Berta Sándor

Nem veszélyesek a közösségi portálok?

Egy új amerikai tanulmány igyekszik megcáfolni azt az állítást, miszerint a népszerű szociális oldalakon komoly veszélyeknek lennének kitéve a gyerekek.

Az Enhancing Child Safety and Online Technologies című dokumentum készítői szerint a MySpace, a Facebook és más közösségi honlapok korántsem annyira veszélyesek, mint ahogy azt egyes szakemberek állítják. Ezt a veszélyt ugyanis jelentősen eltúlozzák. A legnagyobb veszélyt a gyermekek és a tinédzserek számára nem az ezeken a portálokon rájuk leselkedő felnőttek jelentik, hanem a többi fiatal. Ráadásul sok gyerek a saját viselkedésével hozzájárul ahhoz, hogy később komoly gondba kerül.

A tanulmányt a Harvard Egyetem Berkman Internetes és Közösségi Központja hozta nyilvánosságra és az elkészítését támogatta többek között a Microsoft, a MySpace, az AOL, a Viacom és a Symantec. "Nem minden fiatal egyenlő mértékben veszélyeztetett. A legnagyobb kockázatnak azok vannak kitéve, akik maguk is nem megfelelő módon viselkednek és akiknek az élet más területein is problémáik vannak. A gyermekekre leselkedő online veszélyek összetettek és gyakran nem különböznek az őket a valódi életben sújtó problémáktól" - olvasható többek között a jelentésben.

A dokumentum készítői hangsúlyozták: a technológia önmagában nem jelenthet megoldást egyetlen szociális problémára sem. A szülőknek, a tanároknak és maguknak a tinédzsereknek közösen kell megoldaniuk a nehéz helyzeteket. A tanulmányt azonnal bírálta Richard Blumenthal connecticuti főállamügyész, aki tavaly februárban részt vett az Internet Safety Technical Task Force (ISTTF) létrehozásában. Blumenthal szerint az anyag elavult és nem ad megfelelő válaszokat napjaink kérdéseire. Sokkal több javaslatra lett volna szükség, például, hogy miként lehet a technológiákon javítani.

Az ISTTF-et 49 amerikai ügyvéd és számos cég (MySpace, AOL, Facebook, Yahoo stb.) alapította, hogy olyan fejlesztéseket segíthessenek, amelyek megakadályozzák a szexuális bűnözők számára a gyermekek online molesztálását. A jelentést szintén támadta John Phillips, az Aristotele Corp. vezérigazgatója és az ISTTF egy másik tagja. Ő úgy vélte: nem lehet a felelősséget egyszerűen a gyerekek és a szüleik nyakába varrni. Az Aristotele olyan szoftverek megalkotásával foglalkozik, amelyek segíthetnek az internetezők életkorának és személyazonosságának megállapításában.

Érdekesség, hogy a közösségi portálokat korábban számos támadás érte, amiért nem tesznek meg mindent a fiatalok védelméért. A mostani dokumentumnak szögesen ellentmond ugyanakkor a német JIM tanulmány, amely szerint a fiatalok jelentősen alábecsülik a közösségi portálok veszélyeit és többségük túl sok személyes információt oszt meg magáról a világgal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomjani #13
    Hát hogy mondjak egy hasznos közösségi oldalt: www.forumvilag.com. Itt az emberek egész normálisan elvannak és akár gyerekek is jöhetnek. Az emberek jól elférnek egyással egy jó közösségben. Iwiw és egyébb más oldal azért nem tud jó közösséget hozni, mert túl sokan vannak és így a kapcsolatok nagyon lazák. Addig jó, amíg nem túl nagy a létszám, mert könnyebb átlátni a dolgokat.
  • Justil #12
    jó amit mondasz, csak az a gond, hogy általában nem a gyerek tehet arról, hogy ott ragad. hanem a szülő, mert nem alakítja ki a gyerekben a helyes értékrendet, a gyerek meg azt látja csak hogy a többi társa is mind fenn lóg az iwiwen meg myvipen meg mittomén (persze, mert a többi szülő is mind láma).
    molnibalagenak amugy igaza van, a technika önmagában tök semleges, az ember az ami jóvá vagy netán károssá teszi. nem arról kéne cikkezni (és most nem az SG-re hanem főként az eredetire gondolok) hogy a közösségi portálok károsak -e, vagy sem (mert kb havonta jönnek mennek az egymásnak ellentmondó tanulmányok), hanem a fiatal szülőket, meg úgy általában a szülőket kellene felvilágosítani arról, hogy miképp neveljenek embert a gyerekből. semmi gond nincs azzal, ha valaki pl az osztálytársaival vagy egyéb ismerőseivel a neten is tartja a kapcsolatot. vagy ha próbál hasonló érdeklődésű embereket találni. vagy aprót hirdet. mittomén. de ezen célokra is lehet használni ezeket a portálokat, nem csak ribanckodásra meg a hülyeség gerjesztésére.
    ugye mondanom sem kell, hogy azok, akik jelenlétükkel és viselkedésükkel tönkreteszik ezeket, és akik miatt ezek a tanulmányok készülnek, azok valszeg az életben is retardált, idióta egyének....max lehet h odakint nem verik nagy dobra, mert még beszariak is.

    DjDano: te meg a másik véglet vagy, és jó sötét :(
  • Vorpal #11
    Nem is az értelmes embereket kell védeni - ebben gondolom megegyezhetünk.
  • B0nFire #10
    1. Most kit érdekel, hogy tudja-e egy cég, hogy nekem milyen vércsoportom van? Ha megkérdezik, megmondom szívesen. Egyébként B, RH+! Tessék, bárki elolvashatja.

    2. Nagyon jól tudjátok, hogy pont az efféle közösségi oldalakon található profilok tartalma nem ér egy hajítófát sem. Olyan néven regisztrálok, amilyenen akarok, és a profilban olyan dolgokat adok meg, amelyek nem igazak. Pl beírja a gyerek, hogy ő beszél bantuul, meg üzbégül, meg szuahéliül. Az a cég, aki ilyen szemportok szerint "káderez", kurva nagyot fog koppanni. Erre mondják, hogy a fele sem igaz.

    3. És most nagyon demagóg leszek, de: Ki kényszerít rá bárkit is, hogy regisztráljon az efféle oldalakra?! Talán pisztolyt fognak valakinek a fejéhez? Nem erőszak a disznótor - tartja a mondás. Mint ahogy azt is tudjuk, mi történik azzal, aki korpa közé keveredik.

    Summa summarum: A közösségi oldalak nagyon hasznosak, ha valaki még csak most ismerkedik az internettel. Találhat egy közösséget, aki befogadja. De az értelmes ember egy idő után úgyis megtalálja a saját érdeklődési körét, és elkezd más fórumokat látogatni, szakmaiakat, vagy csak ami közös érdeklődésről szól. A sportrajongó rátalál a sportközösségekre, az techrajongó meg a techközösségekre. Ha úgy vesszük, a közösségi oldal egyfajta ugródeszka. De aki huzamosabb időn át ott ragad, és az internet neki ki is merül ennyiben, annak talán nem az internet lenne a leghasznosabb időtöltés. Rettenetesen sok ugyanis a technikai analfabéta, aki még a keresőt sem képes használni. Inkább ezeket kéne az oktatásnál hangsúlyozni.
  • FoodLFG #9
    Engem aztán hiába keresnek az ilyen oldalakon.
    Nem azért nincs profilom, mert annyira veszélyes lenne számomra, hanem azért, mert akikkel tartom a kapcsolatot, azokkal így is úgy is találkozok, a többi rég nem látott ismerős, akiknek már a nevét sem tudom meg kit érdekel..

    Régen, amikor elkezdődött ez a közösségi oldal őrület én is regisztráltam, de rájöttem, hogy nincs semmi értelme.
  • Vorpal #8
    a vércsoportom is elmondom itt akárkinek ha érdekli - izgalmas lesz.

    Egy faktorról azonban nem beszélünk - ez márpedig a szocializáció.

    Személyes véleményem, hogy az igenis veszélyes ha a gyereket az iwiw neveli fel.
    Nézzük csak meg - rekord mennyiségű 14 éves kiberringyó tünt fel a neten és virus módjára szaporodnak, mert ezek a közösségek erre tanítják őket.
    Minél közelebb tud egy portál kerülni a fiatalokhoz, annál több üzenetet tud beléjük táplálni és tegye fel a kezét aki tudja - mit üzen a Dtelekom a gyerekeknek. A cikk is elsősorban erről szól.

    Hát tessék odafigyelni a gyerekre ha ilyen helyre jár.
  • Molnibalage #7
    Miért nem fogják fel, hogy a technika semleges dolog? Önmagában az, hogy mi veszélyes nem definiálható. Egy karóra sem az amíg valaki nem a torkodon akarja legyömöszölni. A közösségi dolog sem az, ha rendesen használják.
  • kisgabo #6
    egy cég, a xaros minimálbéres ajánlata mellett (zsebbe max 100 ), ne turkáljon már utánam az iwiw-en.

    szerintem veszélyforrás, legfeljebb nem élnek vissza vele. nem kell mindenkinek kiteregetni a lapokat.

    komolyabb beosztású melósok, közelébe se mennek az ilyen oldalaknak.
  • balee66 #5
    Akinek nincs olyan hűdenagy rejtegetnivalója, arra nézve semmi veszélyt nem jelentenek ezek az oldalak.
  • DjDano #4
    Így van, bizonyos szempontból még jó is ha tudják azt, hogy mivel lehet az egyes embereket/csoportokat megszólítani. Az összeesküvés elméleteket meg csak a buta emberek hangoztatják, milyen szar lehet úgy élni, hogy minden mögött összeesküvést lát valaki...