Gyurkity Péter

India szerint Kína még nem vetélytárs

Az indiai ágazatot összefogó iparági szövetség véleménye szerint Kína nagyjából 5 évvel van elmaradva tőlük, ám az elkövetkező időszakban komoly eredményeket érhet el az erőforrás-kihelyezések terén.

A Nasscom a napokban tette közzé átfogó jelentését a kínai ágazat helyzetéről. Ebben azon véleményüknek adnak hangot, hogy a kommunista óriás egyelőre még nem vetélytárs az erőforrás-kihelyezések lekötésében, mivel komoly hátrányokat kell leküzdeniük. A szükséges tapasztalat megszerzésével és a kellő infrastrukturális fejlesztésekkel azonban Kína 3-5 éven belül felzárkózhat és megváltoztathatja a helyzetet.

A jelentésben a hangsúlyt a kínai nehézségekre, és az ország múltjából és jelenlegi helyzetéből fakadó nehézségekre koncentrálnak. Itt példaként említhetik, hogy az országban még mindig nem beszélik széles körökben az angol nyelvet, amely alapvető fontosságú lenne a külföldi kapcsolatok fejlesztésében, az erőforrás-kihelyezések lekötésében, megszerzésében.

Persze India itt jóval könnyebb helyzetben van - egykori gyarmatként a lakosság nagy része legalább alapvető nyelvi képzésben részesül, így jóval könnyebben igazodik el a modern munkaerőpiacon.

A másik fontos szempont az infrastruktúra és az ágazati szerkezet. Kevés igazán nagy IT-vállalat található Kínában, a legtöbb szereplő 5000-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat. Sok helyen fejlesztésre szorul az infrastruktúra, a szoftverfejlesztő szegmens, valamint a szolgáltatási szektor nagyjából 5 évvel van elmaradva Indiától - nem véletlen, hogy a helyzet sokakat a korai indiai állapotokra emlékeztet. Utóbbiban például a szoftverágazat a teljes 2006-os GDP 5,5%-át adta, míg Kínában ez az érték mindössze 0,5% volt.

A Nasscom jelentése arra utal, hogy a két ország sokat tanulhat egymástól, elsősorban az oktatás fejlesztése, valamint munkaerő megfelelő képzése területén. Az még jövő kérdése, hogy erre mennyiben lesz hajlandóság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #8
    És itt van egy Indiai véleménye, méghozzá nem is akármelyiké... Soma, a fejlesztők biztos tudják kiről van szó...

    http://blogs.msdn.com/somasegar/archive/2007/08/26/china-interesting-opportunities.aspx
  • BlackRose #7
    Különben, hogy lehet Indiának véleménye? "India szerint"... véleménnyel csak az egyén rendelkezik. Álláspont az esetleg lehet kollektív is, de vélemény nem. Nem beszélve, hogy egy Kínai cég lehet egy Indiai cég vetélytársa, de Kína soha nem lehet India vetélytársa... kivéve... na de az sem pontos... egy háborúban. Gazdaságban két ország nem lehet sem vetélytárs, sem ellenség, sem barát, sem partner... cégek lehetnek de nem országok, persze ezek a cégek székhelye lehet valamely adott országban... de az egyáltalán nem számít. A kollektivizmus mindenfelé diadalmaskodik... sajnos.
  • BlackRose #6
    Nem jól tudod (a Kínai angol tudást), de ez nem is annyira számít, mert nem az a fontos, hogy a Kínaiak mekkora százaléka beszél angolul, hanem az, hogy azok akik a szoftverfejlesztésben érdekeltek beszélnek e angolul, és azt hiszem ezen a területen semmivel sincsennek elmaradva sem Indiától sem más országoktól.
  • BlackRose #5
    1. A GDP az egy Keynesian illuzió amelynek semmi értelme sincs.
    2. Ha már GDP-ről beszélünk akkor legalább tegyünk különbséget a PPP és a Nominális GDP között.
    3. Ha már a GDP-ről beszélünk akkor azt is mondjuk el, hogy Kína GDP-je mindkét esetben (PPP, nominális) kb. 3x akkora mint India GDP-je.
    4. Tehát az a 0.5 % akkor reálértékben már közelíti az India 5.5 %
    5. ...

    De csak röviden... Kína a világ legnagyobb HARDWARE hatalmai közé tartozik, India ezen a téren sehol sincs, ugyanakkor az Indiai model 100% függ a külföldi megrendelésektől, a Kínaiak pedig éppen ez az átfogó és főleg hardware ipari fellendelésüknek köszönhetően a jövőben elképesztő belső piacot fog találni, mert a megtakarítások erőssen növelni fogják a belső fogyasztást. És még valamit, én még nem láttam Kínait aki nem akar dolgozni, sőt elképesztő pozitív hozzáállásuk van minden fajta munka iránt, ami pl. nyugaton egyáltalán nem tapasztalható és az Indiaiaknál pedig csak részben. Nem tudom, de azt hiszem, hogy a Kínai cégekkel nagyon komolyan kell majd számolni a jövőben software területen is.
  • googlekereso #4
    Én úgy tudtam, hogy a kínaiak több mint fele nagyon jól beszéli az angolt mert nem érti meg a másikat( mint tudjuk kínában 3 fő nyelvjárás van ), de lehet hogy rosszul tutdam.
  • Ronny #3
    tegyük hozzá, hogy a k&f sem kell fizetniük, azt mi itt megcsináljuk és ők lemásolják.
  • assdf #2
    Jó meg bakker kina is csak addig tud olcsón termelni amig nem vonatkoznak rá az előirások. Amig a veszélyes hulladékot tisztitás nélkül a folyóba öntik, a bányákat aláducolás nélkül csinálják (és ebből következőleg havont pár száz bányász meghal) meg nem kell fizetni a környezetvédelemért addig könnyü olcsónak lenni.
  • wanek #1
    "Itt példaként említhetik, hogy az országban még mindig nem beszélik széles körökben az angol nyelvet" - még pár év, és majd az válik hátránnyá, ha valaki nem tud kínaiul...

    "a kommunista óriás egyelőre még nem vetélytárs az erőforrás-kihelyezések lekötésében" - én úgy hallottam, hogy a nagy cégek Kínába mennek, nem Indiába...

    "Az indiai ágazatot összefogó iparági szövetség véleménye szerint" - persze mi mást várhatna ettől az ember? LOL!