Berta Sándor

Internetes igazolvány pénzügyi tranzakciókhoz

A német konszern és az AXSionics svájci cég által közösen kifejlesztett virtuális okmány egyaránt hasznos lehet az online banki ügyintézéseknél és az internetes vásárlásoknál.

A bankkártya méretű Internetigazolványnak nevezett eszköz várhatóan az idén nyáron jelenik meg a piacon. Az azonosítót egy ujjlenyomat-szkenner és hat optikai szenzor egészíti ki, mely képes a bankok és pénzintézetek által alkalmazott kódok elemzésére is. A felhasználók az online vásárlásoknál vagy banki tranzakcióknál először az ujjlenyomatuk segítségével azonosítják magukat, majd a pénzintézetek vagy az áruházak egy kódot küldenek, amely megjelenik az ügyfél monitorán. Maga az azonosító a korábbi átutalási információkból és a tranzakciókat jelölő úgynevezett TAN-számokból jön létre.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az azonosító a felhasználó monitorán hat, a fekete és a fehér színt állandóan változtató mező formájában tűnik fel. Az igazolványba épített miniatűr kriptográfiai rendszer az optikai szenzorok segítségével ezeket felismeri, kiértékeli, majd megjeleníti. A kódnak köszönhetően mindenki biztos lehet majd abban, hogy az ellenőrzésre szolgáló adatokat valóban a bank küldte és nem mondjuk egy adathalász. Végül a felhasználó megerősíti az adatokat és ezáltal magát a tranzakciót is.

A Siemens egy további biztonsági funkciót is beépített a készülékbe. Mindenki megadhat egy vészhelyzetekben használható ujjat, illetve ujjlenyomatot. Így ha valakit például arra akarnak kényszeríteni, hogy az interneten keresztül vegyen fel pénzt a bankszámlájáról, akkor elegendő a megadott ujját a leolvasóra helyeznie. A bank érzékeli a jelet és ugyan tudomásul veszi a tranzakciót, de azt nem hajtja végre.

A megoldást máris számos német és svájci bankban tesztelik. Az előnye, hogy az Internetigazolványon kívül semmilyen más hardverre vagy szoftverre nincs szükség, így az eljárás biztonságosabbnak tekinthető, mint a jelenleg használt HBCI, amelyhez SmartCard-olvasók is kellenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #5
    Szerintem ez egy kiba gyenge es gyopar fejlesztes, szval ez valszeg ugyanugy meg fog dogleni, meg ugyanugy xar, mint a cikkben ellenfelkent emlitett masik cucc, a kulonbseg csupan a kivitelezesben van, meg hogy ebben az eszkozben van valszeg valamilyen wifis vagy mas kommunikaciora alkalmas komponens.
  • bunny #4
    Szerintem ez egy tök jó ötlet, és a megoldás is jónak tűnik. hajrá!
  • Vorpal #3
    Valami bennem is megtörik ha az IE6 ot látom - kár a fejlesztőkért - annyi szép fiatal.
  • peba #2
    húúúúúúúú ezek már a korszerű Explorer 6-ost használják? Azta!
  • willcox #1
    Lesz megint mit megtörniük a rosszfiúknak :)