Berta Sándor

Hamarosan jönnek a cirill doménnevek?

Oroszország, Svédország, Bulgária, Irán és Sri Lanka már most készek a saját anyanyelvi doménneveik bevezetésére. Ez derült ki az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) most nyilvánosságra hozott, az úgynevezett nemzetközi országokra vonatkozó csúcsdoménnevekről (ccTLD) szóló előzetes jelentéséből.

Az öt országban a helyi kormányok támogatják az anyanyelvi doménnevek bevezetését. Ez azt jelentené, hogy Oroszországban és Bulgáriában cirill .ru és .bg, Iránban a perzsa .iran, míg Sri Lankán a szingalézi .lanka és tamil .ilangei doménneveket is be lehet jegyeztetni. Az öt állam mellett számos más ország is szeretné 3-18 hónapon belül bevezetni a saját ccTLD-it. A listán található többek között Algéria, Bhután, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom, Görögország, Izrael, Japán, Jordánia, Kína, Korea, Laosz, Líbia, Marokkó, Mongólia, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Szíria, Thaiföld, Törökország és Tunézia.

Az ICANN jelentéséből megállapítható, hogy a 252 államból összesen 31 jelezte vissza a ccTLD-regisztrálási és -bevezetési szándékát. A szervezet úgy vélte, hogy első lépésként 15 különböző nyelven, illetve írásban lesznek elérhetők új doménnevek. Kína egy ideje már teszteli a .zhongguo címzónát és kettős megoldást akar: egyrészt szeretne klasszikus kínai, másrészt egyszerűsített kínai írásjelű doménneveket. Azonban az ötlet hiába tűnik logikusnak, számos problémát vet fel, különösen az olyan sok nemzetiségű államokban, mint például India. De ugyanígy érdekes a svéd példa is, ahol a héber és más kisebbségi írásjelű doménnevek is elfogadottak lesznek. A végső döntést a kérdésben alighanem a március elején Mexikóvárosban tartandó ICANN-találkozón hozzák majd meg.

A cirill doménnevek ötlete először 2004-ben merült fel, majd 2006-ban már az ICANN is foglalkozott a különleges karakterek témájával. Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly ismét állást foglalt a cirill betűs domének mellett, de az új ccTLD-k regisztrálása a mai napig nem kezdődött meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #9
    hurrá ! ( xyppa !) már alig vártuk !
  • szombi #8
    Nah, én erre azt mondom, hogy az Internet Explorer követi a szabványt, a fireFox meg nem.

    A nem-angol betűs doménnevek MÉG nincsenek szabványosítva, de a szerencsétlen low
    FireFox-hűdebatárjó-überkirány júzerek máris verik a mellüket mert ezt már támogatja az atomkirály böngészőjük.
    Aztán mivan, ha az ICANN, mint egy nemzetközi szabványosító szervezet valamit másképp csinál?

    Persze, erről is tuti az Internet Explorer meg a Mikrofo$ tehet, aki történetesen most se követi a szabványokat.
    MILLYEN SZABVÁNYT KÖVESSEN???? AMI MÉG NEM LÉTEZIK????

    Ember, eszednél légy!
    Bocs a "leemberezésért", te róka!
  • bakagaijin #7
    Az az új, hogy TLD-k is lehetnek unicode-k, nemcsak az alatta levők. Tehát nem csak .hu hanem .hú is lehet :). Az oroszoknál ez úgy jött be, hogy a .ru és .su mellé az .рф-et (orosz föderáció) is be akarják gyűjteni.
  • Tomasz Man #6
    Csak én nem tudom elérni a prohardver weboldalát?
  • Charybdis #5
    Baromság. Csak arra jó, hogy a regisztrátor cégek többet keressenek.

    Nameg az adathalászatnak is nagyon kedvez. Nagyon könnyű már most is olyan domaint regisztrálni, amit alaposan meg kell nézni ahhoz, hogy ne tévesszük össze egy másik ASCII domainnel.

    A Firefox nem véletlenül nem jeleníti meg a nem ASCII karaktereket az ilyen domainokban, helyette csak a kódjukat, így nem fogod összetéveszteni más honlapokkal. Szóval ez nem bug, hanem feature. Hülye Internet Explorer persze egy az egyben megjeleníti a speciális karaktereket, hogy aztán összetéveszd mással és megadd a jelszavad.
  • Turdus #4
    Én úgy tudtam, egy ideje már vannak utf-8 domainek. Az ff-em biztos kezeli, tesztelve. Márpedig akkor nem értem, hol a gond, az utf-8 az unicode egy tömörített változata, abban pedig minden írásjel megtalálható (még tünde is...)unicode honlap
  • aneurysm #3
    Jó ötlet a cirill domain.
  • Alvarez999 #2
    Én már az ékezetes domainnevek értelmét sem látom. Kivéve persze a nevek bejegyzéséből pénzt csináló cégeket, amelyek duplán keresnek, ha egy cég arra kényszerül, hogy az ékezetes nevével is lefoglaljon magának domainnevet.
  • Tetsuo #1
    Mondjuk azon csodalkozom, h Iran meg eddig nem csinalt sajat Internetet, sajat protokollokkal, szabvannyal.. v Kina, v vki, aki ugyis levalasztja a nagyvilagot.
    Ahmadinedzsadnak biztos tetszene 1 perzsa rendszer, ami fuggetlen az "antikrisztus" USAkiatol. :P
    Chavez bacsi mar reg mekcsinalta volna, csak neki nincs igazan penze.