Berta Sándor

Kártyás fizetés akár 1 másodperc alatt

A Mastercardnál az új technológiát Paypassnak, a Visánál Paywave-nek hívják, de a lényeg mindkét esetben ugyanaz: a megrendelések könnyen egyenlíthetők ki legfeljebb 25 euróig.

A jövőben még egyszerűbbé és jelentősen gyorsabbá válhat a bank- és hitelkártyákkal való fizetés. A megoldást már alkalmazzák Hongkongban, Szingapúrban és Sanghajban. Lényege, hogy - legyen szó egy taxiútról, egy metrójegy, egy újság, netán egy friss pékáru megvásárlásáról - bárki egyetlen másodperc alatt fizethet a bank- vagy a hitelkártyájával. Az összeg leemeléséhez csupán annyi szükséges, hogy a felhasználó egyetlen másodpercre a leolvasókészülékhez tartsa a kártyáját, a tranzakció pedig azonnal megtörténik. Nincs szükség PIN-kód megadására, aláírásokra, sőt a kártyát még a táskából sem kell kivenni, a jel ugyanis akár a ruha anyagán is képes áthatolni, amennyiben elég közel helyezkedünk el a leolvasóhoz. A megoldás előnye, hogy a leolvasó szenzora akár órákba vagy mobiltelefonokba is beépíthető, így a felhasználási területek száma tovább nőhet.


A technológiát alkalmazó első cégek között van a Lufthansa, amely a Berlin-Tegel és Frankfurt am Main repülőtereken már felszerelte a Mastercard rendszerét. A két légikikötőben már összesen 16 helyen használhatják az utasok az új fizetési megoldást. Hasonló automatákat helyeznek el a közeljövőben a düsseldorfi, a hamburgi és a müncheni repülőtéren is. A konkurens Visa sem tétlenkedett, hiszen Németországban már a partnerei között van a Rajna-Majnai Közlekedési Szövetség (RMV), a Nokia és a T-Systems.

Stefan Weber, a frankfurti repülőtér egyik vendéglőse szerint egy tranzakció átlagosan 15-20 másodperccel gyorsabb, mint a hagyományos kártyás fizetéseknél. "Törökországban néhány hónappal ezelőtt egy bank Paypass karórákat árult, így azokkal is fizethettek az ügyfelei, elég volt csak az órákat a leolvasókhoz tartaniuk. Egyetlen hét alatt 30 000 ilyen különleges órát adtak el. De vannak átalakított kulcstartók, karkötők és mobilok is" - nyilatkozta Peter Ehmke, a Mastercard egyik vezetője.

Az új megoldás további előnye, hogy teljesen biztonságos és ha valakinek sikerülne is megszereznie az adatokat, azok titkosítva vannak. Ráadásul minden ügyfél kimutatást kap a tranzakciókról, így azok pontosan nyomon követhetők. Ugyan lehetőség van a 25 eurónál nagyobb összegű vásárlásokra, azonban akkor már szükség van a PIN-kódra és az aláírásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redfish #30
    Cateran!
    25€ valóban nem nagy összeg (még magyar viszonyok közt sem), de SOKSZOR 25€-ért már megéri tolvaj pénzautomatát összehozni! Forgalmas helyre kitéve naponta többezer levonást is csinálhat 1-1 ilyen gépecske... Számolj!

    Akiknek 20-25€-ot levonnak a bankszámlájáról a csalók, az nem nagyon tud hova menni a panaszával (nem tudja bebizonyítani, hogy ő nem vásárolt az adott helyen és időben, ilyen kis összeggel nem foglalkozik sem a Bank sem a rendőrség)...

    Amúgy a bankszámlatulajdonosnak sem lesz mindegy, ha bevásárlás közben akár 4-5 rejtett bankautomata is lehúzogat a számlájáról 20-25€-kat! Az már azért egy USA polgárnak sem lesz mindegy! (De mivel a dörzsölt tolvajnak van esze, a bankautomaták több cégnéven fognak futni, tehát megint nem lehet panaszt tenni az egyes levonások miatt.)

    Amúgy egyáltalán nem bonyolult "trükk" olyan bankszámlát nyitni, ahol a pénznek nyoma vész a Hatóságok elől... Ja, hogy ezt a Wikipédiában nem fogják neked leírni?... SORRY!

  • redfish #29
    Kedves Hellhammer!
    Ha elolvasod a cikket, akkor látod : a tranzakció "vásárlásként" jelenik meg a kártyámon, mégpedig ez úgy is végrehajtódik, hogy nem kérik a beleegyezésedet!!! Ugyanmár próbáld bebizonyítani, hogy te NEM vettél az adott bankautomatától újságot, jegyet, belépőt, akármit!!!

    "...odamenni a tolvaj automatát üzemeltetőhőz és kérdőre vonni..."
    Kérdőre vonni?!... KICSODÁT?!
    Próbálj már megtalálni egy "tolvaj-automata-üzemeltetőt"!!! (Basszus, csak én gondolom úgy, hogy egy TOLVAJ nem fog névjegykártyát osztogatni és nincs Cégbíróságon bejegyzett telephelye és telefonszáma???)

    A rendőrségre menni?!... (Basszus, a rendőrség azt is leszarta, mikor az anyámék lakását fényes nappal kirabolták/feltörték... "Nekik erre nincs kapacitásuk!"...) Tényleg azt hiszed, hogy nyomozást indítanak a tetves 20-25€ ügyében?!...

    Tényleg, már kezdek arra gondolni, hogy ide ráérős 10 évesek írogatnak be (bár ennél még a fiamnak is több esze van).

  • Hellhammer #28
    Ha kapsz értesítőt a tranzakcióról, akkor tudni fogod, hogy ki nyúlta le a pénzedet. Nem kell letiltogatni a kártyát, hanem csak odamenni a tolvaj automatát üzemeltetőhöz és kérdőre vonni, esetleg a rendőrséget bevonni a dologba.
  • RealPhoenixx #27
    Anakyn: te hol elsz? Melyik aluljaroban? Csak mert szivessen viszek neked szaraz kenyeret :)
    /ezzel megadtam a luke kerdesedre a valaszt, vagyis te elsz szatyorban luke gyerek/

    Cateran:
    1. mar 10 filler is sok csirafej, nemhogy 25 euro, es bar biztosan sokan vannak, akik xarnak bele a 25 euroba, de te tuttko nem azok koze tartozol, mert kulonben kiszabadulva az alom vilagodbol, rajohetnel hogy nem magyar valosagrol beszelek, bar neked az ertelmi nivod es kapacitasod nyilvan csupan ennyire korlatozodik
    2. Kis csirke, odafigyelj mekkora suletlenseget csacsogsz, s ha egy kis eszed is lenne, biztosan utana jarhatnal dolgoknak, de mivel nincs, ezert elarulom neked: nem mas kategoria, csak a gyokerek gondoljak azt hogy az mas, mint eppen te
    3. te biztosan nem, mert a te ertelmi nivodat meghaladja egyertelmuen ez az egesz dolog

    Amugy pedig: jah, megtanultal masolni wikipediabol??
    Ugyes kisfiu, jolvan.
    Mostmar nem csak utanoznod kellene masokat, etc, hanem meg kellene tanulj onnalloan gondolkodni, s rajohetnel, hogy nemcsakhogy tiltott szabadalmak leteznek, hanem ugynevezett tiltott technologiak is.
    Jah, hogy te nem hallottal ilyesmirol, es?? Kit erdekel hogy te mirol hallottal, ennyire egyugyu gondolkodassal mint amivel rendelkezel, szval szerintem max egy ertelmi fogyis kurva szellemi vilagat tudod megmozgatni, mert erre vagy kepes max.

    NB: a hulyesegeidet kiallhatsz magabiztosan ragozni, de attol meg a vilag nem ugy muxik ahogy te almodozol arrol, meg ahogy a te kis wikipedia-dban le van irva (amibol nem mellesleg ertelmezni sem tudsz, csak masolni), etc
  • cateran #26
    Olvasni is megtanulhatnál, meg hát jó lenne kiszabadulni a kis magyar valóságodból,lévén nem minden ország olyan, mint a körülötted levő....
    1, max 25 euró/tranzakció...ez max a hozzád hasonló csóriknak hűha összeg...
    2, nem nyomonkövethető a pénz? jajj csibém,dehogynem,csak éppen a közpénzek elsikkasztása teljesen más kategória
    3, ki az a hülye aki azt hiszi,ez valami kis könnyen buherálható handheld olvasó lesz,amit összerakhatsz a sarjki boltból?

    Amúgy:
    MasterCard PayPass is a "contactless" payment feature based on the ISO 14443 standard that provides cardholders with a simpler way to pay by tapping a payment card or other payment device, such as a phone or key fob, on a point-of-sale terminal reader rather than swiping or inserting a card.

    In 2003, MasterCard concluded a nine-month PayPass market trial in Orlando, Florida, with JPMorgan Chase, Citibank, and MBNA. More than 16,000 cardholders and more than 60 retailer locations participated in the market trial. In addition, MasterCard worked with Nokia, AT&T Wireless, and JPMorgan Chase to incorporate MasterCard PayPass into mobile phones using Near Field Communication technology, in Dallas, Texas.

    In 2005, MasterCard began to roll out PayPass in certain markets. As of May 2008, the following financial institutions have issued the MasterCard PayPass:

    1. Bank of America
    2. JPMorgan Chase (available through its "blink" contactless feature in the United States)
    3. Citibank (both MasterCard credit and debit cards)
    4. HSBC Bank USA (debit card only)
    5. Washington Mutual (WaMu Debit MasterCard with PayPass) "Gold & Platinum Debit Cards"
    6. Key Bank (debit card only)
    7. Citizens Bank and Charter One Bank (both MasterCard credit and debit cards)
    8. Commonwealth Bank (Australia)
    9. Garanti Bank (Turkey, available through its Bonus Trink Card)
    10. Banco de Oro Universal Bank (Philippines, available through its BDO International ATM Card)
    11. Bank of Montreal (Canada, available on most Mosaik cards issued after November 1, 2007[14])
    12. President's Choice Financial (Canada)
    13. Tim Hortons (Canada/United States)
    14. CIMB Bank (Malaysia)
    15. Bank Zachodni WBK SA (Poland)
    16. Deutsche Kreditbank AG (Germany, issuer of Lufthansa Miles & More credit cards)
    17. Natwest (United Kingdom), on Maestro cards; limited use in the London Docklands and City of London)
    18. HSBC (United Kingdom), on credit cards; limited use in selected areas of London
    19. Canadian Tire Options Mastercard (Canada)[15]
    20. Capital One (Canada)[16]

    forrás: wikipedia
  • Anakyn #25
    RealPhoenixx?? Te hol élsz? Szatyorban?
  • RealPhoenixx #24
    Te jo eg, mennyi tudatlan ember, azt hiszik hogy nyomon lehet kovetni etc.
    Hol eltek?

    CAT?? Hol elsz??

    SzakacsG?? Es te hol elsz??

    Deloi?? S amugy te is jol vagy??

    KVP: te legalabb kozelited a valosagot :)

    CAT, SZAKACSG es DELOI: ha ennyire okosak vagytok, akkor mondjatok mar meg miert nincs penzkoveto rendszer??? Jah, bocsi hogy megkerdeztem toletek ezt, bar igaz erre parszor megadtam a valaszt korabbi hasonlo forumokon, de ugy latszik meg az olvasas sem nagyon megy, szval szerintetek valojaban letezik, pedig nem, de segitek egy kicsit: kozpenzek fele nezzetek mar korbe hogy mennyien es hogyan gazdagodtak meg azok reven, es par milliardosnak tegyetek mar fel a kerdest, hogy az elso nehany milliojarol meseljen, etc.

    EMBER, GONDOLKOZZ, ES UTANA CSAK CSAK NEM JELENTESZ KI BAROMSAGOKAT, THX!!!!


    Lenyeget tekintve: ezekrol az eszkozokrol siman fognak nyulni nem keveset, szval aki barom, az hasznalja csak ezeket, etc.

  • Mister #23
    25 euróból nem, de napi 200 embertől 25 euró lenyúlása?
  • redfish #22
    Hellhammer!
    Értsd meg, itt arról van szó, hogy a zsebedben (táskádban) levő kártyáról is levehető pénz anélkül, hogy a beleegyezésedet kérnék!!!
    Hiába vigyázol rá, nem is kell ellopni, egyszerűen mész az utcán, vagy a bevásárlóközpontban és az utadba eső automaták leveszik a bankkártyáról a pénzedet.
    OK! Megkapod a bankos SMS-t a tranzakciókról és mit tehetsz?... Letiltod a bankkártyádat! (Azért nem annyira hülyék az emberek, mint képzeled, a kártyán is ott a bank telefonszáma, a pénzautomatákon is.)
    Csakhogy a letiltás egyrészt mindjárt min.10ezer Ft, másrészt legalább 1-2 hétig nem lesz bankkártyád, a rajta levő maradék pénzedet csak a bankban tudod felvenni... Az sem mellékes, hogy emiatt kénytelen leszel legalább 2x személyesen megjelenni a Bankodban (2x sorbaállás, új kártya igénylés, új kártya átvétele)...
    Gondolj bele, ha havonta le kell tiltanod a bankkártyád, a harmadik ilyen tortúra után inkább lemondasz a használatáról!
    Eddig az ellopott/elvesztett kártyákat védte a PIN-kód (netes vásárlásra így is felhasználható volt, mert a CVC2-kód rá van nyomtatva), de ha ezután SEMMI nem védi, mire letiltanád, már ki is ürítették a bankszámládat!
    (Én már tiltottam le bankkártyát : csak 30 perc múlva lép életbe a letiltás!)

    Igazad van : nem a rendszerrel van a gond, hanem azokkal az emberekkel, akik vissza tudnak élni egy rendszer gyenge pontjaival!... Sajnos, ez a rendszer emiatt nem jó, mert gyerekjáték vele visszaélni.

    Azért én inkább olyan bankkártyát szeretnék továbbra is, ami PIN-kóddal működik, van időm arra a 2 percre, míg ezt a pénztárnál elintézem (én is kivárom, míg mások a pénztárcájukból kibogarásszák a pénzeiket és visszaad nekik a pénztáros)...

  • Hellhammer #21
    Sztem néhányan túl sok összeesküvés-elméletekről szóló filmet néztek itt :)
    Semmi gáz nincs ezzel a dologgal, ha van is buktatója a dolognak az egyetlen egy dolog lehet: maga az ember. Ha valaki nem képes azt felfogni, hogy a mobiltelefonja/bankkártyája/pda-ja milyen értéket képvisel, akkor nem is úgy foglalkozik vele. Az már beleívódott az emberekbe, hogy a pénztárcájukban lévő papír és fémdarabok értéket képviselnek, és úgy is állnak hozzá, vigyáznak rá. Ha felfognák, hogy a náluk lévő elektronikai kütyük/kártyák stb. is ugyanilyen értéket képviselnek és nem cksak 1-1 pár tízezerért megvehető tárgyak, akkor nem paráznának az ilyen dolgoktól. Kiváncsi vagyok, hogy mondjuk 10 emberből hány tudja azt fejből, hogy mit kell tennie, hogy ha le akarja tiltani a bankkártyáját/sim kártyáját mert elhagyta, esetleg módosítani akarja a napi tranzakciók számát/összegét. Sztem nem túl jó ez az arány :P
    Már ma is van a legtöbb banknál az a szolgáltatás, hogy minden egyes bankszámláddal kapcsolatos tranzakciódról (nem csak bankkártya) sms-ben értesítenek. Ha valami nem frankó, akkor egyből lehet keresni a "tolvajt" (bizonyos szinten még jobb is, mert egy ügyes zsebtolvaj munkáját észre sem veszi az ember csak esetleg órák múlva). Ha valaki arra hivatkozik, hogy de hát a mobilt is lenyúlhatják, akkor az abba gondoljon bele, hogy ha valakitől ellopják (vagy magától elhagyja) a telefonját és a bankkártyáját is egyszerre, akkor az az ember jó eséllyel ugyanúgy elhagyja a lakás- autó kulcsait, pénztárcáját stb.
    Szal nem a technológiával van gond sztem, hanem az azt használni nem tudó emberekkel.