpontok mind amerikai hálózatok voltak - arról nem is beszélve, hogy az akciók nem véletlenszerű játszadozás eredményei voltak, hanem nagyon is tudatos, célzott behatolási kísérletek csúcspontjai. McKinnon viszont továbbra is ragaszkodik azon korábbi állításához, hogy ő mindössze a földönkívüli életről szeretett volna megbizonyosodni, ezért vette célba a titkos katonai adatbázisokat.

Arról még nincs döntés, hogy a férfi hazájában maradhat-e, ám a fenti kijelentés mindenképpen rontja a férfi esélyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • roliika #24
    Egyébként a prog.hu-val és pcforum.hu-val mi a rák történt? 3-4 napja állnak!
  • USAMEN POWER #23
    A számítástechnikát nem lehet megtanulni valóban ! Azt csak megérteni és kitapasztalni lehet ! És hogy valaki nagyon vágjon mindent ahhoz évek kellenek...
  • Tetsuo #22
    Az urhajokrol nem irhat, csak a fuckin' lényekrol?? (Kulonben is azt beszelik, - de te mint benfentes, biztos jobban tudod ;) - h a '47es Roswelli eset utan hamarosan meghaltak az idegenek, viszont a repulo alkalmatossag megmaradt. Megaztan 1 urkutatasi hivatalt biztos jobban erdekel egy idegen repulo technologia mint 1 bena pilota.) :P
    Amugy a magyar koznyelv az ufonautakat, ugy is mondja h ufó.
    A lenyeg, h valszeg az angol hackerkocsognek (ill csak script kiddie ugye, mielott belek5sz) lesz ideje meg Bibliat forditani is..

  • torreadorz #21
    Ja meg a másik nagy kedvencem amikor bármelyik filmben bemegy az ürge a gépterembe egy puskával, majd szétlövi az összes monitort :)
    Ezzel aztán jól elintézte a rendszert. De legalább látványos...
  • torreadorz #20
    "mi 3 dimenzios rendszereket használunk ezért sokkal gyorsabb minden", snitt, majd mutatnak 6-7 monitort mint egy rubikockába elrendezve... hát igen tényleg 3d-s rendszer... :)
    Kardhal rulez
  • roliika #19
    Sok monitor..nem tok..javítva.. :D
  • roliika #18
    No...tehát ha egy rossz kamerát házilag megjavítok akkor énis hekker vagyok? Hú ezt nemis tudtam. :) Tehát a hecker konferencia az bütykölő/gányolók konferenciája. :DD Kevin Mitnick is kis garázs buherátor. :D

    Amúgy..ha megnézzük valóban a csalások nagyrésze, nem egy évekig fejlesztett dolgon alapulnak..csak arról van szó, hogy jól ismeri az adott technológiát (fűnyírás vagy programozás ez most mindegy), és ismeri a hibáit/gyenge pontjait.

    Pl ha valaki weboldalt készít, és adatbázisos, de a kapcsolatot nem zárja le, akkor egy kezdő is igen könnyen tudja törölni az egész adatbázist, vagy bármilyen vicces/káros adatot beleírhat. Ezt a média leginkább oldal feltörésnek hívja. Nincs benne se oldal, se törés amúgy helyes. :D

    Meg ezek a bankkaris csalások...ittis az emberi hülyeség van kihasználva, hogy júzer kariját megeszi a gép, és otthagyja....vagy mailben megadja a jelszavát és felhasználónevét...ez nem feltörés..nincs olyan hogy feltörés...olyan van, hogy buta emberek. Vagy vállalati w-lanos net nincs titkosítva még alapszinten sem..mert jóaz úgyis...erre most mit mondjak...lehetne elég sokáig sorolni.

    Múlkor barátom meglátogatott, és mondta, hogy tudja hogy programozgatok..de hol van a tok monitor? Nem értettem miről beszél. Aztán mondta hogy mert a filmekben az van, hogy rock szól, 4 monitort bámul a csávó mindenféle kódok futnak, meg ablakok pörögnek meg csipog minden...megmutattam neki milyen egy egyszerű program..hogy készül...elég meglepődve mondta..hogy ja...csak ennyi?

    Túl van misztifikálva az egész számítástechnika. Köszönetően a médiának, és a filmeknek ahol nem eladható az, hogy egy emberke ül a gép elött, néz egy monitort és írja szépen mondat szerűen a parancsokat, és kattogtat a grafikus felületen....köszönhető annak, hogy egyesek félnek a számítástechnikától, mert az bonyolult és nem lehet megtanulni...hát nem nehezebb mint egy 3 fogásos ételt jól elkészíteni...köszönhetően annak, hogy ma az informatika oktatás alulmúlja önmagát (GDF forever), köszönhetően annak, hogy értelmesen egy egy témát az oktatók jó része képtelen elmondani..mert nem érdekli mit ad át és hogyan a 90 000ft-jáért...és mert azért mert akit érdekel...mozaikszavakat használ..noha itt van a magyar nyelvünk..minden angol szó kifejezhető vele érthetően...és akkor nem maradnának sötét foltok, és nem lenne egy misztikus tudomány ág (tudomány...játék)a számítástechnika.
  • torreadorz #17
    Nézd, valamilyen szinted neked igazad van. Valamikor ezek a szavak jelentettek valami más is. Ez azért volt mert régen az informatikai egy szük szubkultúra része volt, ahol jelentett valamit az hogy az egyik vagy másik csapatba tartozol és ezt ki is kellet érdemelni.

    Mára azonban a világ nagyott változott. Emberek millió kezdték el használni a számitógépet akiknek nem jelent semmit ezeknek a szavaknak az árnyalatnyi különbsége. És ez igazából rendben is van igy, hisz ha egy hacker betör valahová joindulatból és közli a tulajjal hogy itt és itt sebezhető rések vannak akkor ő most fehér kalapos vagy nem? És ha következő alkalommal "elfelejt" szólni? Aztán, ha feltöröm a drm védelmét, és a programot közkincsé teszem, akkor én mi vagyok? Melyik szemszögből? Hisz sok ember szemében lehet hogy én leszek az isten, de más szemszögből meg lehet hogy büncselekménynek minősül az érvényben lévő törvények szerint...
    És hát erről maguk a "hackerek" is tehetnek, hisz ma már mindenkiből "lehet" hacker ugyanugy ahogy rendszergazda is. Hisz gondolj bele, ma már mindenki rendszergazdának minősiti magát aki egyszer is képes volt újrarakni a windowsát, és mindenki hackernek hiszi magát aki ismeri hogy a windows indulásakor f8-ra bejön a csökkentett mód és sok ember nem ad rendszergazdai jelszót a gépének...
  • mumpic #16
    De a médiának köszönhetően most ez az alapállás, hogy a hacker = bűnöző. A te példáddal élve ez olyan, mintha elfelejtettük volna hogy a dugattyús motoros gépek repülők lennének, és ma már csak a sugárhajtóművesek azok.
  • homeless #15
    Látom nem érted amit mondok. Az egy dolog, hogy előbb létezett a hacker kifejezés, és rendben is van, hogy a számítástechnikában azokat hívjuk így akik "bütykölnek", fejlesztenek, stb... De szerinted egy ilyen ember nem lehet bűnöző? Nem használhatja fel a tehetségét arra, hogy betörjön bizonyos helyekre? Visszatérve a villanyszerelős példára. Villanyszerelők is tudnak csinálni olyan kütyüt ami visszafele pörgeti a villanyórát. Na most ha csinál egyet egy villanyszerelő, akkor ő onnantól kezdve nem lesz villanyszerelő hanem neki is kitalálnak valami nyomorék elnevezést, és majd minden villanyszerelős hírnél bejönnek az aktivisták megvédeni az "igazi" villanyszerelőket?

    "Amúgy meg, szerinted a linux kernel fejlesztéséért hányan kapnak pénzt?"
    Elég sokan.