Berta Sándor

Árthat India IT-imázsának a Satyam-botrány

Komoly aggodalmainak adott hangot a nemrég kirobbant botránnyal kapcsolatban Manmohan Singh indiai miniszterelnök.

"A Satyamnál történtek szégyenfoltjai az Indiai gazdasági imázsnak" - jelentette ki a kormányfő. A könyvelést éveken át meghamisító Ramalinga Raju, a Satyam alapítója ügyében egy hyderabadi bíróság várhatóan a napokban hoz ítéletet. A taláros testület először arról dönt, hogy a Sebi nevű indiai tőzsdefelügyelet egyáltalán kihallgathatja-e az esettel kapcsolatban a vezetőt és arról is, hogy Raju óvadék ellenében szabadon engedhető-e.

A szakértők úgy vélték, hogy az ügy gyors lezárásnak nagyon kicsi az esélye. Ennek oka elsősorban a különböző hivatalok és a nyomozásban résztvevő hatóságok illetékességi problémájában keresendő. Jelenleg ugyanis nem kevesebb, mint öt szövetségi és helyi hivatal küzd egymással azért a jogért, hogy ő hozhasson döntést Raju ügyében.

Időközben felmerültek olyan információk is, hogy a cégalapító felelősségre vonása nem mindenkinek az érdeke. Így például Andhra Pradesh szövetségi állam kormánya mindent elkövet azért, hogy megvédje az igazságszolgáltatástól a vezetőt. Annak tükrében, hogy Raju részben annak köszönhette gyors meggazdagodását, hogy szoros kapcsolatot ápolt a szövetségi állammal, így a hír nem meglepő.

Miközben a helyi szakemberek - köztük Amit Mitra, az Indiai Gazdasági és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének vezetője - még abban bíznak, hogy sikerül talpra állítani a konszernt, addig nem jó előjel, hogy a Lazard Asser Management amerikai vagyonkezelő cég eladta Satyam-részvényeit. Az ügynek van más pénzügyi vonatkozása is, hiszen a botrány komolyan érinti a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló vállalatot, amelyet könnyen lehet, hogy az indiai kormány kitilt az országból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #5
    Kicsit többről van szó, mint arról hogy mennyit keres. Politikai is az emberke mögött áll, ez sokat elmond.
  • Laslow #4
    Aki olyan szinten dolgozik, hogy a cég könyvelését meg tudja hamisítani, az igencsak a csúcs közelében kell legyen a vállalati hierarchiában. Ha pedig ott van, tuti nem keres rosszul. Őszintén szólva golyót érdemel a fejébe, aki sikkaszt, mert nem elég neki, hogy a legális keresetéből Hawaii-n nyaralhat meg új Mercit vezethet.
    A könyvvizsgáló cég megvesztegetett embereiről ugyanezt gondolom. Ha meg nem megvesztegetett, hanem megzsarolt, akkor - egye-fene - megúszhatja azt a golyót.
  • Lame #3
    "Nem értem miért kell könyvelést hamisítani"
    Segitek, penzert :) A vilag meg mindig csak errol szol.
  • remark #2
    Ja persze, szégyenfolt... Mindenhol ezt csinálják. A könyvvizsgáló cég felelősségét meg külön kihangsúlyoznám. Ennek a területnek sem tett jót a privatizáció. Egyik országban sem.
  • Laslow #1
    Azt, hogy Satyam, nem "Szötiem"-nek ejtik?
    Amúgy meg nem örülök a hírnek. Egy rakás informatikus az utcára fog kerülni. Nem értem miért kell könyvelést hamisítani, miért nem lehet legálisan működtetni egy ekkora vállalatot.