Specker Balázs

Blog-stop Indiában

Feldühödött indiai internetezők az ország elsőszámú szoftveres kereskedelmi csoportjával karöltve felszólították a kormányt, hogy mihamarabb állítsa vissza a blogoldalakhoz való hozzáférést, amelyeket a múltheti, Mumbaiban történt vonatrobbantás-sorozat után blokkoltak az internetszolgáltatók.

A kormány átfogó intézkedés-sorozata, hogy a különböző radikális vallási és politikai blogokat lezárják végül ahhoz vezetett, hogy a legtöbb ilyen jellegű honlaphoz - köztük a népszerű Blogspot.com-hoz is blokkolták a teljes hozzáférést - írja a The Hindu című helyi lap. Az óvintézkedésekkel azt szerették volna elkerülni, hogy a merénylet ellenakciójaként véres lázadások törjenek ki az országban. "Azonban az indiai internetszolgáltatóknak nincs meg a szükséges technikai hátterük ahhoz, hogy egy blogportálon csak a nem kívánatos naplókat zárják le; így az egész weboldalt tették elérhetetlenné" - nyilatkozta Pawan Duggal indiai kiberjog-szakértő a CNN oldalán.

Az ügyben illetékes kormányhivatalnokok eddig nem reagáltak a fejleményekre, ám Gulshan Orai, az informatikaügyi minisztérium alá tartozó számítógépes vészelhárító csoport vezetője elmondta, hogy ők csupán négy, a www.blogspoton.com-on található blogot kívántak kivonni a forgalomból. "Nincs szándékunkban a www.blogspot.com-ot blokkolni" - jelentette ki Orai a The Hindustian Times hasábján. Azonban szerda reggel még mindig nehézkes volt elérni a szóban forgó oldalon található blogokat a térségből.

Kiran Kamick, India fő kereskedelmi IT csoportjának számító NASSC elnöke úgy nyilatkozott, hogy a kormány elé terjeszti az ügyet. "Nem kívánatos és nem is lehetséges, hogy cenzúra legyen az interneten" - fogalmazott Karninck. A szakértők szerint a felhasználók így is sok bloghoz hozzáférhetnek, ha egy másik - a kormány által nem korlátozott weboldalon keresztül csatlakoznak hozzájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #1
    A szabad véleménnyilvánításhoz való jog. Hogy kinyithasd a pofád, ha véleményed van. Még akkor is ha hülyeség.