Gyurkity Péter

Elkészült az első Blu-ray/DVD hibrid lemez

Japánban kerül piacra elsőként a Blu-ray és hagyományos DVD rétegeket egyaránt tartalmazó hibrid lemez, amely brutális árával valószínűleg nem tesz majd szert óriási sikerre a vásárlók körében.

A hibrid fejlesztést a szintén japán Pony/Canon mutatta be, mégpedig több más cég munkájára alapozva. Maga a korong a Kyodo Television és az Infiniti Storage Media gyártósorain készül, a technológia pedig a JVC eredeti fejlesztésére épül, amelyet első alkalommal még 2004 végén ismertettek. Azóta ugyan eltelt négy év, ám a fejlesztők úgy vélik, hogy van igény a megoldásra.

A hibrid korongok egészen pontosan egy Blu-ray, illetve két hagyományos DVD-réteget tartalmaznak, utóbbiak alul helyezkednek el. A két eltérő technológiát támogató rétegeket egy speciális áteresztő felület választja el, amely nem engedi át a Blu-ray lézert az alsóbb rétegebe. A lemezeket szinte bármilyen lejátszóban beolvashatjuk, a cég saját adatai szerint az asztali Blu-ray készülékek esetében 64 különböző terméket vizsgáltak meg, és a tesztek során 99 százalékos kompatibilitást értek el (eszerint 0,64 lejátszóban nem sikerült együttműködésre bírni a megoldást).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az persze nagy kérdés, hogy a DVD lassú visszaszorulásával, valamint a Blu-ray (egyelőre szintén lassúcska) térnyerésével mennyire lesz igény a fejlesztésre. Az biztos, hogy a megoldás ára sokakat elriaszt majd, még Japánban is, hiszen az első ilyen kiadvány egy négylemezes "Code Blue emergency helicopter doctor Blu-ray BOX" lesz, amely egészen pontosan 400 dollárt kóstál majd, vagyis árban még a lejátszók egy részét is lepipálja. A kizárólag DVD-korongokat tartalmazó változat 266 dollárba kerül, vagyis mintegy 50 százalékos felárat kell majd fizetni az új fejlesztésért.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a hibrid korongok mikor jelenhetnek meg a többi piacon, így akár Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thomas Von #23
    Ez nem több szerintem egy "beee, és mi ilyent is csináltunk" cuccnál.Nálam egy szinten van a kínai fejlesztésű hd-dvd-vel.
  • B0nFire #22
    Köszi az infót! Egyébként nem én hagytam ki betűt, hanem a cikk, amiből másoltam. Kopipészt volt.
  • MiZo81 #21
    B0nFire: van értelme, ha helyesen írod:
    light amplification by sTimulated emission of radiation

    A stimluated-ből kimaradt egy T-betű, persze, hogy értelmetlen lett.


    Egyébként fordításban:

    Fényerősítés stimulált sugárzáskibocsátással. :) Igen, ez a lézer. :)
  • vasziszdasz #20
    Ennek mi értelme? VHS szalaggal nem akarják kombinálni? Az is nagyon hasznos lenne...
  • dez #19
    Nem tudom, mi ez a Code Blue emergency helicopter doctor, de biztos valami állati kassz dolog (LOL), ha a 4-lemezes DVD box 266 dollár... Naszóval itt maga a kiadvány brutálisan drága! Ha más, normális árú cuccoknál is csak 50%-kal kerül többe a hibrid változat, mint a DVD-s, gond egy szál se. :P
  • Gery03 #18
    Ah, én meg azt hittem hogy a Sony lett így elírva, nem néztem utána hogy létezik ilyen cég, pedig érdekes kis szójáték lett volna, na mindegy
  • Mardel #17
    Gondolom arra jó, hogy tervezed egy Blu-ray lejátszó vásárását a közeljövőben ha olcsóbbb lesz, de nem akarod mégegyszer megvenni a filmjeidet, így veszel egy ilyet. Bár nemtudom, hogy ebből lesz-e műsoros sorozat gyártás.
  • voodoothursday #16
    Létező cég nem elirás, zene/film lemez kiadással foglalkozik. http://www.ponycanyon.co.jp/
  • Gauge #15
    Én arra nem kaptam választ a cikkben, hogy ennek konkrétan mi az értelme. Ha van BRD lejátszóm, akkor miért érdekelne DVD tartalom? Ha meg nincs, akkor meg DVD-t veszek. Vagy esetleg arról van szó, hogy ez egy DVD formutátum a BRD lemezen, tehát nagyobb kapacitása van?
  • jomunkas #14
    bazz
    Ez nem elírás
    Vagy ha az akkor több helyen is elírták de beirtam Google-be
    pony-canon és érdekes találatok születtek