MTI

Cirill betüs doméneket szeretne az orosz elnök

Az orosz nyelv világnyelvvé fejlesztése érdekében Dmitrij Medvegyev elnök a Kremlben arra szólított fel, hogy a jövőben teremtsék meg a cirill betűs, orosz nyelvű domain nevek létrehozásának lehetőségét az interneten,

A Kreml aggódik amiatt, hogy az orosz nyelv, amelyet Szovjetunió szerte használtak, veszít vonzerejéből az egykori köztársaságokban használt helyi nyelvekkel, illetve az angollal szemben. Az orosz nyelv védelmének kérdése a nemzet büszkeség részévé vált. Medvegyev az orosz sajtó nemzetközi kongresszusán mondott beszédet. Ebben kiemelte, hogy az orosz sajtót 300 millió ember olvassa világszerte és a cirill betűs domain név megteremtése része lenne annak a törekvésnek, hogy az orosz nyelv megőrizze jelentőségét. Ez a kérdés neki mint elnöknek, személyes ügye - hangoztatta Dmitrij Medvegyev.

Az orosz interneten latin betűket használnak, mint a világhálón általában. A címek többsége .ru vagy a Szovjetuniótól örökölt .su kiterjesztéssel rendelkezik. Szakértők azt mondják, hogy Oroszország azt szeretné, hogy .rf - Orosz Köztársaság - legyen a domain neve, de cirill betűkkel írva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hpteso #7
    fúúúúj
  • Tetsuo #6
    Mindenkeppen ugy kell csinalni, h elerheto legyen angol karakterekkel is.. kulonben hivhatjuk 1 masik netnek is, hogy baxak meg!
  • bakagaijin #5
    A lenti linket az sg átalakítja unicode-osra :(, valószínű a régebbi böngészők kedvéért. A valós teszthez copy-pasteld be a címsorba úgy ahogy ott van.
  • bakagaijin #4
    Sokkal, de sokkal :)

    Már is léteznek unicode-os TLD-k is, egyenlőre teszt jelleggel. Ld: http://пример.испытание

    A feladat tehát nagyjából az, hogy az ICANN-on végigverni az рф TLD-t.
  • drwho #3
    Kevesebb karakter a cirillben, mint a kínaiban.
  • drwho #2
    Cirill betűket nem csak az oroszok használnak, pl ukraina, szerbia, bolgárok, mongólia, stb... amúgy 160Millióan vannak és ugyan nem értek a kínai íráshoz, de feltételezhetően kevesebb karakter van még a "kibővített" betűikkel is. Sőt a Wikipédiát olvasva az egyik kínai dialektust a Dunan-nak nevezettet pont cirillel írják. Szerintem ha már ékezetes .hu domainek létrezhetnek 2004-től, akkor cirillel miért ne lehetne írni a .рф végűeket?
  • Munemori #1
    Ha ezt a kínaiak találták volna ki, akkor azt mondanám hogy van értelme. Egy kicsit többen vannak.