Specker Balázs

Terrorcselekmény India műszaki egyetemén

A múlt héten Indiai egyik legnagyobb tudományos egyetemén végrehajtott terrorcselekmény újabb bizonyíték arra, hogy az ország egyre növekvő IT szektora lehet a hasonló csoportok célpontja a jövőben.

Egy professzor meghalt, négy személy pedig megsérült, amikor december 28-án egy fegyveres férfi behajtott az Indian Institute of Science (IISc) egyetem terültére India technikai fővárosának számító Bangalore déli részén és tüzet nyitott egy konferenciateremre majd elhajtott a helyszínről - írja a Chemical & Engineering News. Egyik csoportosulás sem vállalta fel az esetet, ám a támadás sajátos jelei - a AK-47-es való össztűz és a helyszínen talált fel nem robbant gránátok és a lőszertárak - a szakembereket arra engedik következtetik, hogy egy India-ellenes iszlám terrorszervezet állhat a háttérben.

"Minden jel arra mutat a bangalore-i eset kapcsán, hogy valamelyik hasonló szervezet tehető felelőssé" - nyilatkozta B. Raman, az indai hírszerzés korábbi feje a ZDNetnek. "Habár a kár nem volt nagy, az akcióhoz nagy merészség kellett. Amíg nincs bizonyíték az ellenkezőjére, addig úgy vélem ez csakis a Dzsihád csoportok műve lehet" - utalt Raman, a kasmíri indiai befolyás ellen harcoló muszlin militarista csoportokra.

India évtizedek óta szenved a szeparatisták vérengzéseitől. A kasmíri fegyveres csoportosulások rendszeresen legsújtanak a himalájai térségekben, a 90-es évek óta Észak-Indiában, így a fővárosban, Új Delhiben is. Ugyan a déli területek eddig nagyrészt biztonságban voltak, a hírszerzés azonban már az elmúlt két évben jelezte, hogy iszlám csoportok erre vették az irányt. Bangalore, Hyderabad és Chennai technikai központjai váltak az elsődleges célpontokká, mivel ezek India technológiai hatalmát és gazdasági fejlődését szimbolizálják.

A 6,5 millió lakosú Bangalore mintegy 1500 technikai cég otthona. A több tucat jelenlévő óriás vállalat között az Intel, a Motorola, az IBM is képviselteti magát. A város mára India Szilicíum-völgyévé vált. Ezek a cégek India 17,2 milliárd dolláros szoftveriparának mintegy harmadát adják és 1 millió embert foglalkoztatnak. Számos indiai védelmi, űr és tudományos kutatóintézet szintén itt található meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • P3h3ly #7
    hmmmm, azt hiszem vagy rosszul fogalmaztam vagy ti értettétek félre, én minden olyan csoportot marhára utálok amik ártatlanokat ölnek stb. megjegyzem ha ezt az esetet nem is, de sok más esetet felvállaltak amik több száz civil életét követelték!
    Amúgy egy csepet se védem az Indiát, Pakisztánt, se egyik országot se.
    Azzal pedig sajnos egyet kell értenem ami az USAról elhangzott!
  • Komolytalan #6
    Tök jó hogy AK-47-ről már következtetnek hogy iszlám terroristák voltak. Gyakorlatilag mindenki AK-47et vesz ha komolyabb műszerre van szüksége, mert olcsó, megbízható, elég hatékony, és - ami a lényeg - ez a legnagyobb számban gyártott fegyver, ezért abszolúte nem lehet következtetni a felhasználó személyére/a fegyver forrására. Szerintem USAnak is több 100ezer vagy millió AK-47-ese van, hogy ha illegális akciót csinálnak és valaki elesik a végrehajtók közül, akkor ilyen műszer maradjon a tett színhelyén.
  • irkab1rka #5
    Ja, ők a szupergonoszok. Annyira de annyira gonoszok, hogy csak na.
    Ej.
    Szerintem küldjünk pénzt Indiának, hogy csinálhassanak még atombombát a tenoristák ellen. Ja bocs, elkéstünk, mert már pakisztánnak is van.

    Te, azt tudtad, hogy akinek nincs atombombája, az terrorista??
  • noss #4
    még pár hasonló ilyen esemény és már ott is remekül be lehet majd vezetni a nagyszerű bigbrader-technológiákat, mint az amcsiknál meg az eeerópában...
  • Capra Ibex #3
    Egyetértek, de....
    Ha valóban "kasmíri szeparatisták" voltak, akkor nem igazán kell félteni a másik oldalt sem (értsd India). És ők még ráadásul nyíltan is csinálják (kvázi).
    Ha hasonló "terrorszervezetet" akarsz ott van már rögtön Pakisztán (hadi vezetése) is.
    Ha messzebb megyünk az egyik legnagyobb "terrorszervezet" az USA kormánya és hadserege.
    De sorolhatnám...

    Csak azért mondom, mert utálhatod ezeket az "egyszerű terroristákat" amennyire akarod, de nem szabad elfelejteni, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

    Az igazán kemény dolgok sokkal magasabb szinten folynak.

    (Azt valaki megmagyarázza nekem hogy lehet egyetlen darab AK-47essel össztüzet nyitni?)
  • robrose #2
    Ha tényleg terrorista cselekedett lett volna, akkor valamelyik szervezet felvállalja. Hisz pont ezekkel a tettekkel, akarnak "szóhoz" jutni..

    Ez meg inkább valami "figyelemelterelés" volt.. Tudom sokan ezt az állításomat összeesküvés-elméletnek veszik.. de még mindig sok benne a ráció
  • P3h3ly #1
    Hányok ezektől a terrorcsoportoktól! Ártatlanokat lőnek le, robbantanak fel stb... Egyszerűen szörnyű hogy ilyen "emberek" is élnek a Földön!