Berta Sándor

Az életre készítenek fel a közösségi portálok?

A MySpace és más közösségi oldalak rendszeres látogatása nem csak veszélyeket rejt magában a fiatalok számára. A MacArthur Alapítvány 50 millió dollárba kerülő, átfogó kutatási programjában résztvevő és az ahhoz kapcsolódó tanulmányát készítő szakemberek ugyanis azt állítják: a Web 2.0-s szolgáltatások megismerése és használata megtanítja a tinédzsereket arra, hogy mi várhat rájuk az életben.

Az online eltöltött idő éppen amiatt különösen fontos a fiatalok további fejlődése szempontjából, mivel megtanulják a szociális és a technológiai dolgokat, ki- és továbbfejlesztik a különböző képességeiket, többek között javítják az írási és az olvasási képességeket is.

"A szülők nagyon meglepődhetnek, amikor a kérdésre, hogy időpocsékolás-e a csemetéik által a világhálón eltöltött idő, a válasz nemleges. A gyerekek számára ugyanis ez inkább egy fontos folyamat, amelynek során elsajátíthatják a különböző technológiai alaptudást. Így például a mai fiatalok a digitális korszakban megismerhetik a honlaptervezés alapjait. De rá is vannak szorulva ennek a tudásnak az elsajátítására, mert csak így válhatnak hozzáértő polgárokká. A digitális médiák nagyban meghatározzák, hogy egy gyermek miként tanul, játszik, szocializálódik és vesz részt a közéletben" - jelentette ki Mizuko Ito, a kutatás vezetője, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A fiatalok azért használják a Facebookot, a MySpace-t és a YouTube-ot, mert az ott található tartalmak egyrészt érdeklik őket, másrészt ezeken az oldalakon könnyebben építhetnek ki kapcsolatokat, barátságokat. Általánosságban elmondható, hogy a felhasználók szinte minden esetben motiváltak és igényük van arra, hogy egymástól, illetve az online forrásokból tanuljanak. Ráadásul inkább igényt tartanak a világháló segítségével történő fejlődésre, mint arra, hogy felnőttek oktassák őket.

A szakemberek ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy az online tevékenységek eltérő megítélése miatt könnyen kialakulhat egy generációs konfliktus. Az idősebbek ugyanis gyakran időpocsékolásként, kockázatos és haszontalan tevékenységként tekintenek az internetezésre. A közel harminc tagú kutatócsoport Ito vezetésével 3 éven át összesen több mint 800 gyerek internetezési és tanulási szokásait vizsgálta. Ezenkívül szülőket is megkérdeztek a véleményükről és a tapasztalataikról.

Érdekesség, hogy a MacArthur Alapítvány tavaly márciusban már készített egy tanulmányt, amelyben a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a fiatalabb korosztályok tagjai nem pusztán szórakozásból játszanak számítógépes játékokkal, egy részüket ugyanis ez ösztönzi bizonyos könyvek elolvasására, megismerésére. A tudósok azt javasolták, hogy éppen ezért az iskolákban is lehetne használni játékokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balage187 #12
    Ja, az a durva, hogy mennyi penz megy el ilyen ertelmetlen, ostoba kutatasokra, amiknek az eredmenyere jozan esszel ra lehetett volna jonni.
    Mert azert teny lehet, hogy valamilyen szinten azert szukseg lehet ezekre, mert nagyon ritkan, de elofordul, hogy az eredmeny meglepo, nem az, amit vartak, de 50 millio dollar akkor is rohadt nagy tulzas.
  • JTBM #11
    Az életre minden felkészíti a fiatalokat, pl. akár a hajléktalan v. a drogos látványa az utcán.

    A közösségi portálok már jóideje része a mindennapi életnek, ugyanúgy mint a TV, az autó v. az online banking.

    Azért szvsz. eléggé kevés haszontalanabb időtöltés van, mint erről cikket írni. A következő cikk az lesz, hogy "Holnap is felkel a nap."
  • kukacS3K #10
    az hagyján hogy baromság vagy nem de ezt a szart 50milliódollárba került kitalálni? már nem azért de ennyiből valami jobbat is kitalálhattak volna
  • torreadorz #9
    a cim szerint félrevezető keményen. Kb. ahhoz hasonlitanám mint amikor valaki napi tiz órát cs-zik és azzal védekezik hogy ettől ő majd jobban tudna lőni ha igazi háború lenne...
  • tomcsa4 #8
    Azok még nem antiszociálisak.

    Az elmegyek a haverokkal és bebaszok sem szocializálódás. Sőt, még rosszabb is.

    Én szeretek megismerkedni személyesen is azokkal, akik szimpatikusak. Pl PCWorld fórumán is, stb. Cset oldalakat nem nézem, egyszer se mentem rá. Fórum viszont játszik.
  • Tomasz Man #7
    "Az életre készítenek fel a közösségi portálok?" Na persze...
  • balee66 #6
    Eddig baj volt, hogy a gyerek túl sokat ül a gép előtt.
    Most már nem baj, sőt kifejezetten jó.
    Nem tudunk ezek semmit se... az össze ilyen tanulmány nagy hülyeség, ahogy fejlődünk úgy változik a szakemberek véleménye is.
    Inkább majd én eldöntöm, hogy fogom nevelni a gyerekeimet.
  • Narxis #5
    Azért lesz valaki antiszociális mert személyesen beszélni valakivel nem ugyanaz mint anyázni a cseten vagy e-mailezni. A cikk egy része igaz de a cím egy jó nagy adag faszság.
  • 5c0rp330n #4
    a cikk egy része igaz, a cím viszont ritka nagy baromság. ha a közösségi oldalak az életre készítenek fel, akkor szerintem nem sokan kérnének az életből.
  • Molnibalage #3
    A neten is vannak nagyon színvonalas és hosszú írások és posztok kulturált formában. Persze nem a szutyok oldalakon kell körülnézni.