Gyurkity Péter

.pro - a régi-új elsőszintű domén

A kizárólag az ICANN által kijelölt szakmákban tevékenykedő professzionális szereplők által használható elsőszintű domén feltételeit enyhíteni fogják, hogy annak alkalmazása szélesebb körben is elterjedjen.

Az amerikai Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) szervezet a .pro tartomány kezelésével megbízott Registrypro nevű cég javaslatait meghallgatva úgy döntött, hogy az elsőszintű domént gyakorlatilag újraindítják és a jövőben enyhébb feltételekkel teszik elérhetővé a pénzügyekre, jogi kérdésekre és mérnöki feladatokra szakosodott cégek számára. A cél a szigorú megkötések egy részének feloldása, ezzel pedig a használat leegyszerűsítése.

A cég már a hónap közepén eljuttatta részletes dokumentációját a szervezetnek, amely tartalmazza a fontosabb tervezett változtatásokat. Eszerint nagymértékben enyhítenék a kiválasztás és az engedélyezés procedúráját, hogy a jövőben az eddiginél jóval több szakmabeli választhasson magának ilyen domént az interneten. Eddig ugyanis igencsak megszűrték a jelentkezőket és komoly feltételekhez kötötték a domén használatát. Megszabták az engedélyezett szakmák körét, a cégek által benyújtandó bizonyítékok és egyéb dokumentumok körét, emellett pedig az esélyesek földrajzi elhelyezkedését, ami nagymértékben lekorlátozta a használatot. A 2004-ben útjára indult TLD, azaz elsőszintű domén regisztrálása azonban most újraindul.

Az egyik ilyen fontos módosítás, hogy a jelentkezők immár nem kizárólag az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, illetve Németország bejegyzett cégei közül kerülhetnek ki, ezzel tehát esélyt kapnak például az ausztrál és japán érdeklődők is. A megfelelő kormányzati engedélyek birtokában gyakorlatilag bárhonnan jelentkezhetnek a domén használatára, vagyis a földrajzi kötöttséget teljes egészében feloldják. Könnyebbé válik a másodszintű domén (pl. a doctorsmith.pro) regisztrálása is, ez ugyanis a továbbiakban már nem igényli a harmadszintű domén (doctorsmith.med.pro) meglétét.

A jelentkezők azonban a jövőben is kötelesek lesznek bemutatni a szükséges papírokat és engedélyeket, amelyek tanúsítják, hogy az illetékes hatóságok jóváhagyásával tevékenykednek az adott ágazatban. Emellett évente igazolniuk kell, hogy a megfelelő módon használják a domént. A .pro regisztrálása július 14-én indul be újra, immár az új feltételekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #3
    gondolom egyfajta certifikának is szánják, pont ezért kerülhet drágába. ez olyasmi, mint az iso tanusítások - igazolják, hogy valamilyen kritériumnak megfelel az illető (szervezet).
  • MrPrise #2
    Ezt te tudod, én is tudom és még talán páran, de tuti lesz aki nem tudja és fizetni is fog érte rendesen, hogy neki legyen ilyenje ;-)
    Lásd még atomerőmű PC -> hol kell bekapcsolni effektus :-)
  • Tetsuo #1
    Ez mekkora faxsag! Nagy kegyesen kiterjesztik mas orszagokra..
    Minden ceg kolt marketingre, a comos oldallal is jol elvannak, nem kell ez a fos kiterjesztes, akarom mondani domain. Nem attol lesz pro vki h .pro domainje van :P