Dojcsák Dániel

Zöld út a Cebitnek

Március 4-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az idei Cebit kiállítás, mely ezúttal a termékbejelentések mellett főként az újabban divatos "zöld informatikára" helyezi a hangsúlyt. A megnyitó előtti sajtónapon a cégek nagy része áldozott is a fenntartható fejlődés oltárán, ígéretekkel és nagy bejelentésekkel próbálták a sajtót lenyűgözni az újságírókat.

A napenergiával üzemeltett Sun szerver és az extra energiatakarékos Windows Vista mellett persze millió ínycsiklandó dolog várja a látogatókat. Óriási plazma és LCD kijelzők, csillogó projektorok, a tavalyinál is okosabb navigációs készülékek. A fő standokon az Európában jól ismert óriáscégek standjai igéznek meg minden laikust, míg a szakembereket inkább az eldugottabb helyeken lévő ázsiai, számunkra nevesincs beszállító cégek érdeklik jobban. Nem tudod honnan végy 6 millió célprocesszort? Itt a helyed!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A teljes nevén "Centrum der Büro- und Informationstechnik" kiállítás 1970. óta létezik, s azóta a legnagyobb számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai világvásárrá nőtte ki magát. A hannoveri Messe területén évről-évre egyre több kiállító nyit standot, igaz az évtizeddel ezelőtti helyzethez képest ma már az ázsiai vállalatok képviselői vannak túlnyomó többségben. Az eredeti helyszínen megtartott Cebit mellett így talán érthető is, hogy az utóbbi években már Ausztráliában, Törökországban és persze Kínában is megismétlődik a kiállítás az év során.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Annak ellenére, hogy az idei évben a zöld energia és az energiatakarékosság a fő jelszavak, idén sem tűnik úgy, hogy a félmillió négyzetméteren legalább ugyanennyi látogatót vonzó kiállítás kevésbé lenne csillogó, vagy éppen kevesebb fényforrást használnának fel a hat napos bemutató alatt. A körülbelül 6000 cég mindegyike szeretné minél jobban felhívni magára a figyelmet, és óriási standokkal, kora este is nappali fényben úszó kirakatokkal csalogatják az érdeklődőket. A legmonumentálisabb standja idén is a német T-csoportnak van, akik egy kisebb tanya méreteire rúgó területet béreltek ki. Más multik, így a Samsung, a Sony Ericsson és a Panasonic ceruzája is vastagon fogott, mikor a bérlendő négyzetmétereket meghatározták.

Tavaly a mobil technológiákon volt a fókusz, idén pedig olyan magasztos célokat tűztek zászlójukra a kiállítók, mint az üvegházgázok mennyiségének csökkentése az elektromos energia előállításakor, a fogyasztás csökkentése vagy éppen az újrahasznosítás. A show idejére a Sun például egy olyan szervert állít üzembe, ami teljes egészében napenergiából táplálkozik - reméljük terveiket nem hiúsítja meg, hogy itt a helyszínen egész nap felhős, szeles idő volt, délután pedig jégeső.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Eközben a redmondi szoftveróriás vezetője, Steve Ballmer, a Microsoft megnyitó sajtótájékoztatóján szintén az energiatakarékosságra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint egy átlagos gép Windows XP rendszerrel üresjáratban is kb. 100W fogyasztást generált, míg a Vista esetében ez mindössze 3W-ra csökkent. Itt nyilván a Vista alatt elég jól működő alvó üzemmódot hasonlította össze egy simán pihengető XP-vel, ami szép dolog, csak éppen nem egészen azonos súlycsoport.

Emellett a szoftvergyártó érvelése szerint az MS egyéb fejlesztései is az energiatakarékosságot szolgálják, hiszen a Windows Server 2008 fogyasztása Ballmer szerint közel 40%-kal csökkent a korábbi verzióhoz képest, illetve a rugalmasan skálázható Exchange és egyéb szerver oldali termékeknek köszönhetően minden cég a számára megfelelő méretű szervert építheti meg magának. Igaz a hardverértékesítők arra hivatkozva, hogy olcsóbb előre tervezve eleve egy nagyobb volumenben, a várható növekedésnek megfelelően bevásárolni, úgyis egy nagyobb konstrukciót ajánlanak majd. A Fujitsu-Siemens a szervertermékei esetében reklámozza azzal magát, hogy az eladott gépek közel fele már környezetbarát technológiákkal készül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mivel a fogyasztói elektronika legújabb vívmányai közül sok már a januári CES és az azt követő MacWorld konferenciákon bemutatkozott, ezért nem lehet azt állítani, hogy egyeduralkodó lenne a Cebit. Mindenesetre az európai trendek mindenképp itt rajzolódnak ki a legjobban, ezért az elkövetkezendő napokban a helyszínen járunk utána, hogy mit várhatunk idén a kijelzők/megjelenítők, mobil eszközök, PC belsőségek piacán, illetve komolyabban megvizsgáljuk, mit is jelent pontosabban a zöld informatika.

Emellett nem szabad elfeledkezni a magyar kiállítókról sem, hiszen a Cebit fontos pontja az évnek például a navigációs szoftvereket gyártó NavnGo vagy a banki informatikai rendszereket fejlesztő miskolci IND számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #10
    nem a 100W-os CPU-kra van igény, hanem a teljesítményre, csak jelenleg ezt a teljesítményt, ilyen fogyasztás mellett képesek elérni, de megy ez még lejjebb. Nézd meg a Prescott procikat. Többet ettek mint a mai csúcskategóriás Intel Quad procik, és hol voltak teljesítményben? ma egy olyan teljesítményü proci 30W alatt van. Szval idővel, növekedő teljesítmény mellett, csökkeni fog a fogyasztás is.
  • Emmegki #9
    "mely ezúttal a termékbejelentések mellett főként az újabban divatos "zöld informatikára" helyezi a hangsúlyt."

    Köhömm, na ne vicceljetek már. Ez már 10 éve is jelszó volt, meg előtte is.
    Green PC szabvány, meg 50W-os PC fogyasztás, valaki? Mi lett belőle?

    Amíg van igény 100 wattos processzorokra meg videókártyákra meg is veszik őket. Még ha csak a Passziánsz fut is rajtuk.
  • Darth Sith #8
    " Az eredeti helyszínen megtartott Cebit mellett így talán érthető is, hogy az utóbbi években már Ausztráliában, Törökországban és persze Kínában is megismétlődik a kiállítás az év során."
  • szombi #7
    Ja, és akkor miért ,,idei'', mikor azt kéne írni, hogy ,,idei első''?????
  • szombi #6
    Egy évben hányszor van CeBIT??????

    Mert mintha tavaly 3 helyen is lett volna...
  • blackgamer #5
    Magyarozágon nincs is már informatikai vásár
    régen volt BNV területén IFABO, majd INFO
    régi szép idők...
  • FoodLFG #4
    Lehet hogy van olyan progi, de ez azért poénos volt :DD

    Kíváncsi vagyok, hogy Steve Ballmer most milyen ordítozással készült és hogy lesz-e belőle youtube videó. :D Azt látom, hogy a marketing duma (megint) megvolt.

    Szerintem egyébként a környezetbarát gondolkodás mögött nem sok minden van ebben az iparban, csak jól hangzik.
  • OldJoe #3
    Vagy pl olyat progit ami kijátsza, mert van olyan...
  • chm #2
    Alternatíva nem jutott még eszedbe ? hogy esetleg szolgáltatót válts :D
  • hypno #1
    Kiállíthatna a magyar UPC is.

    Bemutathatná a P2P sebességkorlátozást, amitől az ember fiának lényegesen tovább kell üzemeltetnie az energiatakarékos számítógépét.