Gyurkity Péter

100 dolláros PC-vel fejlődne India

Egy indiai milliomos rendkívül olcsó személyi számítógép piacra dobásával gyorsítaná fel az ország felzárkózását, amely mindössze 75 dollárba kerül, de monitorral együtt sem haladná meg a 100 dollárt.

A Novatium terve szerint mintegy három hónapon belül dobnák piacra az új készüléket, amelynek legfőbb előnye, hogy feleannyiba sem kerülne, mint a jelenleg kínált vékony kliensek. A Cnet információi szerint ugyanis az új eszköz ára 75 dollár alatt maradna, és mivel egy vadonatúj monitorral ez már 150 dollárra emelkedne, a vállalat főleg használt kijelzők alkalmazását tervezi. "Ha 100, illetve 120 dollár alatt akarunk maradni, mindenképpen használt monitorokban kell gondolkodnunk" - jelentette ki a híroldal kérdésére Rajesh Jain, a Novatium alapítója.

A merész vállalkozónak van miből terveznie, hiszen az ezredforduló évében 115 millió dollárért adott túl az IndiaWorld portálon, és az azóta eltelt idő alatt több vállalkozást is indított. Amennyiben a terv beválik, Jain ismét nagyot szakíthat, hiszen Indiában az utóbbi évtizedekben végbement fejlődés ellenére is óriási jelentőségre tenne szert az olcsó számítógép, milliók előtt nyitva meg az új korszakba vezető utat.

A vállalat terve azonban még ennél is ambí­ciózusabb: a hon­lapon talál­ható bejegyzés szerint a fejlődő orszá­gokban mintegy 600-700 millió család van, amely nem enged­heti meg magá­nak a számí­tógép, illetve az inter­net jelen­tette fényű­zést, és - többnyire anyagi okok­ból - esélye sincs kihasz­nálni az adódó lehető­ségeket. Az ágazat szerep­lőinek legfon­tosabb fela­data tehát ezen poten­ciális felhasz­nálók igé­nyeinek kielé­gítése kell hogy legyen, és ebben az árak radikális csökken­tése, illetve új, költség­hatékony megoldások kifejlesztése lehet segítségükre.

Ezt a problémát nem csak Jain ismerte fel: az utóbbi hónapokban, években több hasonló kezdeményezésről is beszámolhattunk, amelyek azonos célokat követve születtek meg. Ezek közé tartozik a Pctvt (PC, tv, videó és telefon), amely Raj Reddy, a Carnegie Mellon Egyetem - egyébként szintén indiai származású - professzorának ötletén alapul, illetve a Personal Internet Communicator (PIC), amely azonban az AMD saját kezdeményezése. Mindkét projekt - illetve a 100 dolláros notebook előállítását célzó program, amelyről januárban adtunk hírt, illetve egy napokban megtartott konferencián bejelentett 20 dolláros mobiltelefon - a fejlődő országok lakosságát látná el az információs korszakban nélkülözhetetlen eszközökkel. Persze ahhoz, hogy mindez sikerrel járjon, több nagy gyártó támogatása is szükséges, és ez egyelőre hiányzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiezro #12
    jó lehet ez a 100 $-os gép.......... bár kíváncsi lennék arra, hogy mit tud....... pl nem nootebook de a 486osok veszélyes hulladékká leszenk, azt közbe azzzal is lehet nyugodtan netezni
  • oroy_ #11
    az lenne a megoldas.
  • Laci73 #10
    Egységes szabványt kéne kidolgozni ezekre a gépekre: még olcsóbbá tenné őket, és valódi világméretű termelést/terjesztést tenne lehetővé.

    Dart Sith: ne lepődj meg, a Föld népességének több mint kétharmada szegény ( azaz >4 milliárd fő). Információs korszakról beszélünk, miközben milliárdok vannak, akik odáig sem jutottak még el, hogy akár egyszer is telefonáljanak...
  • HUmanEmber41st #9
    Az a 100 $ notebook engem is érdekelne :) :) :)
  • Alfa Of NS #8
    Inkabb azt oljda meg hogy ne szaporodjanak az indiaiak ugy mint a nyulak!
  • Piscator #7
    Ez aztán a 100 lépés Indiának! :)
  • Chapell #6
    mostanában volt az HBOn egy film, ahol a cél egy 99 doláros számítógép elkészítése volt a cél. Sikerült. Holografikus kijelző, irányításhoz "3d-s kesztyű", a tartalom pedig egy központi vezetéknélküli hálózatból táplálkozik.
  • fonak #5
    Mennyivel egyszerűbb lenne a fejlett országokban kidobott, de még használható számítógépeket, mobilokat stb. összegyűjteni és szétosztani... Ha valóban jótékonykodás lenne a cél.
  • Kis-Bob #4
    Szerintem itt nem csak Indiára gondoltak. Világviszonylatban.
  • Cleawer #3
    manapság mindenhol a pénzt nézik,ezen már nem is lehet meglepődni...
    Ez a kütyü nem lehet olyan rossz...netezésre nekem jó lenne,sőt!...