MTI

Gázai offenzíva: propagandaháború az interneten

Átterjedt a gázai konfliktus az internetre: a webharcosok számítógépeket szállnak meg, Facebook-csoportokat morzsolnak fel, és támadják a NATO és az amerikai hadsereg oldalait is.

Az infobiztonsági védvonalakat ideológiai meggyőződésből ostromló hacktivisták - a hacker és a politikai aktivista kifejezések összeolvasztásából született elnevezés - mindkét oldalon belevetették magukat a küzdelembe. Palesztinpártiak például január 7-én behatoltak a NATO Parlamenti Közgyűlésének portáljára és átszerkesztették az oldalt. "Izrael és Amerika, állítsátok le a támadásokat! Egész nemzeteket igáztatok le, de a muzulmánok egy napon eltakarítanak benneteket a Föld színéről!" - áll az üzenetben, amelyet egyebek között az amerikai hadsereg egy weboldalán is elhelyeztek. A szöveg mellett vörössel áthúzott izraeli, amerikai és brit zászló látható, és egy ismert sajtófotó, amely egy izraeli tankokat kővel dobáló palesztin kisfiút ábrázol.


A palesztinokkal szolidáris hacktivista csoportok sikeres támadást hajtottak végre egy izraeli bank és a ynetnews.com izraeli hírportál ellen is; a webhelyek látogatóit átirányították egy Izrael-ellenes szövegekkel és az iraki Abu Graib börtönben fogva tartottak elleni visszaélésekről készült fényképekkel teli oldalra. Előfordulnak az internetezők lojalitására építő attakok is. A help-isrel-win.com (kb. segítsd hozzá Izraelt a győzelemhez) című honlapon például a látogatókat egy fájl letöltésére kérik, amely egy trójai vírust rejt és valójában a kalózokat segíti, hogy átvegyék az uralmat a gyanútlan Izrael-párti felhasználó gépe felett.

Az izraeli honlapok ellen elkövetett támadások száma ugrásszerűen megemelkedett az utóbbi időben - mondta Yoav Keren, a Domain The Net domainregisztrációs szervezet igazgatója. "Teljesen világos, hogy ez annak a következménye, ami Gázában történik. Az internetes támadásokat a háború részének tekintjük" - mondta Keren a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.


Az Izraelt támogató hacktivisták is derekasan kiveszik a részüket konfliktus élezésében. Izraeli arab és palesztinpárti honlapok fenntartói rendszeresen regisztrálnak betörési kísérleteket. Tavaly három honlapot törtek fel a támadók, és izraeli zászlót és a szélsőjobboldali Kach csoport logóját helyezték el. "Állandóan hackertámadások kivédésével kell bajlódnunk" - mondta a BBC-nek Aza Din Badran, az Arabs48.com hírportál menedzsere.

A háború a Facebook közösségi portálon is dúl. Ott igen aktív a Jewish Internet Defence Group (JIDF - kb. zsidó internetes véderő) elnevezésű csoport, amely számos palesztinpárti felhasználói csoportban átvette az irányítást. Palesztin Facebook-tagok szerint a JIDF emberei adathalászati módszerekkel férkőznek be a csoportokba, amelyeket gyakran egyszerűen felszámolnak, vagy Izraelt éltető lózungokra cserélik a feltöltött anyagokat. A JIDF szóvivője tagadta, hogy törvényt sértenének, és bírálta a portál fenntartóit, amiért eltűrnek antiszemita, rasszista és az iszlám terrorizmust népszerűsítő anyagokat az oldalon. "Nem foglalunk állást. Mi csupán egy platform vagyunk, helyet biztosítunk a vitáknak, amelyek nemcsak online, hanem offline is zajlanak" - mondta a több mint 150 millió tagot számláló Facebook egy szóvivője.


Peter Sommer cyberbűnözési szakértő, a tekintélyes London School of Economics (LSE, a londoni egyetem társadalomtudományi intézete) professzora szerint a hacktivizmus nem új jelenség. "Legalább egy évtizede megfigyelhető, a tiltakozásnak szinte már természetes formája. Sokkal kézenfekvőbb, mint egy repülőtéren vagy egy nagykövetség előtt tüntetni, ami a letartóztatás és a sebesülés kockázatával jár" - mondta Sommer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #36
    Álmodjál csak.

    Globális Antijudaista Egységfront lesz, vazz. A népek, vallások, és rasszok közötti minden más ellentétet úgyis csak TI szítjátok.

    Népek barátsága!
  • Bubbax #35
    Izraelt nem fogják legyőzni soha! A zsidó állam ellenségei viszont biztosan pusztulni fognak! Ebbe beletartoznak az antiszemiták is, bárhol is éljenek.
    Ami most a Hamasszal történt csak az előjáték.
  • Egerwin #34
    Hogy téged idézzelek: "Ezt a hangok mondták, vagy akkor hallottad amikor az idegenek műtöttek meg a repülő csészealjukban?"
  • AranyKéz #33
    Ezt a hangok mondták, vagy akkor hallottad amikor az idegenek műtöttek meg a repülő csészealjukban?
  • AranyKéz #32
    Izrael nem bosszúra szomjazott, nem arra törekedett hogy annyi embert öljenek meg mint amennyit a Hamasz & társai öltek meg, nem is arra hogy akkor most ő is rakétákat lövöldözzön vaktában Gázába, hanem hogy a Hamaszt - ami egy idegen ország által szponzorált illegitim bábkormány, nem mellesleg egy agyament erőszakszervezet - eltávolítsák a hatalomról. Így bárminemű összehasonlítása a palesztin és az izraeli áldozatok számának teljesen értelmetlen, sőt, félrevezető.

    El lehet gondolkodni azon, hogy melyik másik államnak sikerülne eltávolítania egy országból annak mindent átszövő, az egész lakosságból fegyvereseket képző, emberi pajzsokat használó illegitim kormányát, úgy, hogy a teljes lakosságnak csupán töredéke, < 0.08%-a veszik oda.
  • teddybear #31
    Frayer, mond jó neked ez a masszív üldözési mánia? Doki látott már?
  • teddybear #30
    Na igen, a diliházban az ápolók a legőrültebbek, mert ők lógnak ki legjobban a nagy átlagból.
  • kader #29
    látod így hat a propaganada
    most képzeld el hogy csak az egyik vagy csak a másikat hallod..
  • kader #28
    de figyelj már!
    ha soknak van baja az egy kicsivel az nem hiszem hogy a "sok" hibája...
  • kader #27
    szívemből szóltál