Berta Sándor

YouXcity - a polgárok által formált város

A YouXcity nevű vállalat létrehozásának ötlete egy főiskolai projektre vezethető vissza és ötvözi a geoinformációs adatokat, valamint a felhasználói véleményeket.

A cég célja, hogy az embereket a városi lakókörnyezetük jelenleginél aktívabb alakítására ösztönözze. "Miként nézne ki egy többsávos út bokrokkal és fákkal?" Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a YouXcity. A vállalat által indított kezdeményezéshez időközben már kereken 150 felhasználó csatlakozott.

Elsődleges feladatuknak azt tekintik, hogy véleményt mondjanak a bécsi életről. A témák között az illegális parkolás és egy új bioszupermarket megnyitása éppúgy szerepel, mint a napi rendszerességű dugók. "A YouXcityvel az emberek elmondhatják a véleményüket Bécsről, mint lakókörnyezetről és egyúttal hozzájárulhatnak, hogy a jelenlegi összkép megváltozhasson" - nyilatkozta Jürgen Kropax, a cég társalapító-ügyvezető igazgatója. A blog látogatói egy interaktív városi térképen pontokat jelölhetnek be, majd elmondhatják a véleményüket az azzal kapcsolatos tapasztalataikról. A megjegyzéseiket akár képekkel, illetve hamarosan már videókkal is kiegészíthetik.



Az egyes pontok tíz kategóriába tartoznak. Ezek között van a munka, a lakóhely, a biztonság és az egészség. A véleményekből létrejövő "városi barométer" segítségével bárki bepillantást nyújthat Bécs életébe az ott lakók szemszögéből. Martin Kaltenböck, a YouXcity másik társalapítója és kereskedelmi vezetője elmondta, hogy ugyan az általános vélemény az osztrák fővárossal kapcsolatban elég lesújtó, azonban a bejegyzések ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. A legfontosabb, hogy így ismertté válnak az egyes lakónegyedek problémái, amelyekre ezután megoldást lehet keresni és találni.

A cég ötlete a Bécsi Szakfőiskola egyik feladatához kötődik. A két szakember ugyanis még hallgatóként négy társával együtt azt a feladatot kapta, hogy fejlesszenek ki egy olyan online platformot, amely a geoinformációs adatok felhasználásával a jelenleginél nagyobb mértékben lehetővé teszi az emberek részvételét a városi programokban. A szolgáltatás tavaly december óta érhető el az interneten, a platform alapját a YouXcity Geosys nevű szoftver képezi, amely a Google Maps térképeit ötvözi egy tartalommenedzselő rendszerrel és a Yahoo User Interface-szel (YUI).

"A geoinformációs megoldások a legkülönbözőbb területeken használhatók. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk az oktatási, a közigazgatási és az ingatlanpiac számos szereplőjével. Az ügyfeleinkkel közösen találjuk ki, hogy a szoftvert miként lehetne az ő igényeiknek leginkább megfelelően használni" - tette hozzá Martin Kaltenböck. A YouXcity jelenleg hivatalosan még csak prototípus. Felmerült annak a lehetősége, hogy ingatlanok keresésére és kulturális rendezvények népszerűsítésére is alkalmaznák. A hat tagú fejlesztőcsapat céljai között szerepel, hogy a platform még inkább kompatibilis legyen a Facebook, a Flickr, a Youtube és más közösségi oldalak rendszereivel.

Emellett szóba került egy mobil verzió kifejlesztésének az ötlete. A program így képes lenne a felhasználók mobiltelefonjairól és PDA-iról beérkező információkat és adatokat a készülékekre visszaküldeni. "A legfontosabb azonban, hogy továbbra is az emberek véleménye lesz nálunk a középpontban. Viszont a civil kezdeményezéseknek, a problémafelvetéseknek csak úgy van értelme, hogy ha a javaslatokra és kritikákra az illetékesek reagálnak is" - szögezte le Kaltenböck.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szonik2 #6
    khjlglgjlgjlgjklgjklkjg
  • szonik2 #5
    *************************************************************************************************************************************************************************************
  • Frayer #4
    Nagyon szép elképzelés. De itt nálunk soha nem lenne ilyen ha a vazetőségen múlna De ha mi magunk megszerveznénk...
  • kozik #3
    kapj a fejedhez...
    ez itt egyszerűen nem cél. kicsit sem.
  • gabeei #2
    Ilyet lehetne Budapest-el is csinálni. Bár kétségtelen, hogy DemSky-ékat szépen lehordaná a jónép...
  • avengir #1
    Innoatív!