Berta Sándor

Billentyűzetet kapnak a hitelkártyák

A Visa egy olyan hitelkártyát tesztel, amely képes arra, hogy mindig új tranzakciós azonosítószámot hozzon létre, ezáltal még biztonságosabb lehet az internetes és telefonos vásárlás.

Az EMUE nevű ausztrál vállalat mérnökei által kifejlesztett eszközt egy chippel, egy képernyővel, valamint egy miniatűr billentyűzettel látták el, ezáltal még biztonságosabbá teheti a telefonos, illetve az internetes vásárlásokat és banki tranzakciókat. A hitelkártya elölről látszólag semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól. A különbségek egyedül a hátoldalát megtekintve tűnnek elő. Ott található ugyanis az egysoros kijelző és a tíz billentyű. A megoldás kizárólag úgynevezett CNP, vagyis kártyát nem igénylő megbízásoknál használható.


A CNP-tranzakcióknál a rendszer a felhasználót a TAN alapján azonosítja, ezt a kódot ebben az esetben mindig a kártya hozza létre. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténjen, az ügyfélnek meg kell adnia a PIN-kódját. A chip ezután számítja ki az egyedi és egyszeri kódot, amit később megmutat a kijelzőn. A nyolc számjegyű azonosító kizárólag egy alkalommal és egy átutalási megbízásnál használható. A kártya további előnye, hogy egy hívás esetén képes megmondani, miszerint a hívó fél valóban a bank alkalmazottja-e vagy sem? Ez a következőképpen történik: az ügyfél elkéri az alkalmazott azonosítóját, majd azt beüti a kártyába. Amennyiben a kód szabályos, az eszköz ezt megerősíti.


A chip működéséhez szükséges energiát egyetlen elem biztosítja. Az EMUE mérnökeit dicséri, hogy az extra funkciók ellenére az új kártya méreteiben semmiben sem különbözik a hagyományos társaitól, ugyanolyan vastag és hajlítható. Az új megoldást először a Visa teszteli és csak a sikeres tesztelés után születik döntés a bevezetéséről. Azt egyik vállalatnál sem árulták el, hogy az új kártya drágább lesz-e és ha igen, ennyivel elődeinél.

A Visa más projektekben is részt vesz. A legismertebb a PayWave kártya, amely kis hatótávolságú vezeték nélküli technológiával működik és így a vásárlók a kis értékű fizetéseket kevesebb mint egy másodperc alatt végezhetik el. Ilyen rendszert használ már Svájcban idén február óta a Corner Bank és a megoldást, amelyet a Mastercardnál Paypassnak neveznek már alkalmazzák többek között Hongkongban, Szingapúrban és Sanghajban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mhorvatR #12
    Nekem valaki azt mondja meg, hogy a boltban miért nézi minden mögöttem álló vásárló reflexszerűen, hogy milyen PIN kódot ütök be? Én még nem találkoztam olyannal, aki ne nézte volna.
  • Rincewind #11
    Miert is kellene a szamot megjegyezni? Egyszeri vasarlasra generalja a kartya, ha legkozelebb rendelni akarsz valamit, a kartya uj kodot general. Neked pusztan a pin kodod kell ismerned, csakugy mint eddig. neked is megegyszer, idezet a cikkbol: "A megoldás kizárólag úgynevezett CNP, vagyis kártyát nem igénylő megbízásoknál használható," tehat internetes vasarlas=kor peldaul.

    Eskuszom neha az agyam eldobom a Magyar nep felfogasi kepessegeit latva, nemcsoda, hogy ott tart az orszag ahol... :(
  • Rincewind #10
    Latom nem igazan sikerult felfognod a cikk tartalmat. A kartya fizikai vasarlasnal ugyanugy mukodik, mint barmely mas hitelkartya; lehuzod, majd alairod/beutod a pint a kartya jellegetol fuggoen. Boltban valo vasarlasnal semmivel sem kerul tobb idobe hasznalni a kartyat, a penzes vacakolasnal meg ugye minden hitelkartya alapbol gyorsabb! Itt tehat semmi ujdonsag nincs.

    A EMUE otlete internetes rendeleseknel jon kezre, ahol ugye meg kell adnod a kartyaszamon es egyeb adatokon tul a kartya hatoldalan levo "verification code-ot." Ez minden kartyan egyedi, de gyakorlatilag csak egy szam ranyomtatva, tehat ha elvesztetted a kartyadat, akkor elvileg aki megtalalja tudta hasznalni iternetes rendelesre (mivel netes rendelesnel nem kerhetnek toled se pint, sem pedig alairast; eretelemszeruen). Erre jelent megoldast ez az uj rendszer, ugyanis a kartya pinkodjanak ismereteben juthat csak hozza a felhasznalo a verification code-hoz, ami minden egyes beutes alkalmaval valtozik es csak egy tranzakciora jogosit fel. Ergo hiaba veszted el a kartyad, semmilyen modon nem tudjak azt harmadik szemely felhasznalni a pinkod ismerete nelkul (nemugy mint eddig).

    Emberek nemcsak olvasni kene, hanem fel is fogni amit olvastok... :/
  • Csaba42 #9
    Persze, majd vásárláskor "gyors" előkap tollat és papírt. :)
  • ScarY MAN #8
    felírja egy cetlire.
  • Csaba42 #7
    "A nyolc számjegyű azonosító kizárólag egy alkalommal és egy átutalási megbízásnál használható."
    És akinek nagyon rossz a rövidtávú memóriája, vagy nehezen jegyzi meg a számsorokat?
  • Gerygrey #6
    A mérnökök lassan megalkotják a hitelkártya vastagságú mobiltelefont.

    Adta magát az ötlet, hogy mobiltelefon vastagságú hitelkártya is legyen végre :)
  • redfish #5
    SZUPER!
    Elképzelem, ahogy a bolt pénztáránál állok (mögöttem 120 türelmetlen sorbanálló) és én a kártyámon "billentyűzgetem" előbb a PIN-kódomat, majd elkérem a pénztáros "Azonosítóját" és azt ütöm be (8 számjegy, félreütés után újra kezdhetem, stb.), repesve várjuk a kártya számgenerálását, majd EZUTÁN a pénztáros lehúzhatja a kártyámat, várunk a rühes banki-telefonkapcsolatra... ISTENI!
    Azt sem szeretném, ha előttem a sorban többen ilyen billentyűzgetős kártyát használnának, basszus, ennél még a kp. használat is gyorsabb!!!!
    Amúgy, aki dörzsölt csaló, annak semmiből nem áll egy "valós" Azonosítót szereznie, amit a kártya elfogad. És akkor mi van?...
  • ScarY MAN #4
    hitelkártya beépített mobiltelefonnal?
  • Sir Quno Jedi #3
    Most is használunk tokenkártyát ugyebár, ebben csak annyi az innováció, hogy belefér a bankkártyába (nagyügy).