Gyurkity Péter

2007 tizenöt legnagyobb csalódása

Elkészült a hamarosan lezáruló 2007-es év legnagyobb csalódásainak listája, amelynek élén a Vista végzett, ám megtalálható itt a Leopard, az iPhone, a WiMax, a szélessávú internet és közösségi oldalak garmadája is.

A PC World állította össze a listát, amely elsősorban azon újdonságokat tartalmazza, amelyeket korszakalkotóként, nagy jelentőségű fejlesztésekként igyekeztek rásózni az érdeklődőkre, hogy azután azok csalódva tegyék fel a kérdést: mi ebben a nagy újítás? Ez, illetve a meglévő szolgáltatások és szoftverek stagnálása mérhető a toplistán, hiszen mindkettőből láttunk eleget idén.

Az első helyen természetesen a Windows Vista található, amely egy rövid kérdéssel jellemezhető leginkább: öt év kemény munka után a Microsoft mindössze ennyire volt képes? Számtalanszor kitárgyaltuk, hogy több korábban beígért fejlesztés végül kimaradt az operációs rendszer végleges változatából, a megmaradtak pedig távol állnak attól, hogy forradalminak lehetne őket bélyegezni. A szoftver hardverigénye minden rekordot megdöntött, sebessége pedig több esetben elmarad elődjétől - Redmondban újítás címén általában valami nehezet, lassút és körülményeset produkálnak. A legnagyobb csalódásként azonban azt említik meg, hogy minden hátránya ellenére a Vista mégis uralni fogja az asztali piacot, mivel elődeit egyre nehezebb lesz megtalálni.


A szoftver és hadvergyártók is azt remélték, hogy a Vista miatt kiadott új verziók eladásai felpörgetik forgalmukat

A második helyezett a nagy felbontású formátumok háborúja lett, amely a két résztvevő igazi elterjedése előtt is már inkább idegesíti, mintsem felélénkíti a potenciális vásárlókat. A jelenség leginkább két kicsinyke ország veszekedéséhez hasonlítható, amelyet a többiek - a nagy többség - az oldalvonalról figyel és vonakodik beavatkozni. Egyelőre kérdés, hogy mikor dől el a harc és hogy ebben mennyire vesznek majd részt a vásárlók nagy tömegei, akiket egyelőre nem érintett meg az új (HD) kor szele.

A negyedik a Yahoo lett, amely a kritikusok szerint mindössze egyetlen területen első: a politikai foglyok felkutatásában. Finom célzás ez a kínai esetre, amikor is a cég segített a hatóságoknak megtalálni a szabadon gondolkodó és ennek hangot is adó delikvenseket - nem éppen demokrataként, a szabadság támogatójaként viselkedve. Maga a szolgáltatás pedig nem tud előrelépni, a Google mindent elsöpör a piacon, így egyelőre marad a küszködés.

Az ötödik érdekes módon az iPhone, amelynek sikere nem tagadható. Mégis, a cég gyors árcsökkentése, majd az ezzel kapcsolatos panaszok kezelése, illetve a szolgáltatóváltás tiltása arra utal, hogy az Apple nem éppen olyan eszközként tekint a készülékre, mint amilyen szerepe szerint lenne. A nyolcadik a vállalat másik nagy durranása, a Mac OS Leopard, amely több biztonsági hibával jelent meg, köztük egy olyannal, amit jó egy évvel korábban már elméletileg kijavítottak. A Microsoft is kapott azonban még a jóból, hiszen Office 2007 nevű csomagját is kudarcként értékeli a lap - elsősorban a kezelőfelületet szapulva.

Kijutott még a vezetéknélküli szolgáltatóknak, a szélessávú eléréseknek is. Utóbbi a korlátlanként hirdetett, mégis visszafogott elérések miatt kapott hideget-meleget - emlékezhetünk a Comcast esetére, amely először tagadta, majd hamis indokkal igyekezett kivédeni azt a vádat, miszerint korlátozza a BitTorrent kapcsolatokat saját hálózatán. Kapott még a Zune is, amely hasztalan próbálja magát erős vetélytársként feltüntetni, a közösségi oldalak népes csoportja, amely semmilyen újdonságot nem kínált 2006-hoz képest, valamint a nagyvárosokat behálózni hivatott WiMax, amelyről kiderült, hogy túlságosan költséges, ezért a legtöbb cég visszalépett korábbi terveitől. Hiába tehát a szép ígéretek, az óvatosabb körültekintés és a valós számok megismerése hamar kijózanította az álmodozókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dany007 #106
  edit: "...8800GTS-t ami 2x olyan erős..."

  xD
 • Dany007 #105
  Én nem bízok a gagyi ramokban. Sokszor póruljártam már, lehet h véletlen lehet h nem.
  A vga-val csak annyi a gond, hogy a 7200GS (ráadásul GS) nemsokat ér. Ergo nem komolyabb játékra szeretné használni az illető, de akkor már inkább egy sima integrállt VGA az olcsóbb is.
  Lehet h hülye szokás, de én úgy vagyok vele, ha eldöntöttem, hogy valamire kiadok pénzt, akkor inkább kiadok több pénzt, de nem veszek gagyit.
  Pl. amikor májusban (4év után) gépet vettem. Először 7950-es geforce-t akartam, olyan 50-70körül volt az ára ha jólemlékszem. Azán megláttam a 8800GTS-t ami 2 olyan erős mint a 7950 (hivatalos info az nvidia.com-ról) viszont 30 ezerrel drágább. És úgy döntöttem hogy b@ssza meg, inkább kiadok 30K-val többet, de 2x teljesítmény kapok érte! És megérte, mert kis tuninggal, kb a GTX teljesítményét tudom kihozni belőle, különösebb melegedés vagy bármi fagyás nélkül! Márpedig a GTX akkoriban 140fölött volt, vagy az elég rossz ár/teljesítmény arányt mutatott akkoriban.
  Hogy mire kell a gép?
  Azért azt jegyezzük meg, hogy már messze nem hatalmas teljesítmény. Májusban még csak csak. De amióta ennyire lementek a 4magosok árai..., aztán ugye kijött a 8800GT, ami szintén veri az enyémet alapon, aztán ugye ahogy írtad a 3-4GB ram se gond....szóval már nem hatalmas teljesítmény :)
  Szal a gépet mire is használom...nézzük, természetessen játékra, képszerkesztésre, és itt nem webes méretű képekre gondolok, hanem kb a 10ezer x 5-6-7ezer pixel felbontásúakra :) munka és hobby szinten is. Ezen kívül hobby szinten videot is szerkesztek adobe premiere pro-val, mondjuk szintén csak hobby szinten házakat is szoktam tervezni, meg a hozzá tartozó látványtervet+ körséta videót, de manapság ez már nem anynira jellemző. Aztán filmezés, zene, net, meg a többi szoksásos.
  Ezeken kívül a teljesítmény arra kell, hogy ha megnyitok egy winampot akkor az a gombnyomás pillanatában ott is legyen, elvérge csak egy zenelejátszó. Hogy a Photoshop CS2 Xp alatt kb 8másodperc alatt töltsön be. Vagy pl ha egyszerre fut a premiere pro, meg a photoshop, akkor mondjuk msn-ezni is tudjak közben annélkül, hogy bármelyik leakasztaná vagy lelassítaná a gépet.
  Szóval ilyesmik, a teljesség igénye nélkül persze.
  Van mégegy indokom, a tartósság. Ha már kiadok egy gépre több százezer Ft-ot, akkor nem akarom, hogy egy évre rá már szart se érjen.
  Én ezzel a géppel még elleszek 2-3 évig. Igaz, hogy 2év múlva már nem nagyon lesz elég az akkori géjmekhez, de az akkori photoshophoz biztossan :) és az átlag használlt programjaim is elég nagy sebességgel fognak futni.
  De minek magyarázom, sz.tem azért érted a tartósság lényegét.
 • ziby #104
  Amúgy mondcsak mire használod ezt a hatalmas telesítményü gépedeT?
 • ziby #103
  Nemgondolod hogy ha könnyebben fejlesztenek rá programot akkor azzal csak te jársz jól? Nézd meg a linuxos nagyon egyszerű benne bármit implementálni. És rengetegen fejelsztik is!
 • ziby #102
  Dany007: hát igen de ha azt nézed hogy a 1 GB DDR2 modul 1066Mhz Kingmax 8070 Huf. Akkor most menyit spórolok? ez is ketyeg 1Ghz-n. Nem értem mi baj a videó kártával? 256mb ram már tökéletesen elég. nativ opengl van benne. A kockámat úgysem forgatom, fluxboxpárti vagyok. De nekem most pl egy FX5500-as karim van. És tökéletesen megfelel. Csak annyi kell hogy legyen hozzá elfogadható drier, és kezeljen 2 monitort.
  Szóval a lényegre térve szerintem használj vistát mert az egy nagyon jó operációs rendszer! De persze jogtisztát csak! Azért ne legyünk bunkók, mások fejlesztenek, mi meg a licenset megsértve használjuk....
 • oneman #101
  már bocs, de hogy már azért kelljen vennem vistát, hogy a programozóknak könnyebb legyen rá fejleszteni...

  így is már annyi segghülye visual studios pistike rohangál mindenfelé, hogy az valami szégyen... ezzel csak az ő dolgukat könnyítik meg, hogy két kattintással össze tudjon dobni egy olyan instabil progit, amit értelmes programozó hónapig fejleszt, de az legalább normálisan működik.
 • Dany007 #100
  Amúgy a VGA-ra én azt úgy értettem, hogy olyan gagyiért szintén nem adnék ki 8 ezer Ft.-ot se :) Naná, hogyfontos sz.tem is! De ha már veszek, akkor nem olyan orbitális gagyit. Annál, még itt a cégnél is erősebb van, pedig itt aztán végképp nem használlja ki senki sem!
 • Dany007 #99
  A ramok közül Kingston-ra Corsair-re és hasonlókra gondoltam. Pusztán minőségi szempontok alapján. Ami alatt ugye az élettartamot teljesítményt tuningot értem.
  Ajánlom figyelmedbe ennek a cikknek az elolvasását.
  De mondok egy egyszerű példát. Amikor én vettem a ramjaimat, mondjuk tisztában voltam vele, de az eladó külön felhívta rá a figyelmemet, hogy pl samsung ramokat ne vegyek, mert majdnem minden héten visznek vissza belőle egyet. Mondanom se kell az volt a legolcsóbb fajta.
  Amúgy az én ramjaim alapon 6700Mb/sec volt az olvasási sebesség. Aztán gondoltam egyet, a procival együtt felhúztam a ramokat is 1Ghz-ig. Most 8600-8700Mb/sec az olvasási sebesség. Namost ezt, lehet, hogy egy gagyi noname rammal nem tudnád megcsinálni, mert előbb szállna el , vagy túlmelegedne vagy akármi. Nálam már több mint fél éve atom stabil így a rendszer, és nyertem vele 2GB/sec sebeségnövekedést. Vagyis durván 33% teljesítmény növekedés ram téren. És azért sz.tem az nem kevés.
  Vagyis egy kis anyagi plusz ráfordítással élettartam garanciás ramokat kaptam, + elég nagy teljesítmény növekedést hozzá.
  Nem mondom azt, hogy nem lehet megcsinálni ezt egy gyengébb minőségű rammal, de nembiztos, hogy ennyire fel lehet húzni, vagy hogy bírná huzamosabb ideig stb. És akkor a késlelteséi időkre nem is térnék ki, az benn van a linkelt cikkben.
  Mindettől függetlenül , amiből kiindult az egész, h a cégeknek mért nem éri meg a Vistára váltás, az alábbiakban leírtam, és mivel meg nem cáfoltad, gondolom akkor egyet is értesz benne :)
 • ziby #98
  cateran: új gépről volt szó. Az ember megvesz egyszer egy kissebb gépet, ahoz megveszi a monitorokat, billet, hangcuccot, nyomtatót, optikai meghajtót, HDD-ket, tv-tuner, videokártyát, stb-t .... és utánna csupán a rendszert frissiti csak.(felhasználva a rendszer definícióját)Így már 60-70-e huf is elég nagy teljesítmény növekedést hoz.Szóval Nyugodtan fejlesztesd csak.

  Dany007 : http://www.arukereso.hu/notebook-c3100/?p1=157872-198305&p4=47923889 Hát mazsolázgass, akad azért közte. Valamint megoszthatnád velem hogy milyen is a jó ram, és te mire tudod felhasználni. Gondolom az elérési idő vagy netalán az ECC jelent neked ilyen sokat, de tényleg érdekel. Amúgy meg 150e huf-ból ha már gépet vennék abból kijönne lazán egy 3-4 gépből álló cluster is. Amúgy mert te nemlátod a fantáziát 4gb ram ban, attól még nem hülyeség.
  A videó kártya meg igen fontos dolog manapság, ma már akár jelszavakat is lehet velük törni.
  De amúgy ha korrekt gépet szeretnél megúszod az alapgépet már 90e huf ból.
  http://www.c-sale.hu/index.php?akt_menu=30&kk_id=264&t_id=1279&start=0&limit=9&muv=reszletek
  Jó erre még költeni kell picit, meg nem tudom elképzelni hogy tuszkolnám rá a két db monitort. De biztos hogy ennyi pénzért übereli bármelyik legfelsőbb kategóriás PC-t. Igaz hogy az M$ készíti de szivesen futtatnék rajta Gentoo Linuxot de csak azért mert már nem lehet kapni powerpc procikat csak ilyen módont:( Mert sajnos mire megtanultam értékelni hogy mi az, kihaltak a Desktopról....
 • Dany007 #97
  De amiből ez kiindult...azóta se láttam sok alsókategóriás notit amibe berakják a 2Gb-ramot.
  A másik, hogy nem az a gondja a cégeknek, hogy sokba kerülne manapság egy vistát jól futtató gép összerakása, hanem, hogy plusz hardver fejlesztési költség!
  Ahogy lejebb is írtad, végülis 150ből már egész jó gépet lehet összedobni, amin a Vista is normálissan fut.
  De egy cégnek, ahol már mondjuk 2-3 éve megvan a géppark, semmi értelme a Vista kedvéért hardereket cserélni!
  Szal érted...Megveszik a Vistát mondjuk 50K-ért plusz ráköltenek gépenként 10-20-30 ezer Ft-ot fejlesztésre,(bár ha azt vesszük egy 3 éves gépben azért procit, meg ramot is kéne fejleszteni, de akkor már v.színű alaplapot is, akkor még kevés is a 30 ezer) hogy normálissan el is fusson, márha lehet fejleszteni az adott gépet.
  És ez mondjuk csak egy 30 gépes rendszerben már kb 600 ezer Ft.- plusz kiadás csak azért hogy normális tempoval fusson a Vista. És akkor még nem is beszéltünk a közepes v. / nagynak számító vállalatokról, ahol mondjuk 300-500 gép van.
  Mindeközben ugyanazt a munkát el tudják végezni Xp alatt is nulla Ft.- ráfordítással.