Gyurkity Péter

Ballmer: a nyílt forráskód nem ingyenes

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a Novell-szövetségnek egyéb következményei is lesznek, a Linux-disztribútoroknak tiszteletben kell tartaniuk a cég szellemi tulajdonát. Kijelentését sokan fenyegetésként értékelik.

Ballmer a nemrég tartott elemzői találkozón beszélt a szövetségről, annak jelentőségéről és tágabb értelemben vett következményeiről. Szavait sokan fenyegetésként értékelik, amelyek arra utalnak, hogy a jövőben megindulnak a szabadalomsértési és egyéb perek a különböző Linux-disztribútorok ellen, ahogy Redmond megpróbálja majd keresztülverni saját akaratát. A cégnél nem számítanak nagy bevételre a Suse-vonalon, a megállapodás jelentőségét máshol vélik felfedezni.

"Nem gondolom, hogy a Novell-lel kötött szövetségünk jelentős bevételi forrást nyújt majd, de véleményem szerint kellőképpen megalapozza azt a tézist, miszerint a nyílt forráskód nem ingyenes, és a nyílt forráskód támogatóinak is tiszteletben kell tartaniuk más szellemi tulajdonát, ahogy ahogy a többi konkurens teszi" - magyarázta Ballmer. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a Microsoft igenis számon kérheti egyes technológiáinak engedély nélküli felhasználását, bár azt még nem tudni, hogy erre születtek-e már konkrét elképzelések Redmondban. Arról sem esett szó eddig, hogy pontosan mely technológiákra, szabadalmakra gondolnak.

A vezérigazgató - aki szerint magasabb áraik azt jelzik, hogy nagyobb értéket közvetítenek - pozícióik gyors javulását várja a Linux-szal szemben, különösen a szerverek területén, ahol idén és jövőre komoly erősödést ígér. Matthew Szulik, a Red Hat vezére ugyanakkor arra buzdítja a felhasználókat, hogy gyorsan használják fel a Microsoft által kínált kuponokat, amelyek technikai támogatást jelentenek a Suse rendszerekhez. A cég évente 70 ezer ilyen kupont tervez szétosztani, ebből csak januárban 35 ezer darab kelt el. Szulik szerint elképzelhető, hogy néhány nagyobb vásárló felhasználja ezek nagy részét, ami által gyorsan magunk mögött hagyhatjuk és elfelejthetjük a dolgot. A vezérigazgató nem kommentálta Ballmer kijelentéseit.

Utóbbi ezzel egy időben a kalózkodás terjedésével magyarázza a Vista csalódást keltő eredményeit. A PC Advisor adatai szerint az eladások 60 százalékkal maradnak el az XP 2001-es mutatóihoz képest, a bevétel pedig 23 százalékkal esett vissza az öt évvel ezelőtti szintről. A Microsoft ezért komoly lépésekre készül, hogy visszaszorítsa a kalózkodást, ez ugyanis potenciális bevételi forrásokat teremthet számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #48
    Ezt a nem eröltetést ismerem. Az IBM is ilyeneket mondott az OS2-vel kapcsolatban, amikor nem vitték.
  • remark #47
    En ugy emlekszem hogy az MS bevallottan nem erolteti egyelore a Vista-t, hiszen nem biztos hogy a sok kezdeti problemara a supportjuk felkeszult, vagy hogy egyaltalan lenne megoldas bizonyos problemakra. Igy vegulis logikus is kivarni(a az MS-nek), es akkor nekilendulni a Vista-ra valtas eroltetesenek, mikor az mar zokkenomentesebb. Ha most eroltetik, konnyen negativ kep alakul ki roluk.
  • irkab1rka #46
    Muhahahahaha

    vagy 5 éves vagy, vagy egy kő alatt laksz.
  • irkab1rka #45
    Az, hogy a vista eladása elmarad az xp-től, az nem csoda. Az xp-nek olyan marketing kampánya volt, ami nagyon segítette az eladásokat, és be kell látnik, nem lehet mindid minden előző rekordot megdönteni.

    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
  • sh4d0w808 #44
    Az már megint csak azt mutatja, mennyire balf...ok a Microsoftnál...
  • Mike at home #43
    ?S régen is ezt csinálta
    terjedjen el, aztán hörgött meg láncort csörgetett
  • Mike at home #42
    hagyjuk már az autós példát mert baromság
    másrészről nem lopja senki, mert a kutyának nem kell
  • Mike at home #41
    http://www.sg.hu/cikkek/50613/szabadalmat_sert_a_windows_megsem_jar_karterites
  • sonicXX #40
    Ha jól értem az idézett részt, a Novell voltaképp annyiban állapodott meg a M$-tal, hogy licencdíjat fizet egyes szellemi tulajdonok használatáért?

    Amúgy ez a PR kamu hogy a kalózkodással magyarázza, a hülyének is büdös. Hogy a Vista nem terjed, annak egy oka van: elkúrták - nem kicsit, nagyon.

    Valószínűleg ki fogják kényszeríteni az átállást Vistára, simán kinézem a M$-ból hogy év végéig megszűnteti az XP-k támogatását és akkor sanyi. Na, én akkor fogok átállni SuSE-ra, oszt' bevehetik a botom.
  • Evil Merodak #39
    Hát a nyílt kódot is eléggé bugosan sikerült lenyúlniuk :D