Gyurkity Péter

Elkészült a 400 GB-os Blu-ray

A Pioneer Tajvanon mutatta be a 16 hagyományos Blu-ray rétegre épülő speciális korongját, amely csak az első lépést jelenti a kapacitás további növelése felé vezető úton. Az 1 TB-ot is elérhetőnek tartják.

A friss beszámolók szerint a cég végre nyilvánosan is bemutatta érdekes fejlesztését, amely jelenlegi állapotában 400 GB-os kapacitást kínál egyetlen korongon. A rendkívüli mértékű növekedést speciális rétegek alkalmazásával érték el, miközben a technológia többi része nem változott, így a korongok beolvasása elméletileg nem okoz majd gondot a most elterjedőben lévő Blu-ray meghajtókon sem.

Természetesen némi változtatást mindenképpen igényelnek majd a most megjelenő készülékek, de könnyen előfordulhat, hogy ez kimerül majd a firmware frissítésében. A Pioneer mindenesetre tovább dolgozik útitervén, amelybe végre mi is betekinthetünk. Ebből kiderül, hogy a 16 rétegre épülő és ily módon 400 GB-os, kizárólag olvasásra alkalmas korongok csak az első állomást jelentik. Ezek megjelenése 2009-2010 folyamán várható, 2010 és 2012 között érkeznek majd az újraírható példányok, 2013-ra pedig megjelenhet az 1 TB kapacitást kínál verzió, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy ennyiben kimerül a fejlesztés.


A cég már jó ideje dolgozik a speciális korongokon, a jelek szerint azonban végre közeledünk a piaci megjelenéshez. Korábban több eltérő változatról is szó esett (nem mindegyik volt a cég saját fejlesztése), ám az utóbbi időben egyedül a Pioneer szolgált újdonságokkal ezzel kapcsolatban, így nagyon úgy tűnik, hogy ők fogják elsőként megnövelni a Blu-ray lassan már kevésnek tűnő kapacitását.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy merre vezet majd innen az út, hiszen a Sony korábban úgy nyilatkozott, hogy a Blu-ray lesz az utolsó optikai szabvány. Kétségtelen, hogy a Pioneer megoldása kitolhatja a formátum pályafutását, ám kérdés, hogy mi történik akkor, amikor felbukkannak a merőben eltérő technológiákra épülő új riválisok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #53
    ezt az Isten fiát nagyon bírom. egyszer megemlítették, hogy mi mindannyian Isten fiai vagyunk. elgondolkoztam, hogy ha Isten az ő egyik fiát megkínhalálozta, akkor miért ne tenné meg a többi fiával?
  • Julius Caesar #52
    ezzel azért vigyázz, mert elég sok szakmunkás van, akik hasznos munkát végeznek. a videóvágásod közbe se ebédelnél, ha a pék nem kel fel 4kor és nem süti meg azt a nyomorult kenyeret... tudod egy országot videóvágással nem lehet eltartani, mert termelni is kell. videóvágással nem laksz jól, nem lesz fedél a házadon. úgyhogy csak becsüld meg őket és ne jelzőnek használd. már úgyis sok van a videóvágóból meg kommunikáció szakosból (azok micsinálnak? kommunikálnak egymással naphosszat?!).... persze tisztelet a kivételnek, valaki tegye azt is, de néha már túlzás miket képzünk.

    amúgy jézus krisztus (bár nem vagyok vallásos és javítsatok ki) de nem isten FIA volt, akit leküldött a földre? csak a mihez tartás végett.
  • hdo #51
    Hát, ezek után már le se tagadhatod a szakmunkásodat, ugyanis a szövegértésed pocsék. A szakmunkást ugyanúgy jelző értékűnek írtam mint a csórót meg a balféket, ugyanis nem azt írtam hogy csóró balfék szakmunkás, hanem csóró balfékek _szakmunkással_.

    Innentől kezdve meg önkritika kérdése hogy csóró balfék szakmunkásnak, vagy értelmes szakmunkásnak vallod magad, de a felháborodásodat nézve, az előzőnek.

    A csóró meg _nem_ egyenes ágú szinonímja a vagyonilag szegénynek, hanem általában mindenre vonatkozik, ami szegényes, és itt elsősorban az emberek videovágási igényére, pontosabban az igény szükségtelenségére, vagy a hozzáértés hiányára gondoltam!

    Gratulálok!
  • Molnibalage #50
    A régi CD-ket atomkarcosan is visszaolvassa az író. A minimum sebességen írt lemezekből cikra 1/3-ot nem tudok beolvasni sem 3 év után úgy, hogy SOHA nem volt használva gyakorlatilag (2-3 install vagy backup).
  • Permissive #49
    a régi szép p1-2-es időkben volt egy teac 1-szeresen író cdírom, az általa megírt audio lemezek a mai napig lejátszhatók, ellenben a két éve pio-val írt 16-szoros ( mert sietni kell ) lemezeket nem hogy az asztali lejátszóm, hanem már a gépem sem ismeri fel. ennyit a technikai megbízhatóságról. kérdem én: mennyivel lesz megbízhatóbb az 1 nap alatt kiírt lemez mint amit a vinyón mibilrackban ( nem beszélve mennyivel gyorsabban átrakod ) tárolt ( hamár itt tatrtunk ) videódtól?
    jah, a kis japó csajnak meg négyszemközt adnék '' 1 terrabájtot" magamból:)))
    -írta ezt egy szakmunkás aki ért a videóvágáshoz:)))) -
  • Sanyix #48
    nem mind, mondom.
  • JL666 #47
    azokban a nyugati országokban az irodisták meg mégtöbbet keresnek, mint a szakmunkások érted.
  • Sanyix #46
    hát nemtudom. Ahogy hallom bizonyos nyugati országokban jóval többet keresnek bizonyos szakmunkások mint amiről a nagyokos irodisták valaha is álmodhatnának :D
    bár azért dolgozni is kell, szal én maradok az irodizmusnál :)
  • Sanyix #45
    hidd el, tudom. Valahogy még egy ránézésre nagyon jól álcázott hímnemű nőről is legalább azt mondom hogy "valami ezzel nincs rendben", akiről egyébként mindenki bekajálja hogy nő :D vótmá rá példa.
    Tényleg jó imitátorok vannak, de engem nem lehet átverni, "bennem megbízhatik" :D
    Ezen a képen is csak a nem természetes mosolya a csajnak (miért lenne hiszen kb ezt gondolja "b+ ezek egy szaros műanyagdarabbal fotózgatnak, és vigyorognom kell ebben a hülye reklámszatyorban").
  • JL666 #44
    szerintem sokat ér, ha valaki jó szakmunkás, de egy ember nem attól lesz több, hogy 2x annyit keres érted...