Berta Sándor

Alábecsülik a fiatalok a közösségi portálok veszélyeit

Elsősorban kommunikálnak, információk után kutatnak, játszanak és kikapcsolódnak a világhálón a tinédzserek. Többségük túl sok személyes információt oszt meg magáról a világgal.

A Délnyugati Médiapedagógiai Kutatási Szövetség által készített Fiatalok, Információk, (Multi)Média (JIM) című tanulmány szerint a fiatalok közel 50 százaléka az interneten a kommunikációt tekinti az elsődlegesnek. A fennmaradó 50 százalék egyenlő arányban oszlik meg az információszerzés, a játékok és a szórakoztató ajánlatok (zenék, videók, filmek stb.) között. A 12 és 19 év közötti korosztály tagjainak körében különösen a közösségi portálok népszerűek, közel háromnegyedüknek már van tapasztalata a Facebookkal vagy hasonló oldallal.

A válaszadó tinédzserek 20, naponta többször, 41 százaléka naponta, 16 százalékuk pedig hetente többször látogatja a közösségi honlapokat. A legnépszerűbb portálok a schülerVZ, a studiVZ, a MySpace, de igen népszerű az ICQ csevegőprogram is. A szakemberek tapasztalatai szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a 12-19 évesek nem igazán vannak tisztában a közösségi portálokon rájuk leselkedő veszélyekkel. Így gyakran megosztják a legszemélyesebb információikat, vágyaikat, adataikat is a számukra szimpatikus emberekkel és nem gondolkoznak azon, hogy mi történik, ha azokkal valaki visszaél.

A felhasználók 75 százaléka írja be a profiljába vagy tünteti fel a honlapján a hobbijait, vágyait, érdeklődési körét, fotóit. Vannak, akik még a családtagjaik fényképeit és adatait is felteszik a világhálóra. E-mail címét a megkérdezettek több mint 40 százaléka jelenteti meg, igaz a vezetékes és a mobil telefonszámok megadásánál már óvatosabbak. A lányok előbb kiadják a fotóikat mint a fiúk, utóbbiak viszont gyakrabban megadják az e-mail címüket. Az információkhoz az esetek 34 százalékában bárki hozzáférhet, míg 61 százalékában csak a barátok tekinthetik meg őket. A gond azonban az, hogy nagyon könnyen válhat valakiből barát és ez a kategória sem jelent komoly védelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #10
    Pont ezért ELVÁRJÁK, hogy minden adatot megadjunk magunkról. A kis tinik meg csak azt csinálják amit a rendszer felajánl. Nem a tinédzserek a hibásak, maximum óvatlanok, de a koruk miatt nem is lehetnek elővigyázatosak. A felelősség a közösségi portálok üzemeleltetőié, bár ők meg nem vállalják ha valami gond származik mert szóltak előre. Az ördögi kör bezárult.
  • darkhill #9
    Persze h meg fogod adni a neved a lakóhelyed meg feltöltesz egy két képet is ez ahogy te látod a világot! viszont a másik oldalon számok jönnek be millió felhasználókról amiből statisztikát készitenek és abba is eléggé biztos vagyok ha egyszer valaki elkövet valamit és keresi a rendőrség 1ső hely az a wiw és társai lesznek ahol minden "ismerősődet" végigjárják még akkor is ha már törölted a profilod mert visszakeresik a régi már "törölt" profilodat is!
    Nem arról van szó h ne legyetek fenn hanem annyi h amig ugy ugrász ahogy a többiek nem para (bár addig is elemeznek és egy célközönség telefonszámát (mivel T-com a szolgáltato) kiadják egy társaságnak v ők hivnak fel) viszont amikor kilógsz akkor jobb ha nem egy WIWes ismerőshőz mész!
  • archrodney #8
    "A felhasználók 75 százaléka írja be a profiljába vagy tünteti fel a honlapján a hobbijait, vágyait, érdeklődési körét, fotóit. Vannak, akik még a családtagjaik fényképeit és adatait is felteszik a világhálóra."

    -Akkor mégis minek kellene egy közösségi portálon lenni ha nem ilyesmiknek?
    Aki a fontosabb adatait (lakcím,tel.szám stb) is megadja az ne számítson semmi jóra, de ha már tagja vagy egy közösségi portálnak akkor vmi infót adnod kell magadról nem? Ettől függetlenül sztem is az a jó ha minél kevesebbet adsz meg... :)
  • bakagaijin #7
    Hmm, egy önéletrajzban is benne van a fénykép, emailcím (sőt lakcím, telszám), hobbik, érdeklődési körök...

    Ezek pedig aztán ordas mennyiségben keringenek a neten...
  • hdo #6
    Már megint egy német cikk!
  • butuska66 #5
    Ennél sokkalta fölöslegesebb témákban is képesek elmerülni egyes "tudos" elmék.
  • balee66 #4
    Hát erről cikket írni meg kutatást folytatni nem tudom mi értelme van.
  • Tiboy #3
    Szerintem pont ez a cikk témája!
  • kukacS3K #2
    és akkor mivan? ott vagyok egy fényképen és mit csinálnak vele? iwiwen is bárkit meg lehet nézni ottvan minden adata fényképe stb
  • Myron #1
    hát menjenek fel akkor stickam-ra ott láthatnak majd érdekes dolgokat :D