Gyurkity Péter

Indiában alapít kutatóközpontot az Nvidia

A grafikus kártya gyártó vállalat bejelentette, hogy új kutatóközpontjukat Indiában hozzák létre, és a fejlesztésekben az eddiginél nagyobb mértékben támaszkodnak majd az ottani munkaerőre.

A központot Bangalor városában építik fel, és elsődleges feladata a kutatások és fejlesztések felgyorsítása, valamint az Nvidia terjeszkedésének biztosítása lesz a csendes-óceáni régióban. "India minden szempontból igen izgalmas terület, és az itteni piac elkövetkezendő években folyamatosan bővülni fog. Már korábban megtapasztalhattuk, hogy India a világ talán legkiválóbb mérnökeinek hazája, és a vállalatnál jelenleg is számos tehetséges indiai származású szakember dolgozik. India stratégia fontosságú szerepet tölt be az Nvidia terveiben, és meg kell mondjam, hogy nagy örömmel válunk a bangalori közösség részévé" - fejezte ki elégedettségét Jen Hszun-Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója.

Elmondása szerint az újonnan felépítendő létesítmény az Nvidia jelenlegi kutató központjainak mintájára készül, így egy helyen összpontosítják majd a legújabb grafikus processzorokkal kapcsolatos kutatási és tervezési feladatokat.


A vállalat nem véletlenül választotta Indiát a lehetséges helyszínek közül. Az elmúlt évben több nagyobb cég is létrehozta indiai központját, sőt egyes óriáscégek - mint például a Microsoft, vagy az AMD - szintén Bangalorba helyezték a kutatással és fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységeiket. Az ország szoftverexportja eközben látványosan emelkedik, és a lakosság egyre nagyobb része rendelkezik saját számítógéppel, amely rendkívül fontos az utánpótlás szempontjából. India így az elkövetkezendő évtizedekben akár főszerepet is betölthet a kutatások terén.

Az Nvidia megalakulása óta több mint egymilliárd dollárt költött fejlesztésekre. A vállalat azonban nemcsak a grafikus kártyák, hanem a mobiltelefonok és egyéb vezetéknélküli termékek terén is növelni szeretné részesedését, így a kutatásokra fordított összegek további növekedésére lehet számítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #12
    Huuuuu ez nem semmi...
    Valami ilyesmit vártam én is..
    Persze a jól szervezett, megbízható tagokból álló szövetségnek tényleg nem lehet a tagjait lenyomozni.
    Minden politikus körül nyüzsögnek a biztonsági emberek, leállítják látogatásukkor az egész országot, a hatalom VALÓDI birtokosai meg a feltűnést kerülve valami tucatautóból ( vagy annak látszó tárgyból ) kiszállva nyugodtan sétálgatnak a piacon..a kutya sem törődik velük.
    Idevágó irodalom: Stanislav £em: Éden c. könyve (annak is a vége felé)
  • Tetsuo #11
    Az Új Világrend.
  • Laci73 #10
    Igazad van, nem ők tehetnek róla, hanem az az igazságtalan világrend ami szépen lassan leránt minket is a padlóra. Ha esetleg indiai főnököt kapsz, az már a vég biztos jele lesz.
  • pemga #9
    És szerinted neked többet fog adni? Én nem szeretnék indiai főnököt, nem hallottam túl sok jót. Inkább választok másik országot. Most amúgyis idejöttek a kínaiak, japók recruitolni.

    Szerintem nem jól látod, a másik oldal nem azért dolgozik fillérekért, mert bolond, hanem mert OTT az is nagy pénz. Ha fogná azt a fizetését és átköltözne máshova, akkor nem tudna venni belőle semmit, otthon meg házat, stb.

    Amúgy meg nyelveket tanulni jó :)).
  • Laci73 #8
    Méghozzá alaposan.Csak azt nem tudom, hogy az indiai szakemberek mennyire érzik át, hogy ők valójában még mindig olcsó gyarmati munkaerő. A világ egyik fele azért kap majd éhbért, mert nincs munka, a másik pedig azért, mert olyan bolond hogy fillérekért dolgozik.

    Pemga: Jó lesz az indiai főnök, beéri nettó harminccal és currys rizzsel :)
  • Andris #7
    Tisztában vagyok ezzel, de nem tudok tenni ellene, és mellesleg nem is az én dolgom tenni ellene... úgyhogy inkább csak anyázok én is

    Szerintem minden épkézláb ember tudja (nagyjából), hogy a globalizációt mindenképp megszívjuk...
  • pemga #6
    Lenézi? Nem tudom, ismered-e a TATA nevű céget (Bp-n az Ericsson-házban keresd őket a Petőfi hídnál) :). Max az emberek nézik le őket, bizniszben ez kevésbé van így. Ha eléred a minimális követelményszintet, akkor a pénz számít kizárólag. Szerinted miért parázik EU meg US a munkásemberei miatt?

    Ha már jövőkép, én mindenesetre jobban örülnék egy kínai főnöknek, mint egy indiainak...
  • acdc #5
    Talán ha nem atomba fekteték be volna a lovét hanem a mezőgazdaságba.....
  • Laci73 #4
    Szia Andris!

    Valóban úgy gondolod hogy ilyen egyszerűen folynak a dolgok? Azt tudod-e például hogy az olcsó "kuli" munkaerő - amivel a multik extraprofitot érnek el - hatással van hazánkra is, és nem engedi a bérszínvonal felzárkózását?
    Tudod-e hogy az EU-ban legkevesebb húszmillió embernek szűnt meg a munkahelye az olcsó konkurrencia miatt? Gondolod itt nincsenek okos emberek? Nettó százezerért dolgozó orvosok, munkát kereső diplomások, ügyeskedni kénytelen vállalkozók sokat tudnának mesélni neked. Te még nem tudod pontosan miről szől az a katasztrófa, amit többnyire csak "globalizáció" néven sulykolnak a tudatodba. Olyan szomorú világ fog rövidesen jönni, hogy olyat még nem láttál.
  • Andris #3
    Nembaj... majd ők is felzárkóznak és akkor mennek tovább Nigériába

    Egyébként Indiában nagyon nyomják a programozást... 1 csomó okos indiai programozó van. Nem vicc! ...pedig ránézésre mindenki lenézi őket India már nem olyan mint ahogy az az emberek tudatában él, sok a szegény, de sok a gazdag és okos ember is és ráadásul atomhatalom.