JohnnyCage

Ötmillió II. világháborús légifelvétel került fel a netre

Több mint 5 millió részletes brit légifelvétel került fel a napokban az internetre a II. világháború legdrámaibb, legkegyetlenebb eseményeiről.

Angliában korábban államtitokként kezelték azokat a légifelvételeket, amelyeket a Királyi Légierő repülőgépei készítettek a II. világháború ideje alatt egész Európáról. A képeken az auschwitzi koncentrációs tábor csakúgy felfedezhető, mint a partraszállás a D-napon (1944. június 6.).


Az auschwitzi koncentrációs tábor; a füst a krematóriumból jön

"Ezek a fényképek lehetővé teszik, hogy testközelből kísérjük végig a II. világháború eseményeit" - mondta Allan William, a projekt vezetője. "Olyan ez, mint egy visszajátszás" - tette hozzá William.

A képek néhány éve már nem számítanak államtitoknak, így elvileg bárki hozzájuk férhetne, de ekkora mennyiségű fotó között igen nehéz eligazodni. Williamsék csoportja azonban digitalizálta a képeket, amelyek az Interneten immár bárki számára egyszerűen, másodpercek alatt hozzáférhetőek.


A németek büszkesége, a Bismarck (jobbra lenn) egy norvég fjordban

A repülőgépes felderítés óriási szerepet játszott a II. világháborúban. A brit Királyi Légierő legbátrabb pilótái fegyver nélküli repülőgépekkel hatoltak be mélyen az ellenséges vonalak mögé, hogy bizonyítékul szolgáló fotókat készítsenek. A védtelen repülőgépekkel ráadásul sokszor teljesen egyedül, rendkívül alacsonyan kellett repülniük a pilótáknak, hogy a felvételeken minden részlet megfelelően látható legyen. A világháború alatt több száz brit légifelderítő pilóta vesztette életét a képek készítése közben.


Arnhem (Hollandia) hídja 1944. szeptember 10-én egy RAF légifelvételen

A történelmi jelentőség mellett a képek a fel nem robbant bombák felderítésében is komoly szerepet játszanak. "Gyakran keresnek meg minket, amikor fel nem robbant II. világháborús bombát találnak valahol. A képek alapján megpróbáljuk kideríteni, lehet-e még a környéken halálos veszélyt rejtő háborús emlék" - mondta Williams.

A képek január 19-étől érhetőek el a www.evidenceincamera.co.uk címen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #81
    A holokauszt-ból tele van a padlás.A magyar veszteségekről pl a Don-kanyarban szinte semmit nem tudunk. A papirtalpú bakancsokról amit a zsidó beszálitók küldtek a magyar hadseregnek szibériába. Erről nemtudunk semmit. Ez meddig lessz titkositva?
  • Placebó #80
    Pontosan erről van szó. Meddig ér még a holokauszt takarója?

    Elismerem és tényleg szörnyű dolgok voltak ott és akkor. Ami most folyik arról meg csak halvány fingunk van, pedig van így igaz. UFF
  • Tikal #79
    népirtás ma is folyik ékoreában és mindenki szarik rá... auschwitz már unalmas, a mával kéne foglalkozni ami a szemunk elott folyik, de ugy látszik az ilyen fajta népirtás nem bántja az usa és az ensz szemét csak az "iraki terrorizmus"....
  • xmacx #78
    hat senki sem hasznalja??
  • Piscator #77
    Ez most fizetős, vagy hogy müködik?
  • a_n_d_r_e_w #75
    Jé! Nem kellett egy hetet várni! Hurrá!
  • DePreSsZYo #73
    Nektek most bejön az oldal?
  • a_n_d_r_e_w #71
    Fogalmam sincs :)
    De ötmillióval szorozva még a legkisebb is rohadt nagy lesz :)

    De azért remélem nem csak akkorák lesznek, mint itt a hírben
  • Piscator #69
    Nem is nácik, egyszerűen istennek hiszik magukat.
    Ilyen mendentől függetlenül van, hiába van akár még phd-je, meg minden, ha túlzottan a tudományának él.
  • Piscator #68
    Oroszlánkölkök.
    Azt hiszem ez volt a címe annak a filmben, ahol a német tiszt oldaláról mutatták főleg a háborút, ő is volt szerelmes, aki a végén már kétségbe esik, unja már a gyilkászát, aztán jön egy amerikai, rip-rop lelővi szó nélkül.
    Elcsépletnek hangzik, de: mindent harmonikusan kell elbírálni, alapos utána nézés után.