Alex

Consumer Electronics Show 2004



A múlt héten megrendezett CES 2004 (Consumer Electronics Show) szakkiállításon a hagyományos szórakoztatóelektronikai márkáktól átvette az uralmat a Microsoft és a számítógépgyártók. Az idei kiállításon az előzővel ellentétben nem történt semmilyen korszakalkotó bejelentés, a fő hangsúly a technológiák finomitásán, és összehangolásán volt.

Míg pár éve a Sony, a Panasonic vagy a Samsung volt a központban, addig most - főként a lassuló PC eladások okozta nyereségcsökkenés miatt - a Dell, a Gateway, a HP és más számítógépgyártók váltak főszereplőkké. A két egymásól néhány éve még élesen elválasztható szféra termékei (melyek többsége már hálózati képességekkel is bír) jelenleg fej-fej mellett haladnak, és nemcsak az irodát, hanem a lakás minden szegletét meg akarják hódítani.

Klikk ide! Klikk ide!
A show a Las Vegas Convention Centerben zajlott

A jövő víziója a teljesen hordozható videózás élménye, melynek három domináns komponense van. Az első a vevő maga, amivel a számítógépünkről a nappaliba küldhetjük a képeket és a zenét. Itt elsősorban a Microsoft bejelentését kell megemlíteni, a Media Center Extender technológiát, mely azonkívűl, hogy a lakásban található készülékek számára is lehetővé teszi a PC teljes feldolgozási és tárolási kapacitásának kiaknázását, új szolgáltatások előtt is utat nyit. A második elem a vezetéknélküli monitor, amin filmeket és tévéadásokat nézhetünk, a harmadik pedig a hordozható médialejátszó, amin videóadásokat tárolhatunk és természetesen bármikor lejátszhatjuk azokat. Az ezekhez szükséges készülékek már megvásárolhatók, és a nagy cégek (az EMI zenekiadó vagy a Napster) már a tartalomszolgáltatásra is ugrásra készen áll.

Klikk ide! Klikk ide!
Windows Media Connect és Media Center Extender

Mint látható, a hagyományos számítógépgyártók a filmek iránti nagy érdeklődést kihasználva próbálnak betörni a szórakoztatóelektronikai eszközök piacára. Véleményük szerint az idő és a technika is megérett a váltásra, és reményeik szerint a médiaszoftverekkel felturbózott gépek a meglévők lecserélésére ösztönzik a vásárlókat, ami természetesen bevételeiken is meglátszana. Formátumok tekintetében a Windows Media egyre nagyobb szeletet hasít ki magának a piacból, a HP, a Gateway, a Dell és a Samsung is támogatni fogja hardveresen.

Klikk ide! Klikk ide!
A Sony hordozható vezetéknélküli tévéje (Location Free TV)

Klikk ide! Klikk ide!
iRiver iHP-300 és iRiver PMP-100

A hordozható videóhoz természetesen gyorsabb otthoni hálózat is kell, ami új eszközök beszerzését igényli. A sávszélességigény növelése nemcsak a számítógépgyártók érdeke, hanem a szélessávú internetszolgáltatóké (drágábban eladható a csatlakozás) és a tartalomszolgáltatóké (fizetős szolgáltatások lehetősége) is, ezért utóbbiaktól is támogatást kapnak.

A vezeték nélküli hálózati technológiák az elmúlt időkben rendkívül sokat fejlődtek, így ma már kábelek használata nélkül is közel olyan jó minőségben lehet például videóanyagokat továbbítani, mint hagyományos - kábeles - Ethernet hálózat segítségével. Manapság a Wi-Fi az egyik legszélesebb körben használatos otthoni vezeték nélküli technológia, mely megoldást számos a közeljövőben debütáló fogyasztói elektronikus eszköz, így például digitális zenelejátszók, videolejátszók, televíziós készülékek, valamint számítógépek is támogatni fognak. A Linksys itt jelentette be azt a Wireless-B Media Link nevezetű eszközt, melynek segítségével személyi számítógépről vagy az internetről 802.11b, vagy Ethernet hálózaton keresztül lehet MP3 és WMA fájlokat streamelni különböző zenelejátszó berendezések irányába. A folyadékkristályos kijelzővel rendelkező termék a Linksys ígéretei szerint néhány héten belül elérhető lesz a kereskedelmi forgalomban, még pedig 99-129 dollár (21-27 ezer forint) körüli áron.

A Netgear ugyancsak hasonló újdonsággal rukkolt elő. Az MP101 Wireless Music Player nevet viselő eszköz 802.11b technológia segítségével különböző zenei tartalmakat közvetít az otthoni zenelejátszó berendezések felé, de a készülék nem csak vezetékek nélkül, hanem akár FireWire-en, vagy Etherneten keresztül is csatlakoztatható a különböző fogyasztói elektronikus termékekhez. A könyvméretű eszközön egy négysoros folyadékkristályos kijelző kapott helyet, mely nagymértékben elősegíti az MP3 és egyéb formátumú zenefájlok közötti navigációt. A 179 dolláros (38 ezer forint) árcédulával rendelkező MP101 Wireless Music Player a napokban már meg is jelent a kereskedelmi forgalomban. A D-Link, a Linksys és a Netgear a közeljövőben olyan vezeték nélküli termékekkel kíván előrukkolni, melyek zeneállományok mellett videoanyagok és digitális fényképeket átvitelére is képesek.

Klikk ide! Klikk ide!
A HP elnöknője, Carly Fiorina egy iPoddal és Paul Otellini, az Intel elnöke a CES-en

Persze a hordozható videó viziója nem holnap válik valósággá, lassú folyamat lesz az alkalmazkodás. Az ár semmiképp sem lesz döntő tényező, mivel a fenti eszközök olcsón előállíthatók. Sokkal inkább fogós kérdés a szerzői jogok témaköre. A HP elnöknője, Carly Fiorina beszédének pont ez volt egyik fő pontja. Jelenleg a tévéken sugárzott fizetős szolgáltatások könnyen rögzíthetők, melyek a szélessáv rohamos terjedésével terjeszthetővé válnak, és már a hátrány felmerülése is visszafogja a befektetni szándékozó vállalatokat.

Paul Otellini, az Intel elnöke szerint a Microsoft és a nyíltforrású közösség közötti következő csata a cég által is célbavett szórakoztatóipar, a hordozható média területén lesz, melyben a processzorgyártó óriás csak kivülálló; az általa gyártott chipek mindkét térfélen megtalálhatók lesznek. Míg a Microsoft készülékei már kaphatók, addig a Linuxon alapulók még csak tervezés alatt állnak. Véleménye szerint az operációs rendszer kérdését a technológiai igény fogja meghatározni, és a rögzített funkciókkal bíró szerkezeteknél több lesz a Linuxos masina.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Projektoros és plazmatévék, és a díjnyertes Sharp Aquos LCD tévé

A videózásnak fontos része a megjelenítés, ezért a szórakoztatópiac lerohanása talán a plazmatévék terén csúcsosodott ki a leglátványosabban. Gyakorlatilag minden számítógépgyártó bejelentett ilyen terméket, ami a területen hagyományosan uralkodó Sony, Philips és Panasonic visszaszorulását és az árak zuhanását hozza magával. Előbbiek piaci versenyelőnye szinte behozhatatlan, mivel a '90-es évek végi internetrobbanás után bekövetkezett többéves recesszió miatti hatékonyságnövelés, a közvetlen értékesítéssel és más módokon a költségek minimális szintre szoritása a számítógépek területén korábban elképzelhetetlen szintre nyomja le az árakat. Mivel szinte egyszerre rohanták le a kijelzők piacát, a korábban hatalmas nyereséggel csábító területet keserédessé teszi az árak zuhanása, és még kérdéses, hogy a nagy cégek alkalmazkodnak-e a kihívásokhoz vagy visszavonulót fújnak. Az iSuppli/Stanford Resources tanulmánya szerint az árak 2002-ről 2003 végére felére estek vissza, és a tendencia folytatódik, mivel a Samsung, a Motorola és az Epson csak most lépett be a síkképernyős tévék szegmensébe.

A kijelzők terén manapság nemcsak a plazma számít "trendinek", hanem LCD, DLP de még a jó öreg CRT monitorok is megtalálhatók voltak. A központban még a méretnövelés van, az első helyezett már 80 inches, azaz több mint két méteres átmérőjü, a Samsung gyártmánya. Jórészükben már HD tuner is van, és a műsorok felvételéhez szükséges merevlemezes videók és a megnövelt kapacitású, már kétrétegű DVD felvevők sem hiányoztak.

Klikk ide! Klikk ide!
Kétrétegű DVD lemezek

Klikk ide! Klikk ide!
Pioneer kétrétegű DVD lemez és Sony Blu-Ray felvevő

Klikk ide! Klikk ide!
HD-DVD lemezek

A digitális technológia bevezetése a korábban 30-40%-os profitrátát negyedére nyomta le, a pár éve százezrekért árusított DVD lejátszó ma tizedéért megkapható. A módosult piaci körülmények a versenyzők változását is magukkal hozzák, ezért is bocsájtott el a Sony tavaly 20,000 embert. "Öt vagy hat éve ez még békés piac volt, de most barbár hordaként csődül ide mindenki" - nyilatkozta Hideki Komiyama, a Sony elnöke a kiállításon. Persze a PC gyártóknak sincs túl sok választási lehetőségük, mivel a piackutatók szerint 2004-ben a számítógéppiaci eladások terén is épp hogy megindul a növekedés. Az éles versenyhelyzet a termékciklust is rövidíteni fogja, a tegnap még csúcstechnikát képviselő készülék holnap már idejétmúlttá válhat.

Fontos megemlíteni egy nem bejelentett dolgot: míg a RealNetworks és a Sony bemutatta zeneszolgáltatását, addig a Microsoft nem. Előbbi integrálta azt a RealPlayer 10 médialejátszóba, és 300,000 számot tett közzé AAC formátumban darabját 99 centért, melyek átmásolhatóak Palm Zire 71 és Tungsten tenyérgépekre. A Sony rendszere "Connect" néven fut, a számok ára megegyezik, az albumok 10 dollárba kerülnek, adatbázisa 500,000 számot tartalmaz és a saját ATRAC3 formátumát használja. Természetesen a zenék MD Walkmanekre átvihetőek.

Klikk ide! Klikk ide!
A Sony "Connect" elnevezésű zeneboltja

A zenelejátszók piacán is hatalmas volt a tolongás, gyártók tucatjai mutattak be új, még apróbb, még nagyobb kapacitású termékeket. Az uralmat egyre inkább átveszik a merevlemezes lejátszók, amire lehetőséget az egyre kisebb és a flash memóriáknál nagyságrendekkel nagyobb winchesterek biztosítanak. Ismét helyett kapott a Microsoft már tavaly bemutatott karórája, a Smart Personal Objects Technology (SPOT) is, melyen keresztül személyre szabott információk küldhetőek.

Klikk ide! Klikk ide!
Microsoft SPOT techológiával felvértezett karórák

Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
A világ legkisebb 0.85 inches merevlemeze a Toshibától

Ugyan a CES nem a mobilokról nevezetes, de az itt bemutatott termékek megmutathatják az ez évi irányvonalat. Általános tendenciák a belső memória növekedése (5 MB vagy több), a beépített videókamera és a fényképezőgép javuló felbontása. A mobilok többsége Bluetooth kompatibilis volt, és a telefonok terén a PDA házásság gyümölcse, a smartphone lesz a nyerő, mely mindkét eszköz előnyeivel rendelkezik.

Klikk ide! Klikk ide!
A Wildseed SmartSkins kanyartelefonja és a Sierra Voq professzionális mobilja

A mobil piacon a VoIP jelentheti a korszakalkotó áttörést, és a véget a szolgáltatók számára; bemutatták az első olyan telefont, ami beépített chipjével az interneten keresztül bonyolította a kommunikációt. A technológiát jelenleg is elterjedten használják a drága tengerentúli hívások árának csökkentésére, de hardveres beépítése a mobilokba gyökeres változást hozhat.

Képek a kiállításról


Klikk ide! Klikk ide!
A Panasonic és a Benq standja

Klikk ide! Klikk ide!
A Microsoft és a Motorola standja

Klikk ide! Klikk ide!
A Samsung és a Sanyo standja

Klikk ide! Klikk ide!
NOMAD MuVo2 egy Magicstor merevlemezre csatlakoztatva és Napster YP-910

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Gametrac és Phantom konzolok

Klikk ide! Klikk ide!
Sony stand és a bemutatott HiMD lemez

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
MD- NH600D, MD-NHF800, MD-NH900, MZ-NH1

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    mért jó a hordozható videó? ugyan tudom hogy nagy piaca van a kis kézi eszközöknek, de mért jó 15 centis átmérőn dvdt nézni? és mért jó hogy a lakásban hordozható tévé van?