MTI

A 3D volt a CES húzószava

Egyetlen kiállító sem maradt túlságosan "egysíkú" idén a világ egyik legnagyobb elektronikai expóján, mindenki meg akarta mutatni a "mélységet" is: a háromdimenziós technikák taroltak a gyártók körében.

Legyen szó akár házimozi-rendszerről, webkameráról, élő televíziós adásokról és iPhone-méretű képernyőkről, semmi sem maradhatott "síkban". De érdekli-e vajon a fogyasztókat a szédítő lehetőség? 3D-s filmek már a múlt század ötvenes éveiben is készültek. Ma a teljes ágazat szerint a térhatás kínál lehetőséget, hogy elhagyjuk a megszokott szórakoztatást és haladjunk a korral. A legújabb laposképernyők képesek olyan gyors kockaváltásra, hogy lehetségessé vált, hogy a speciális szemüveget viselő néző bal és jobb szemébe más-más kép vetüljön. Az idegrendszer ezt sztereó-, azaz térhatású képként érzékeli.


A Panasonic HDTV minőségben mutatott be három dimenzióban olimpiai felvételeket és animációkat. A nézők elemmel működő szemüvegének egyik vagy másik lencséje észrevétlenül elsötétül minden első vagy második képkockánál. A japán televíziógyártó konkurensei - a Samsung, a Sony és az LG - hasonló újításokat mutattak be. Szakértők szerint azért, mert véget ért a "méretverseny". A lapostévék nagysága elérte azt a maximumot, ami még kell az embereknek. A gyártók pedig - hogy mégis fenntartsák az érdeklődést az újítások iránt - csak a 3D irányába menekülhettek.

Az azonban figyelemre méltó, hogy a bemutatott készülékek mindegyike olyan prototípus, amelyek sorozatgyártása még nem indult meg, mi több, ennek idejét sem jelentették be a cégek. A bemutató tanulsága: nem túl nehéz háromdimenziós felvételeket készíteni, és nem túl nehéz otthon ezeket megjeleníteni, de egyelőre a technika még "nincsen benne a köztudatban", vagyis nem lévén ilyen televíziós sugárzás és DVD- vagy Blu-Ray-lemez, ezért nincs mire építeni a terjesztést. Ezt a problémát csak a Panasonic igyekszik megoldani: elkészítették ugyanis a sugárzás és a felvételek szabványait (az utóbbi évek tapasztalatai alapján ismeretes, hogy nem mindegy, ebben kié az elsőség). Ennek alapján a lemez valószínűleg a Blu-Ray módosított változata lesz. A cél, hogy a jövő évben termékekkel jelenhessenek meg a világpiacon.


A CES innováció díjas terméke, a Mitsubishi LaserVue Laser TV. A lézersugár mélységérzetet biztosít és kétszer akkora színgazdagságot tesz lehetővé, mint egy átlag HDTV

A kiállításon Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks Animation SKG Inc. főnöke megismételte, amit a filmvállalat már korábban is bejelentett: a következő évben minden DreamWorks-film három dimenzióban készül. Katzenberg szerint ez a fekete-fehérről színes filmre való átállással egyenértékű forradalom. A stúdió azonban egyelőre nem elsősorban a házimozizókat veszi célba. Sőt, remélik, hogy az újszerű élmény ismét olyan népszerűvé teszi a mozit, mint a hőskorban volt.

A televíziók és nagy monitorok 3D-élménye egyelőre speciális szemüveggel élvezhető. A 3M és a Toshiba Matsushita közös fejlesztése azonban ennél többet kínál a kis kijelzők terén. A technológia lényege egy, a 3M által kifejlesztett vékony film, amely speciális módon hol a bal, hol a jobb szembe irányítja a fénysugarakat, ezért szemüveg nélküli térhatású képet kínál. A módszer kissé hasonlít a régifajta "kacsintónős pénztárcára", de a ezt a filmet a képernyő belsejében helyezik el. A térhatás ki- és bekapcsolható az ilyen rendszerű mobilok kijelzőjén. Síkban a készülék megkülönböztethetetlen az iPhone-tól.


A 3M szerint a film már nagyüzemben készül ebben az évben, így - ha a gyártók is akarják - már 3D-s mobilt ajándékozhatunk 2009 karácsonyára. A kijelzők területén érzékelhető enyhe piaci tapogatózás a számítógépes játékok terén egyáltalán nem tapasztalható, mivel a legújabb videojátékok már mind 3D-s technológiával készülnek, így aztán már csak a megfelelő kijelző kell, és máris élvezhetők térben is. Így talán nem elbizakodott Andrew Fearnek, az NVidia Corp. hardvercég termékigazgatójának véleménye, amely szerint talán éppen a számítástechnikai ipar lehet a 3D-ipar motorja.

Az NVidia mint az egyik legnagyobb grafikaichip-gyártó be is mutatta új, GeForce-kártyáját, amely 199 dollárért háromdimenzióssá varázsolhatja a monitort a mellékelt szemüveg segítségével. Így aztán "szinte kézbe vehetjük" alkotásainkat a Spore-ban, vagy menekülhetünk a Left 4 Dead térhatású zombijai elől - és még további 350 játék élményét alakíthatjuk át a World of Warcraftig bezárólag.


A japán Minoru szó magyarul valóságot jelent - ez a világ első 3D webkamerája. A legelterjedtebb üzenőprogramok segítségével 3D-ben láthatjuk partnerünket

A kiállítás legmókásabb 3D-s terméke a mindössze 90 dollárba kerülő Minoru 3 webkamera, amelynek két lencséjét olyan módon helyezték el, mint ahogyan az ember két szeme elhelyezkedik. A kamerához kapott szoftver kombinálja a két lencséből érkező képeket, és képes hagyományos videokonferenciára vagy Skype-ra vagy Windows Live Messengerre térhatású képeket küldeni. Fogadóoldalon persze nem úszható meg a szemüveg, sőt annak is a jó öreg kék-piros fajtája.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Czibu #20
    Kiváncsi leszek, hogy mikor jutunk el oda ami a "felejtés bére" c. film elején volt :D
  • jaspercry #19
    Bocsánat ez az idegszanatorium!
    A szemészet egy emelettel feljebb...
  • roliika #18
    Szintén kancsal vagyok..és kifelé...meg is műtöttek, de mivel ez ritka jelenség, nem is sikerült igazából...viszont nagyobb a periférikus látásom. Mellesleg papíron jobb a 3D érzékem az átlagnál..aztmondják jól tudok ilyeneket rajzolni...persze mert nekem az is ugyanolyan 2D mint bármi más.

    Kicsit elszomorított gyerekkoromban mikor voltak ezek a Donald kacsa 3D képek és semmitsem láttam belőle. :(

    Pár hónapja voltam 3D Imax moziban...ott volt pár effekt amit nem tudom hogy hogyan de tényleg úgy láttam mintha kijött volna a képernyőről..vászonból.

    A hagyományos hologramokat sem látom igazán 3D-ben, csak azt látom, hogy mozog, vagyis azért ad egyfajta 3D érzetet...de nem tudomm ilyen lehet a valós 3D.

    Szokták mondani, hogy aki nem lát 3D ben annak nincs mélység távolság érzete. Na ez úgy hülyeség ahogy van. Ugyanis az arányok változásából érzékeljük mi a mélységet..ugyanúgy szédülünk, ugyanúgy látjuk ha valami messze van vagy közel. A fel nem használt 3D kapacitást másra használjuk fel. ;) :D
  • Szefmester #17
    párom is ebben a cipőben jár néha.. neki azthiszem rejtettkancsalsága van.. csak néha ugrik el a szeme a normális irányból, ő meg élvezi a filmet majd pislant és már nem? ez azért bosszantóbb mintha alapból nem látod.. sztem..
  • Inquisitor #16
    SZép, szép, de nem mindenkinek van 40.000 USD egy kijelzőre, meg kb. 10.000 a hozzávaló szerverekhez. :)

    "Ja és nem prototípus, meg lehet venni!"

    Nem kell mindent elhinni a cikkírónak, a felsorolt cégek jó részének van LCD, Plazma és Projektor cucca, ami mind ugyan azt a 3D technológiát támogatja és lenne egy fogadásom, hogy a cikkben emlegetett BluRay átdolgozás is ez lesz.
  • NEXUS6 #15
    Én is xarul indultam az életnek, gyerekkorban kissé kancsal voltam, de még mindíg az egyik szemem gyengébb vagy 0.5 dioptriával.
  • Laurion #14
    Ruley: a két szem tökéletes együttműködésének bármilyen zavara lehetetlenné teszi, de legalábbis megnehezíti a térlátást. Aki kancsal, vagy aki az egyik szemére rosszabbul lát, vagy aki csak gyerekkorában volt kancsal és nem szokta meg a térlátást.

    A magyar gyerekek 4-6, de néhol 20-30 százaléka kancsal. Ők, hacsak időben nem kezelik a gondot, nem fognak térben látni. Nyugaton kisebb az arány, de ott is sokan vannak. És mint mondtam, nem a kancsalság az egyetlen zavar, ami megakadályozza a térlátást.

    Szóval tényleg rossz az arány.
  • Ruley #13
    Mi van már, az eddigi kommentelők fele nem látja a 3D-t? Ennyire csak nem rossz az arány!


  • Renátó1985 #12
    ja de kiváncsi leszek játékok meg filmek mikor lesznek a technológiához
  • NEXUS6 #11
    Ez a magyar holografikus rendszer azért jobb ezeknél a sima sztereo rendszereknél, mert valós 3D-t biztosít szemüveg nélkül. A fej kis elmozdulására is változik a kép, szal "1-szeműek" (bocs:) is térben láthatják a dolgokat valamennyire!

    link

    Ja és nem prototípus, meg lehet venni!
    Normál tv-nél nagyobb felbontású ugyan, de nem rendes HD, de azért talán HD is lesz belőle nemsokára.