Gyurkity Péter

Világszerte hódít a bankkártya-hamisítás

Az FBI az Egyesült Államokban kutat a különböző bankkártyák hamisítására szakosodott egyének és csoportok után, a módszer azonban világszerte népszerű az alvilágban - ebben hackerek segítségére támaszkodnak.

A Chicago Tribune a napokban arról számolt be, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda helyi részlege két férfi után kutat, akik az ATM-készülékekből jutnak pénzhez, méghozzá hamis, lopott adatokat felhasználva készített bankkártyákkal. Szakértők szerint azonban globális méretekben folytatott módszerről van szó, amely minden kontinensen jelen van - az interneten számos csoport vadászik a pénzintézetek által kezelt személyes adatokra.

A módszer a következő: a profi hackerek kiválasztják a sebezhetőnek bizonyult pénzintézeteket (amelyek közül a tranzakciókat feldolgozó cégek bizonyulnak különösen népszerűnek), majd ezek számítógépes rendszereiből megpróbálják kiemelni, megszerezni a fontos adatokat, így például a kártyaszámokat, valamint az ahhoz kapcsolódó nevet és egyéb részleteket. Ezeket felhasználva ezután a szervezett bűnbandák hozzálátnak a hamis kártyák elkészítéséhez, amelyek felhasználásával pofonegyszerűen jutnak készpénzhez.

A megoldással többnyire az egyszerűbben másolható betéti kártyák, ajándékkártyák és egyéb speciális promóciók részeként elérhetővé tett típusokra vadásznak, ezeket nyilván könnyebb hamisítani, mint a hitelkártyákat. Az atlantai RBS WorldPay tavaly decemberben például arról volt kénytelen beszámolni, hogy illetéktelenek hozzáfértek adatbázisukhoz, és ennek révén mintegy 1,5 millió kártya lehetett érintett - a pontos számot nem tudták vagy akarták meghatározni. Ehhez az amerikai társadalombiztosítási számok megszerzése társult (mintegy 1,1 millió darabbal), amelyek szintén kitűnő kiindulópontot jelent számos illegális manőver végrehajtásához.

Szakértők szerint az egész világon külön ágazat szakosodott az ilyen lopásokra, amely köré egész gazdaság épült ki. A probléma ellen a biztonság növelése jelenthet menedéket, igazi megoldás azonban nincs, mivel tökéletes védelmet egyik pénzintézet sem tud felállítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #17
    Eredeti amerikai kiadasu kartya Europaban ?:)) Nekem amugy az van, a zold szinu. Semmit sem kell nyomkodni "idoben", egyszeruen visszaadja a kartyat, hogy nem tamogatott es kesz.
  • teddybear #16
    Ami pedig a kiköpést illeti, ha még időben lenyomod a clear gombot, akkor ok.
  • teddybear #15
    Az átlátszó anyagú, kék hologramos OTP-s American Express nem az az amire én gondoltam. Én az eredeti amerikai kiadású zöld színű kártyára gondoltam.
  • uniu #14
    Probaltam mar, veled ellentetben en tapasztalatokat irok. Es nem csak az OTP-nel hanem sok mas banknal is. Egyszeruen csak kikopi a PIN kod utan, ha nem tamogatott kartya az aktualis ATM-nel. Amugy az OTP lekezeli, sot maga a ceg is bocsat ki American Express kartyakat.
  • teddybear #13
    X25 protokollt használ, amennyiben több POS van az üzletben. Bérelt, szeparált adatvonal. Kis üzletnél meg a "főnöki" vonalra van rápakolva, és ha a főnök csacsog valakivel, a POS használhatatlan.
  • teddybear #12
    A letiltott kártya a 3. pontba tartozik.

    Próbálj például American Express kártyát használni OTP ATM-ben, elnyeli mint kacsa a nokedlit. Azután, ha szerencséd van, és fiókos az automata, akkor talán visszakapod, némi utánajárás után. Ha viszont a G4 biztonságijai töltik, akkor vagy két hét az átlagos átfutási idő, már ha szerencséd van.
  • teddybear #11
    Hívd vagy a kártyaközpont segélyvonalát, vagy a saját bankod ügyfélszolgálatát.
  • uniu #10
    Pontositok: A POS-ok hasznalhatjak a telefonvonalat is. De mindenkepp titkositott csatornan.
  • uniu #9
    A cikk tkeppen semmirol sem szol. Azok az adatok ill. adatbazisok melyek a kartyaadatokat taroljak SEMMILYEN kapcsolatban nincsennek a kulvilaggal mint pl internet. Az ATM-ek es POS-ok pedig titkositott kapcsolaton kommunikalnak, dedikalt vonalon. Melyet meg igaz nem lattam, h hogyan, de tippem szerint nem a kabeltv mellett vezetik el...
  • uniu #8
    Igen. Ha meguntad akkor meg hivhatod a HelpDesket is.