Berta Sándor

A karácsony megnöveli a túlköltekezés veszélyét

Ahogy közelednek az ünnepek, úgy nő folyamatosan a túlköltözés veszélye - állítják a pszichológusok. A karácsony sok embernek nemcsak ajándékozást jelent, hanem plusz stresszt is.

Az ajándékok utáni rohangálás - történjen akár a való életben vagy a világhálón - nem kis időt emészt fel. A felhasználó gyakran szembesül azzal, hogy villámgyorsan elfogynak a készletek és a már korábban lefoglalt termék sem kapható.

Különösen igaz ez a számítástechnikában. Hiába vannak jó online boltok, az élet gyakran még rajtuk is kifog. Az utolsó pillanatban pedig szinte lehetetlen beszerezni a korábban kiválasztott terméket vagy annak helyettesítőjét. "Amikor valakinek születésnapja vagy névnapja van, akkor természetes, hogy ajándékot keres neki. Nos, a karácsony stressz szempontból 15, egyszerre megtartott születésnappal ér fel. Az emberek nemcsak személyes, kreatív dolgokat keresnek, hanem olyanokat, amelyeknek jó az ár-érték aránya. A problémát csak súlyosbítja az időtényező, amely külön nyomást jelent és a sokaknál jelen van a vásárlási mánia is" - jelentette ki Cornel Binder-Krieglstein bécsi pszichológus. A szakember hozzátette, hogy év közben az emberek többsége igyekszik visszafogni magát, nem túlköltekezni, de a karácsony idején mintha kikapcsolnák ezt a beépített védelmüket.

A termékek nézegetése és kiválasztása szinte eufóriát vált ki sokakban és ez az érzés gyakran vásárlási lázzá, sőt mániává alakulhat át. A legfontosabb ilyenkor is az akarati tényező, az önkontroll, listát készíteni a kinézett árucikkekről és hasznos lehet, ha valaki elkíséri az illetőt. "A jó ajándékötleteket már év közben ki lehet gondolni, fel lehet jegyezni. Célszerű nem mindent az utolsó pillanatra hagyni. Fontos az ajándékozás, de legyen egy határ. Ne hagyjuk, hogy a fogyasztói társadalom által diktált folyamat minket is magával ragadjon" - mondta Binder-Krieglstein.

S persze a karácsonyi forgatagban sem árt az óvatosság, a számlakérés, a garanciapapírok ellenőrzése, mert az öröm könnyen ürömbe csaphat át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bogyo5 #44
    Köszi, de már nincs kedvem sem nagyon ezekkel foglalkozni az az igazság. Szét gürizem az agyam az ajándékokkal, mert eszméletlen nagy a család. alsó hangon is 20 emberről van szó akik mind közeli rokonok, és ajándékozni kell. Nálunk a pia az olyan dzsóker ajándék. mindig becsúszik minden évben :) de ezt toleráljuk mindannyian.
  • kiskapucska #43
    örülök,h segíthettem:)
  • lolita99 #42
    megkérdeztem a nővérem, ő most mondta, h SZIN-re speciel 4500 volt egy napi jegy. és Tami, az unokahugom idén is csak egy napot volt kinn. én most már tuti azt veszem.
  • kiskapucska #41
    Nem kell áruhitel:D Épp ezért mondtam,h csak egy napra vegyél neki.Efottra idén asszem 3fél volt egy napi jegy.Az szerintem elviselhető.Ilyesminek még én is örülnék:D Lehet otthon megemlítem az ötletet csak úgy mellékesen:D
  • lolita99 #40
    egy cd 3000Ft, sztem ahhoz még nem kell áruhitel:P, max ha veszel hozzá neki laptopot vagy Ipod-ot..;)
  • Bogyo5 #39
    jó ötletek:D Megyek is áruhitelért:D:D:D:D:D
    Nem véletlenül készítjük az ajándékokat:D Majd az anyja vesz neki cd-t:D
  • lolita99 #38
    mennyire igazadad van kiskapucska, az unokahugom minden évben ott tobzódik a SZIN-en meg a szigeten. jó ötlet! köszönöm én is!!!
  • kiskapucska #37
    Most jutott eszembe.Már most is lehet jegyet kapni a jövő nyári fesztiválokra.Nem kell egész heteset,elég egy napos is.Mondjuk aznapra,amikor valamelyik kedvence játszik.És amikor majd ott őrjöng az első sorban,akkor mekkora szeretettel gondol majd rád!:)
  • lolita99 #36
    hát igen, így vagyok ezzel én is. a Karácsonyban az a legszebb, h együtt vagyunk. egész évben annyit rohantam, alig voltam otthon a szüleimnél, ilyenkor van idő hazamenni és meghallgatni h a szomszéd tyúkja már megint mit csinált..:)

    16 éves alteros srácnak én cd-t vennék,vagy koncert jegyet...
  • kiskapucska #35
    Nem tudom,de mondjuk nekem nem csak a pénzköltés okoz örömöt:) Persze örülök egy új pulcsinak,vagy egy új akárminek,de számomra sokkal fontosabb,hogy legyenek körülöttem olyanok,akikre számíthatok,akkor is,ha már pénzem nincs!
    16 éves alteros srác?Kemény dió:D:D Mit szeret?Amit tudsz?