Gyurkity Péter

Európában hódítanak az indiai cégek

Az erőforrás-kihelyezésre szakosodott indiai szolgáltatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az európai kontinensre, ahol befolyásuk is megnövekedett - az európai partnerek azonban erről szégyenlősen hallgatnak.

A Gartner az elmúlt hat hónapban figyelemmel követte a legnagyobb indiai szolgáltatókat, olyan nagy cégeket, mint a CS, az Infosys, vagy a Satyam. Ezen vállalatok azzal érdemelték ki a kutatócég figyelmét, hogy a 2006-os pénzügyi évben kivétel nélkül 16 milliárd dollár feletti bevételt produkáltak. Az adatok alapján a Gartner arra a következtetésre jutott, hogy az indiai cégek egyre vonzóbb partnernek bizonyultak az európai vállalatok számára, ám az erőforrás-kihelyezésről kötött megállapodásokat egyelőre nem hirdetik túl büszkén az öreg kontinensen.

"Az európai partnerek egyre ritkábban számolnak be a nyilvánosság előtt az indiai szolgáltatókkal kötött megállapodásokról" - jelentette ki Claudio Da Rold, a kutatócég elemzője. Véleményük szerint ennek az a legfőbb oka, hogy az európai vezetők a munkaerő moráljára, illetve a cég imázsára nézve aggodalmasnak tartják az ilyen szövetségeket. A régió piacát tehát nem lesz olyan könnyű meghódítani, mint Észak-Amerikát, vagy akár Nagy-Britanniát, ahol a kontinens országaitól némileg eltérő módon gondolkodnak a kérdésről.

Az európai cégek tehát jelenleg többnyire arcuk megőrzése végett hallgatnak a partneri kapcsolatokról, jóllehet a terjeszkedés maga egyre gyorsul. A kutatás szerint az indiai félnek két fő akadályra kell megfelelő figyelmet fordítania: egyrészt a legtöbb esetben biztosítania kell egy kihelyezett európai egységet, amely jelzi, hogy nem számolják fel teljesen az itteni munkaerőt és érdekeltségeket, másrészt meg kell birkóznia az olyan multinacionális óriásokkal, mint a Cap Gemini, az IBM, vagy az Atos Origin.

Ezen óriások ugyanis nem szorulnak rá a külső partnerekre, miközben Indiában is növelik jelenlétüket - méretüknél fogva azonban óriási lehetőséget nyújthatnak a további terjeszkedéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • irkab1rka #6
  Miről beszéltek? :)

  Szerintem igenis jó olyan projecteken dolgozni amit az indiaiak bebuktak. Az ügyfél kétségbeesett, már nem a pénzt nézi, hanem a minőségért és a határidőkért aggódik.
 • AranyKéz #5
  na várj, 2 üveg pezsgő után nem kéne okoskodnom
 • AranyKéz #4
  + munkahely, + lehetőség. Kellett.
 • Ronny #3
  kellett ez nekünk?
 • BCs design #2
  fizetjük a manyt a sok indiainak
 • bandypappa #1
  mán a programok 80%-át idiaiak állitják elö.