Dojcsák Dániel

Kicsit durrant az idei CeBIT

Annak ellenére, hogy az idei CeBIT nem tartogatott semmilyen világrengető fordulatot, eseményekben és izgalmas apróbb bejelentésekben mégis gazdag hetet tudhat maga mögött a világ legnagyobb számítástechnikai vására. Levezetésként bemutatjuk a legfontosabb érdekességeket kijelző-, GPS, és PC-hardver fronton.

Navigáció

Mivel az ezt megelőző CeBIT főleg a GPS készülékek körül forgott, illetve idén már lassan a kólásüvegbe is GPS chipet akarnak tenni a marketingesek, ezért ez a terület érdemli most is az első helyet. Tavaly óta a készülékek látszólag nem sokat fejlődtek, hisz a hordozhatóság nem bír el nagyobb méretű kijelzőket, a piacon pedig nem jelentek meg eddig olyan új hardverek, melyekkel érdemben fejleszteni lehetett volna az apró kütyüket. Az egyetlen kivétel talán a belső memória drasztikus növekedése.

A kiállításon sétálva a legfeltűnőbb dolog az volt, hogy számos távol-keleti cég lepte el ezt a piacot is és a jövő évben valószínűleg a gagyi másolatok az eddiginél is szélesebb palettáját ismerhetjük majd meg. Számos kínai cég kínálja termékeit tetszőlegesen megválasztott márkanévre szitázva, ráadásul úgy, hogy a jól ismert felületek köszönnek vissza szoftvereikből, illetve kinézetre is megtévesztésig hasonlóak tudnak lenni a nagy márkákhoz. Ha feltételezzük, hogy jól másoltak, akkor talán nem is lesz rossz vétel az árérzékeny tömegeknek, akik eddig még nem, de idén mégis beruháznak egy navigációs készülékbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A szoftverek terén viszont a fentiekkel ellenkezően nagyon is sok fejlődés mutatkozik. Az európai piacvezető TomTom cég eszközeinek kijelzőjén ezen túl nem egyszerűsített ábrák jelzik majd az utakat, hanem teljes részletességgel szerepel majd minden sáv a kijelzőn. A program külön jelzi, hogy mely sávokban kell haladni, amiről a gyakorlott GPS-szel vezetők biztosan tudják, hogy nagy áldás. A Kacsóh Pongrác úti felüljárónál sem kell bonyolultabb variáció ahhoz, hogy egy idegen eltévessze a sávokat, de a londoni vagy frankfurti kirándulások biztosan nyugodtabbak lesznek ezzel a funkcióval.

Egy régebben ígért funkció is itt rajtolt hivatalosan, mégpedig az IQRoute. Ez semmi mást nem jelent, mint az útvonaltervezéskor mostantól nem kizárólag a távolságokat és a sebességlimiteket veszi figyelembe a szoftver, hanem minden egyéb akadályt is, ami lassíthat. Így hiába lesz rövidebb a lakótelepen keresztül az út, ha tele van fekvő rendőrökkel, akkor mégsem visz majd be. Ehhez persze precíz térképek is kellenek, ami pedig erősen helyfüggő.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A hazai Nav N Go sem tétlenkedett az elmúlt hónapokban, így a Cebit ideje alatt már dobozban tudták osztogatni a sajtó - és az egyéb érdeklődők - részére az iGo 8 teljes Európa térképet tartalmazó, PDA készülékekre írt változatának demóját. Erről természetesen hamarosan egy teljes tesztet közlünk majd. A magyar cég standja egyébként komolyabb cégeket megszégyenítő méretű és kialakítású volt. Sportkocsikkal, szexi csajokkal és természetesen minden kérdésre felkészült céges kollégákkal. Árnyékot csak az vetett a ragyogásukra, hogy éppen most rúgták össze a port a Mio-val, amely nemrégiben vásárolt be egy szoftverfejlesztő céget, és ezen túl házon belül készíti majd a gépek lelkét is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

GPS területen még egy érdekes trendre lettem figyelmes, ami talán már idén be is gyűrűzik a kiskereskedelembe. Soha nem látott mennyiségben voltak kiállítva GPS nyomkövetők az egészen aprótól a profi megoldásokig. A kedvencem persze a Child Tracker és a Pet Tracker volt, ami az Egyesült Államokban már hétköznapinak számít, de hozzánk úgy tűnik csak mostanra ért ide. Sajnos az ázsiai hostess lányok a Press jelvény láttán nem voltak valami segítőkészek, sőt állítólag a főnökük azt is megtiltotta, hogy a standjukat fotózzák, így az eldugott kis kínai/koreai cégektől nem sok hasznos infót sikerült begyűjteni, hogy mit is várnak ezektől a szerkezetektől az európai piacon. Megjelenítők: Nézni és látni

Miután a Samsung újra úgy döntött, hogy bedarálja magának a CeBIT-et, ezért érthető, hogy az LG egy minimális üzleti standot és persze a mobilokat, laptopokat bemutató standot leszámítva szinte meg sem jelent a vásáron. Sőt a Sony-ra sem emlékszem, mint kiállító, de a Panasonic, a Hyundai és néhány ismeretlennek tűnő cég azért kitett magáért.

Az idei év a megjelenítés terén lehetne akár a parasztvakítások éve is. Ráadásul ez a szó talán még sosem volt ennyire konkrét, mint most, hiszen a legnagyobb eredmény, amit a monitorgyártók fel tudtak mutatni egy év alatt, az a dinamikus kontrasztarány eszetlen növelése. A hazai Samsung képviselet munkatársaitól megtudtuk, hogy ők is tisztában vannak azzal, hogy ez egy szinte teljesen használhatatlan funkció, de a vásárlók szeretnek valamilyen nagy számot látni az adatlapon, amivel leküzdhetik komplexusaikat. Ez a nagy szám idén pedig a 20 000:1.

A dinamikus kontraszt funkció a gyakorlatban annyit tesz, hogy (pl.: film közben) a sötétebb jeleneteknél csökkenti az LCD panel háttérvilágítását, miközben a beérkező jeleket erősíti. Ennek eredményeképp egy sötét szobában a fekete feketébbnek látszik, viszont ha a képen van egy fényes folt, akkor az is áldozatul esik ennek. A gyakorlatban használhatatlan, aki monitort vesz, az ne emiatt tegye, hanem inkább a készülékek valós erényei alapján válassza ki (talán ugyanazt) a legmegfelelőbbet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A parasztvakítás No. 2 a digitális képkeret divat még keményebb meglovaglása. Hazai nagykereskedőktől tudjuk, hogy a tavaly karácsonykor nem csak hogy sláger termékké vált, de egész egyszerűen elképesztő mennyiségben vitték haza az emberek ezeket az eszközöket. A kijelző gyártók pedig örülnek ennek, hiszen a már semmire nem jó, gyenge minőségű, kisméretű paneljeiket majdnem annyiért sikerül eladniuk, mint egy középkategóriás 17"-os LCD monitort.

A standokon kiállított darabok fényereje már jóval korrektebb, mint a tavaly a hazai kiskereskedelemben kaphatóaké, a betekintési szög, a kontraszt viszont még mindig közepesen gyenge. Ugyan már tavaly is léteztek, de idén több gyártónál is fő helyen tanyáztak a vezeték nélküli adatátvitelre is képes keretek. Már csak áramot kéne nekik adni drót nélkül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Visszatérve a monitorok világába, a kontrasztaránytól eltekintve egy kellemes trendnek lehetünk tanúi. Mocsár József, a Samsung Magyar Zrt. IT üzletágának monitor termékmenedzsere elmondta, hogy a tavalyi év végén a 20-22"-os monitorok iránti érdeklődés radikálisan megnőtt, míg a 17" mérettől végleg búcsúzunk idén. Idei modelljeiknél az alapvető technikai paraméterek nem változnak, viszont külsejüket tekintve teljesen új ruhákat kapnak. Az új sorozatok szinte minden tagja fényes lakkfekete színű lett. Egyetlen mind a mai napig meg nem oldott problémám viszont minden bejelentés után, hogy a gyártók továbbra sem akaródznak átállni a sokkal jobb minőségű, nagyobb betekintési szöget produkáló, profibb PVA panelekre, hanem a zászlóshajó "T" sorozatot leszámítva a legnagyobb gyártó teljes 2008-as portfoliója TN panelekkel érkezik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ezzel kapcsolatban a Samsung európai IT üzletág igazgatóját, Graham Patersont kérdeztem meg, aki szerint ez a trend (a feltevésemmel ellentétben) egyáltalán nem marketing gyökerű, hanem szigorúan technológiai. Paterson elmondása szerint a PVA panelek előállítása nagy volumen esetén sem esne le a TN panelek árszintjére egyes egyedi alkatrészek magas egységára miatt, a markáns különbséget pedig a fogyasztók nem lennének hajlandóak kifizetni. A gyártók ráadásul egymást is sakkban tartják, hiszen alkalmazkodni kell a többiek stratégiáihoz is. Így a közeljövőben nem is várható, hogy a TN panel a múlté legyen, aki a teljesség híve, annak a 200.000 forint feletti kategóriából kell válogatnia.

Ebben a szegmensben a CeBIT-et uraló Samsung viszont magasra tette a lécet a T240 és a zászlóshajó T260 modellekkel. A monitor alján derengő fénycsík (hazánkban a vörös változat lesz kapható), a lekerekített formák és a fényes lakk felület bizonyára minden dizájn őrültnek egyből belopja magát a szívébe. Igaz az igazi számítógép fanatikusok többnyire tiltakoznak az ilyen csilli-villi dolgok ellen, de be kell látni, hogy a jó technikai paraméterek szépséggel párosítva az igaziak. PC belsőség

Az idei CeBIT mindkét nagy processzorgyártó számára kellemesen telt, hiszen az Intel mellett az AMD is kellemes bejelentéseket tehetett. A kisebbik versenyző portáján a 780G integrált grafikus chipsetet köszönthettük, illetve biztossá vált, hogy hamarosan az AMD is megkezdi a 45nm csíkszélességű processzorok gyártását. Eközben az Intel az ATOM nevű miniatűr chipjével robbantott, ami extrém lökést adhat a mobil eszközök fejlesztésének.

A mobil platform úgy tűnik egyre kiemeltebb szerepet kap az Intel berkein belül, és itt nem feltétlenül az egyre nagyobb órajelek és teljesítmények válnak sarokponttá. A hordozható eszközökbe szánt új processzor architektúra lényege, hogy elfogadható teljesítményt nyújt a ma elvárt technológiai szinten, emellett pedig ultra-alacsony fogyasztással és apró mérettel is kecsegtet. Az Intel mobil perspektíváiról Karen Regis-t, az Intel Mobil Platform marketing igazgatóját faggattam egy interjú keretében, ami hamarosan olvasható lesz IT/Tech rovatunkban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Videóvezérlő fronton az nVidia nem állt ki saját standdal, viszont több partnere is bemutatta az ijesztően izmos nVidia 9600 GX2-t, annak ellenére, hogy az embargós lett volna a március 18-i bejelentésig. A kártya a 8800-as modellek 600 MHz-es maggal megáldott G92 chipjéből hordoz magában kettőt, emellett 1 Gbyte GDDR3 RAM, 2 DVI és egy HDMI port díszíti a kártyát. Az ára állítólag 600 dollár lesz az államokban, ami természetesen nálunk valószínűleg inkább kétszer annyit jelent.

A csuda játékszer kategóriában egyedül indulva az Asus Eee PC új változata próbálta helyzetét javítani egy nagyobb kijelzővel, de a ráncfelvarrás után is egy játékszer maradt a gép. A valóságban igen korlátozott élethelyzetben tűnik megoldásnak, csakúgy, mint az UMPC-k, amiből a Gigabyte standján láttunk néhány szép darabot. Az Intel ATOM valószínűleg változtat ezen a helyzeten, de egyelőre az ASUS Eee akármilyen édes, akármilyen tündérbogár: használhatatlan. Később, ha több memória, nagyobb teljesítmény és Windows XP oprendszer kerül rá, akkor viszont mindenképp helye lesz a piacon. Addigra viszont már mindenki kijön a saját változatával és az egyébként vezető hardvergyártó könnyen elveszítheti a különleges státuszt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A nagyobb teljesítmény viszont több áramfelvételt jelent, az pedig nem éppen jó cégér egy "Zöld IT" alcímet viselő kiállításon. Legalábbis ezt gondolhatná bárki. A valóságban viszont az a helyzet, hogy külön cikket ért volna a zöld informatika, amennyiben a legtöbb cég nem kamu marketingként használta volna. Még az ázsiai kis cégek között is voltak páran, akik kieszeltek valamilyen zöld szlogent, de például a nyomtatópatronokat forgalmazó cég is zöldnek titulálta magát, szimplán azért, mert egyes országokban gyűjtik a használt patront. Igazi innovációval az Intel épületét leszámítva sajnos sehol nem találkoztam.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A helyes hozzáállás az lenne, ha mindenki arra törekedne, hogy hardvereink a hétköznapi vagy professzionális használat mellett is minél hatékonyabban gazdálkodjanak a villanyárammal, minél kevesebbet szívjanak magukba feleslegesen, illetve a termékéletciklusok ne rövidüljenek, hanem tartósabbak legyenek a termékek, hogy ne termeljünk millió tonna eSzemetet naponta. A mobil eszközök feltöltésére például olyan öltözéket/hátizsákot mutattak be, ami menet közben termel energiát - persze ennek a tömeges elterjedésére vajmi kevés esély van, inkább a túraöltözékek esetén lehet hasznos. A zöld IT ezek szerint felejtős kérdés egyelőre, legalábbis nem készül senki zöld forradalomra. Ugyan kint voltak a Greenpeace-esek, de nem láncolták oda magukat sehová, tehát feltételezhető, hogy jól érezték a kiállításon magukat.

További képek a kiállításról az utolsó oldalon.
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrudi79 #5
    Nem értem ezt a kis durranás dolgot. Régebben ennél nagyobbat szokott szólni a CeBIT? Idén volt:
    - Intel Atom, P45/G45 chipset
    - AMD első 45 nm-es processzor, AMD 780G chipset, jobbak puma demogépet is láttak
    - NVIDIA GeForce 9800GX2 első darabok, GeForce 8200 chipset
    - új Eee PC és halomnyi potenciális konkurens
    - megmutatták az Olympus 420-at az iGo 8-at, volt a Mio - Nav N Go szétválás
  • aDannyBoy #4
    mert a ph egy hardverlap, elkezdtem belemenni, de végeláthatatlan lista kerekedett, így csak a highlightok highlightjait kíméltem.
    ha olvastad a cebites híreinket, meg az előző cikket, akkor szerintem teljes a kép.
    Ja és a ph-sok 8an voltak kint, tőlünk meg csak én,
  • Darth Sith #3
    ph-n kicsit részletesebb cikk volt az újonnan bemutatott hardverekről pl. újabb alaplapok, tápok stb.. Kissé felületesnek érzem ezt a cikket a GPS-s részt leszámítva.
  • wander01 #2
    hehe :) na igy már annyira nem bánom hogy a végén nem jutottam ki, majd jövöre, hátha kicsit érdekesebb lesz.
  • Vogel #1
    khmm... 9600 GX2?