JohnnyCage

Consumer Electronics Show 2003 Las Vegas



Az elmúlt héten megrendezett Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) 2003 kiállítás látogatói saját szemükkel láthatták, hogy a gyártók a lakás gyakorlatilag minden elemét elektronikussá kívánják tenni. Ezzel egyidőben kialakulni látszik a jövőbeli otthonok digitális hálózata, amely ezeket a készülékeket fogja össze.

PC vagy TV?

A kérdés csak az, hogy az otthoni digitális hálózat középpontja a PC lesz, vagy esetleg a televízió fogja ellátni ezt a szerepet. A japán elektronikai óriás Sony Corp. úgy véli, egyértelműen a következő generációs televíziók szerepe lesz az otthoni digitális médiahálózat összefogása, illetve a többi elektronikai és számítástechnikai eszköz irányítása. Kunitake Ando, a társaság elnök-vezérigazgatója a CES kiállításon a televíziók újjászületését jósolta meg. A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai cégének vezetője elmondta, a színes TV-k első 50 éve csak a kezdet volt, és a készülékek a jövőben átveszik a központi szerepet PC-ktől az otthonokban.

Ando szerint a jövőbeli televíziók az otthoni szórakoztatóelektronikai hálózatok középpontjában fognak állni, a felhasználó pedig a TV-n keresztül érheti majd el a többi elektronikai eszközt, a PC-t, és az Internetet.


Kunitake Ando, a Sony elnöke egy játékrobot társaságában

A Sony természetesen számos konkrét újdonságot is bemutatott a kiállításon. Ezek közül talán azok az asztali és notebook PC-k aratták a legnagyobb sikert, amelyek több írható és újraírható DVD-formátumot is támogatnak, ezáltal meglehetősen széles körben használhatók fel.

A társaság által bemutatott új Clie PDA, a PEG-NZ90 meglehetősen drága modell lesz, és mintegy köztes megoldásul fog szolgálni a digitális kamerák, valamint egyéb mobil eszközök, illetve a Vaio PC-k között. A készülék egy 2 megapixeles, vakuval is ellátott digitális kamerát tartalmaz, de a 802.11b drótnélküli hálózatok elérésére is felkészítették. A PEG-NZ90 800 dollárba kerül, és február végén jelenik meg.


Sony Handycam prototípus - a DVD átmérője 7,6 cm

A Sony új Vaio PCG-GRV680-as készüléke a társaság első mobil PC-je, amely a DVD+/-R és DVD+/-RW formátumot egyaránt támogató, DVD Dual meghajtóval készül. Az új hordozható PC márciusban jelenik meg, és 2,6 GHz-es Intel Pentium 4 processzort, 60 GByte-os merevlemezt, valamint 16 colos LCD kijelzőt fog tartalmazni. Az új modell ára egyelőre nem ismert.

Az új asztali PC-k közül a japán gyártó a Vaio PCV-RZ sorozatot mutatta be, amelynek tagjai szintén DVD Dual meghajtóval rendelkeznek. Az új PC-k ára 1450 dollártól egészen 2300 dollárig terjed. A Vaio PCV-RS100 viszont kevesebb, mint 800 dollárba kerül (monitor nélkül), ellenben DVD-írót tartalmaz.


Kunitake Ando kezében egy Sony Ericsson mobiltelefonnal

A társaság által bejelentett, új Memory Stick Pro memóriakártya formátumhoz kezdetben 256 MByte-os, 512 MByte-os, valamint 1 GByte-os modulok lesznek elérhetőek, de a későbbiekben akár 32 GByte-os változat is készülhet belőlük. Az új formátum a nagyobb tárolókapacitás mellett megnövekedett adatrögzítési/kiolvasási sebességet is nyújt, mint az eredeti Memory Stick technológia.

A Sony bejelentése szerint az új Memory Stick Pro modulok a jövőben titkosítási lehetőséget is kapnak az illetéktelen hozzáférés kiküszöbölése érdekében. Az újítás várhatóan nem módosított memóriakártyákkal, hanem szoftveres megoldásokkal lesz implementálható. A 256, és 512 MByte-os, valamint az 1 GByte-os kártyák áprilisban kerülnek forgalomba 190, 440, illetve 880 dolláros áron. Visszakanyarodva a média hálózatokhoz, a Sony-val ellenben máshogy képzelik az otthoni hálózatok jövőjét a PC-ipar képviselői. A világ vezető PC-gyártója, az austini (Texas) központú Dell Computer a Sony álláspontjával szemben biztos benne, hogy az otthoni hálózatok középponti eszköze a PC lesz. Michael Dell, a társaság alapító vezérigazgatója úgy véli, nem fér kétség hozzá, hogy a PC lesz az otthoni digitális médiahálózatok középpontja. A vezető a kiállításon tarott beszédében cáfolta Ando állítását, miszerint ezt a szerepet az intelligens televíziók töltik majd be: "Azt, hogy az univerzum középpontjában a televízió, vagy a PC fog-e állni, nem tudom, de szerintem mindez nem is lényeges. Meggyőződésem azonban, hogy az otthoni szórakoztatás központi eszközei a személyi számítógépek lesznek" - mondta.


Michael Dell, a Dell vezérigazgatója a PC fontosságáról beszélt

"Egy olyan világ, egy olyan életstílus felé tartunk, amelyben az otthoni elektronikai eszközök kapcsolatba tudnak lépni egymással. Azt tapasztaljuk azonban, hogy az otthoni hálózatokat célzó eszközöket egyes társaságok irreálisan magas áron kínálják. A Dell ezzel szemben egy sokkal kedvezőbb üzleti modellt kíván megvalósítani a piacon."

A chipóriás Intel szintén úgy gondolja, hogy az otthoni hálózatok középpontja a PC lesz, már ha egyáltalán lesz konkrét középpontja. A társaság mindenesetre elsősorban a drótnélküli hálózati vezérlőkre koncentrál a területen, amelyek lehetővé fogják tenni a készülékek vezeték nélküli összekapcsolását.


Craig Barrett, az Intel elnöke a Karamazov testvérek produkciójától kisérve lépett be

Craig Barrett, a chipgyártó vezérigazgatója a Consumer Electronics Show kiállításon a drótnélküli hálózati megoldások előnyeit részletezte, úgymint a rugalmasság, a könnyed és univerzális felhasználás. "Mi lesz az otthoni hálózatok középpontja? Szerintem nem is lesz egyértelműen középponti elem. Ennek ellenére a PC lesz a hálózat leguniverzálisabb, és leginteraktívabb egysége, amely számos digitális tartalom kezelésére képes" - mondta. Mindezt alátámasztja, hogy az olyan hordozható eszközök, mint például a PDA kéziszámítógépek, a digitális zenelejátszók, és a digitális kamerák egyaránt a PC-hez kapcsolódnak, amely egy "digitális raktár"-hoz hasonlóan lehetővé teszi a tartalmak tárolását és szerkesztését.

Egy kérdésben azonban az összes nagy gyártó egyetért: a PC-s, kommunikációs, és szórakoztató elektronikai eszközök egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és a közöttük lévő, számos tekintetben már jelenleg is elmosódott határvonal a közeljövőben teljesen megszűnik.

Centrino: Wi-Fi megoldások Intel módra

Az otthoni célra szánt drótnélküli hálózati eszközök piaca a közelmúltban lendületes növekedésnek indult, és az elemzők szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog. Az Intel ennek megfelelően nem szeretne kimaradni a piacból, és bejelentette saját 802.11 alapú (Wi-Fi) mobil megoldásait. "A drótnélküli hálózati megoldások ez elmúlt évek egyik legnagyobb újítását képviselik" - mondta Craig Barrett a kiállításon tartott beszédében. "Rendkívül ígéretes annak lehetősége, hogy a PC-k vezetékek nélkül tudjanak kommunikálni a többi eszközzel, illetve vezeték nélkül kapcsolódjanak fel a világhálóra. Az idei CES kiállításnak ez az egyik legfontosabb területe" - tette hozzá a vezető.


Craig Barrett kezében egy Centrino mobil technológiás laptoppal -
alaplapra integrált drótnélküli hálózat

A társaság új, Wi-Fi alapú mobil termékcsaládja a Centrino nevet kapta, amely a Pentium-M néven megjelenő, korábban Banias fejlesztési kódnevet viselő notebook processzorokat, a Calexico drótnélküli hálózati vezérlőket, valamint az alaplapi chipkészleteket foglalja magába. A chipgyártó a március végén, de legkésőbb április elején megjelenő megoldással elsősorban az ultravékony notebookok szegmensét célozza. A Banias processzor Wi-Fi vezérlővel való együttes értékesítése elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a drótnélküli hálózati technológia általánosan elterjedjen a PC-k körében, és a PC-s megoldások ezzel az otthoni hálózatok meghatározó elemeivé váljanak.

"Ahogy a digitális média még áthatóbbá válik, a PC szerepe folyamatosan növekedni fog" - mondta Barrett. A chipgyártó a rendezvényen számos partnerével együttesen népszerűsítette a drótnélküli hálózatokat, valamint a digitális médiára épülő megoldásokat, mint amilyenek például a különféle PVP (Portable Video Player - hordozható videólejátszó) készülékek. Media2Go, avagy mobil videózás Intel, Microsoft módra

A két óriáscég a közelmúltban összefogott egy olyan platform kifejlesztésének érdekében, amely a közeljövőben megjelenő PVP-k, azaz hordozható videólejátszók alapja lehet. A társaságok a CES-en ennek megfelelően együttesen népszerűsítették a Microsoft-féle Media2Go technológiát.

A Media2Go a Windows CE egy specializált változata, kifejezetten az Intel XScale processzoraira épülő PVP készülékekhez. Az első PVP modellek várhatóan az idei év végén jelennek meg a piacon, meglehetősen változó képességekkel. A Microsoft ajánlása szerint a hordozható videólejátszók legalább 4 colos színes kijelzővel, valamint merevlemezes meghajtóval fognak rendelkezni, és a különféle videók mellett zenék lejátszására, illetve képek megjelenítésére is alkalmasak lesznek.

Az Intel a közelmúltban olyan referencia PVP készülékeket fejlesztett ki, amelyekkel a társaság elő kívánja segíteni a hordozható videólejátszók piacra dobását. A különféle elektronikai cégek a referencia készülékek licenszelésével egyszerűbben, gyorsabban, és olcsóbban fejleszthetik ki, és dobhatják piacra saját PVP modelljeiket. Az olcsóbb Media2Go alapú PVP készülékek ára várhatóan 200 - 300 dollár között lesz.


Craig Barrett bemutatta a Centrino logóját is

A felhasználóknak jogukban áll megosztani médiafájljaikat

A felhasználóknak joguk van ahhoz, hogy az általuk megvásárolt zenéket, illetve filmeket átmásolják különféle eszközeikre, közölte Craig Barrett beszédében hozzátéve, hogy a médiatársaságoknak olyan üzleti modellt kellene létrehozniuk, amely mindezt jogszerűen lehetővé teszi.

Mint Barrett elmondta, az Intel éves szinten dollármilliárdokat áldoz kutatásokra, fejlesztésre, és évente több ezer szabadalmat jegyeztet be, így tisztában van a szellemi tulajdon értékével. A felhasználóknak azonban vannak bizonyos elvárásaik, ha már megvásárolnak egy zene CD-t, vagy egy DVD-s videófilmet, tette hozzá.

"Nyilvánvaló, hogy erre a problémára nincs egyszerű megoldás. Az is egyértelmű, hogy felelősségre kell vonni azokat, akik súlyosan megsértik a szerzői jogokat." A hardvergyártók feladata, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, amelyek korlátozzák a digitális tartalmak másolását. "Kell lennie egy olyan üzleti modellnek is, amely a felhasználók számára is elfogadható megoldást jelent a zenék és videók online terjesztésére."

Microsoft: Elektronikus eszközök, amíg a szem ellát

Mint az idei CES kiállításon kiderült, a szoftveróriás Microsoft újabb területeket kíván célba venni az elektronikai és elektromos eszközök szegmensében. Bill Gates, a társaság elnöke olyan karórákról, és hűtőszekrény mágnesekről beszélt a néhány hónappal ezelőtt egyszer már felvázolt Smart Personal Objects Technology (SPOT - intelligens személyes objektumok technológiája) projekt bemutatása során, amelyek a ezető szerint jobbá teszik az emberek életét. A kezdeményezés alapja egy szoftver, amely lehetővé teszi, hogy a különféle eszközök adatokat érjenek el egy központi számítógépről.


Bill Gates az új SPOT technológiát használó Fossil órával

A SPOT alapú karórák például rendszeresen felcsatlakoznak a PC-kre, hogy automatikusan beállítsák magukat, vagy a drótnélküli hálózaton különböző információkat töltsenek le, mint például az aktuális hírek, vagy éppen részvényárfolyamok. Bár Gates egyelőre csak elméletben beszélt ezekről az eszközökről, a Fossil, Citizen, és Suunto óragyártók azonban még az év vége előtt piacra tervezik dobni SPOT alapú óráikat.

Az intelligens órák azonban csak az első lépcsőfokot képviselik a szoftveróriás nagyszabású tervében. "Hosszú évek óta dolgozunk a digitális adatok mindennapokba való beékelésén, és izgalmas látni, ahogy mindez valóra válik. Ezek az eszközök egyre intelligensebbek lesznek, és egyre inkább azokkal az információkkal fognak szolgálni, amelyekre a felhasználónak az adott pillanatban éppen szüksége van" - mondta Gates hozzátéve, hogy az első SPOT alapú órák gyorsabb processzorral, és mintegy négyszer több memóriával fognak rendelkezni, mint az első IBM PC-k.

A távlatibb tervekben azonban rengeteg hasonló, intelligens eszköz szerepel. A Microsoft vezető beszélt például olyan hűtőszekrény mágnesekről is, amelyek automatikusan letöltik a közlekedési információkat, vagy éppen felvilágosítást adnak az egyes éttermek specialitásairól.


Gates a Los Angeles Lakers játékosával, Shaquille O'Neallel játszva mutatta be az Xbox Live szolgáltatást

Gates a kiállításon bemutatta a társaság Smart Display (korábban Mira) koncepciójára épülő első készüléket, a ViewSonic Airpanelt. Az intelligens drótnélküli kijelző a napokban kerül forgalomba Észak-Amerikában. Nem sokkal később, februárban megjelenik a Philips Electronics Smart Display készüléke is, amelyet a Benq és Samsung Electronics modelljei fognak követni. Egyelőre azonban még kérdéses, hogy mennyire lesznek sikeresek ezek a kezdetben meglehetősen drága készülékek. A magas árból eredő problémákat próbálják megkerülni azok a gyártók, amelyek különálló Smart Display készülékek fejlesztése helyett televíziókba építik bele a technológiát. "Jelentős előrelépést fog jelenteni, hogy a PC képességeit az egész lakásból ki lehet majd használni" - mondta Gates.

A vezető emellett bemutatta a kiállításon az Xbox Live online videójáték szolgáltatást, amelyet a társaság az Xbox játékkonzolhoz készített, valamint beszámolt azokról az eredményekről, amelyet a társaság ezidáig elért a Windows XP Media Center Edition médiaorientált operációs rendszer népszerűsítésében. A Toshiba és Alienware cég Gates szerint például már tervbe vette az utóbbi megoldás notebookokon való alkalmazását is. Blu-Ray videófelvevők a láthatáron

Az idei CES látogatói azon kevesek közé tartoznak, akik már láthatták az első Blu-Ray videófelvevők prototípusait. A Blu-Ray technológia a jelenlegi DVD szabvány utódja, jelentősen megnövelt tárolókapacitással. A Blu-Ray lemezek külsejüket illetően teljesen megegyeznek a jelenlegi CD-kkel és DVD-kkel. Ami azonban jelentős eltérés, hogy a CD-khez alkalmazott infravörös, illetve DVD-kben használatos vörös lézerekkel ellenben a Blu-Ray készülékek kék lézert használnak a lemezek írására és olvasására.

A kék lézer a kék fény rövidebb hullámhossza miatt lehetővé teszi, hogy az adatbitek közelebb kerülhessenek egymáshoz a lemezen, így jelentősen megnövekedjen a tárolókapacitás. A Blu-Ray lemezeken ennek megfelelően akár 50 GByte adat is tárolható, amely kapacitás több órányi HDTV minőségű felvétel eltárolására elegendő. Az első asztali Blu-Ray felvevők várhatóan az idei év második felében jelennek meg. A számítógépes meghajtók megjelenési ideje egyelőre még bizonytalan.

A kiállításon elhangzottak szerint az 1.0-s specifikáció cartridge-ba foglalt újraírható, valamint cartridge nélküli, csak olvasható lemezeket tartalmaz. A csak olvasható változat a CD-ken alkalmazott spirális rögzítési megoldásra épül, az újraírható változaton pedig kör alakú sávokban találhatók az adatok.


Tom Engibous, a Texas Instruments vezérigazgatója kezében a Nokia 3650-es telefonnal, melynek DSP processzora vállalatának gyármánya

iPod rivális az E.Digital-tól

Az E.Digital Odyssey 1000 elnevezésű készüléke a CES kiállítás egyik legérdekesebb aprósága volt. A hordozható MP3-lejátszó menürendszere beszédhanggal vezérelhető, a készülék maga pedig egy kisméretű merevlemezen tárolja a zenéket. A lejátszó 20 GByte-os tárterülete USB 2.0 porton keresztül tölthető meg, méghozzá nem csak MP3, hanem akár WMA fájlokkal is. Az Odyssey 1000 emellett FM rádióval rendelkezik, és szükség szerint diktafonként is használható.

"A készülék egyik legérdekesebb funkciója a VoiceNav beszéd alapú menürendszer" - mondta Wendy Ravenel, az E.Digital termékmenedzsere a kiállításon tartott bemutatón. "Az új lejátszót ráadásul nem kell tanítani az egyes funkciókra. Az Odyssey 1000 a dobozból való kivétel után azonnal használható" - tette hozzá Ravenel. Akinek a hangvezérlés esetleg mégsem tetszene, hagyományos menüt is használhat.

A 7,4 cm széles, 11 cm magas, és 2,3 cm vastag készülékhez a WeDigMusic.com weboldalon keresztül több mint 3 ezer szabadon másolható zeneszám érhető el független előadóktól, mondta Bryan Jones, az E.Digital igazgatóhelyettese. A weboldalról elérhető zeneszámokat jelenleg egyébként bárki szabadon letöltheti, később azonban csak az Odyssey tulajdonosoknak lesz ingyenes a letöltés.

Bár az E.Digital alig 30 alkalmazottat számlál, Ravenel biztos benne, hogy a társaság új lejátszója sikeres lesz olyan riválisok mellett is, mint az Apple iPod, vagy a Creative Nomad Zen. A HP is csatlakozik a digitális média táborához

A Hewlett-Packard olyan új készülékeket fejleszt, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók digitális fényképeket nézegessenek, vagy digitális zenét hallgassanak televíziójukon, illetve Hi-Fi berendezésükön keresztül. Az új HP Digital Media Receiver 5000 sorozat bejelentésére a Consumer Electronics Show kiállítást tartotta a legmegfelelőbb alkalomnak az óriáscég.

A tavasz folyamán megjelenő modellek Ethernet és 802.11b (Wi-Fi) hálózatokhoz csatlakoztathatók, és többek között lehetővé teszik a PC-n, illetve digitális fényképezőn tárolt képek megjelenítését a televíziókon, illetve a digitálisan rögzített zenei felvételek lejátszását a Hi-Fi berendezéseken. A Digital Media Receiver 5000 Ethernet változata 199, a drótnélküli modell pedig 299 dollárba fog kerülni.

A készülékek további előnye, hogy egyszerre több PC-s és szórakoztatóelektronikai eszköz is összeköthető segítségükkel, így ugyanaz a médiafájl több eszköz között is megosztható. Lehetőség van emellett a digitális fényképek, illetve zenék egyidejű megjelenítésre/lejátszására a televízión, valamint a képek tetszés szerint egyszerűen elküldhetők a PC-khez kapcsolt nyomtatókra is.


A Sanyo számtalan síkképernyős tévét állított ki

A TiVo is az otthoni hálózat része kíván lenni

A TiVo a jelek szerint feladta azon tervét, hogy készülékei az otthoni hálózatok középpontjába kerüljenek. A társaság a továbbiakban azt szeretné biztosítani, hogy a merevlemezes videófelvevő a lakás szórakoztatóelektronikai hálózatának elengedhetetlen része legyen. A társaság a kiállításon bejelentette új szoftverét, amely lehetővé teszi, hogy a merevlemezes felvevők elérjék, illetve továbbítsák a digitális tartalmakat az otthoni hálózatokon. Az új Home Media Option szoftver 99 dollárért tölthető le a TiVo készülékek Series2 változataihoz.

A TiVo a tavalyi CES kiállításon még a szórakoztatóelektronikai hálózat kiszolgáló elemeként vázolta fel a merevlemez felvevő szerepét. "Piackutatásaink eredménye szerint a felhasználók nem tartják jó ötletnek, hogy az otthoni hálózatnak két központja legyen" - mondta Brodie Keast, a TiVo alelnöke. "A PC elnyerte az otthoni digitális médiahálózat központi pozícióját" - tette hozzá. Keast szerint a társaságot meglepte a 802.11b alapú drótnélküli otthoni hálózatok sikere, ezért a cég úgy döntött, hogy a jövőbeli TiVo készülékek alkalmazni fogják a technológiát.


A Las Vegas Convention Center-be több mint 110.000 ember látogatott el

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show 2003 kiállítás bebizonyította, hogy az elektronikai társaságok a gazdasági visszaesés, illetve a felhasználók viszonylag mérsékelt vásárlási kedve ellenére sem állnak le az egyre nagyobb tudású, egyre fejlettebb megoldások kifejlesztésével. A jelek szerint tehát 2003-ban is lesz elég elektronikai újdonság ahhoz, hogy egyik ámulatból a másikba essünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)