Gyurkity Péter

Egyszerűsödik a Blu-ray licencelése

A Sony, partnereivel közösen, az év közepén tervezi bevezetni az új licencelési platformot, amely egyszeri megállót jelentene a Blu-ray termékeket gyártó cégeknek - csökkennek a díjak, ami javíthatja a formátum elterjedésének sebességét.

A hivatalos közlemény szerint a Sony, a Panasonic és a Philips már meg is állapodott a részletekről, a három jogtulajdonos azonban az év közepétől fogja csak bevezetni az új rendszert, amely reményeik szerint mindenkinek előnyös lesz. A megállapodás értelmében egy új, kizárólag a licencelési feladatokra koncentráló céget hoznak létre, amely egy észak-amerikai központtal, valamint kihelyezett ázsiai, európai, illetve dél-amerikai irodával kezdi meg működését.

A platform lényege, hogy a Blu-ray termékekben érdekelt vállalatok egy kalap alatt szerezhetik be a formátumhoz, valamint az elődökhöz (DVD és CD) fűződő jogokat. A szóban forgó jogokat birtokló cégeket ezúton hívják meg, hogy (fő részvényesként és jogtulajdonosként) csatlakozzanak az újonnan megalakuló vállalathoz, a technológiák iránt érdeklődők számára pedig a jelenleginél kedvezőbb díjakat és egyszerűbb vásárlási folyamatot ígérnek. Ami a pontos számokat illeti, a Blu-ray lejátszók esetében 9,5 dollárt, az íróknál pedig készülékenként 14 dollárt kérnek majd a gyártóktól, miközben az olvasható lemezek jogdíja 11 cent, az egyszer írható korongok "ára" 12 cent, az újraírható példányok költsége pedig 15 cent lesz.

A három nagy abban reménykedik, hogy a változások révén javul majd a formátum elterjedésének üteme, ami jelenleg némi kívánnivalót hagy maga után. Nem véletlen, hogy bár a fenti változások ötlete még a formátumháború megnyerése előtt, 2007 folyamán felmerült, a rendszert azonban csak most vezetik be - az egyeduralom ellenére valahogy nem akar nekilódulni a szekér, ami a vásárlók óvatosságát, a régi megoldások melletti kitartását (és nyilván az alternatív technológiák előnyeit) jelzi.

Az év közepétől tehát számíthatunk arra, hogy tovább csökken a kategória termékeinek ára - kérdés, hogy ez mennyire hatja meg a másfelé nézelődő vásárlók szívét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #27
    Ja, arról nem beszélve, hogy a 4-6 GB-os ripek 1280x720-asok (16:9 esetén), nem 1920x1080 (16:9 szintén). 1366x768-as megjelenítő felbontástól már jobb a Full-HD műsor (ésszerű távolságról), mert a 720p-t már nagyítani kell.

    Szó se róla, már az 1280x720 is sokkal jobb, mint az SD-s 720x~400 (16:9 anyagnál).
  • dez #26
    Aha, a 20"-es TN panelos monitorokon...

    (Ha esetleg kimaradt volna: a BD default codec formátuma jó ideje a H.264, ami ugyanaz, mint a ripeké, csak utóbbiakhoz egy a standardnál ~10%-kal hatékonyabban dolgozó encodert használnak, ez az X264. Az a ~10% persze nem tudja ellensúlyozni a töredék bitrátát.)
  • Tetsuo #25
    LOL
  • Sanyix #24
    összébtömörített bd filmek minőségével sincs baj, ugyanis nincs észlelhető külömbség.
  • Tetsuo #23
    kicsit benezted a #17-est.. az ovodas vita helyett elolvas6tnad meg1x..
  • vasziszdasz #22
    Egyszer talán te is.
  • Alvarez999 #21
    Úgy látom, még mindig nem érted. Sebaj, majd ha - ha! - felnősz.
  • vasziszdasz #20
    Olvasási problémád van?
  • Alvarez999 #19
    Szövegértési problémád van?
  • vasziszdasz #18
    A bluray lemezeket is RAID-be kötöd?

    mert egy HDD hibája esetén nem 5-25GB adatod vész el
    Ja, lehet hogy még 100 byte se. Attól hogy van 2 bad sector a vinyón, a többi még olvasható.