48
  • turul16
    #48
    Microsoft mondta: Mindanyian vegyes forraskodu vallalatok vagyunk.
  • gkalcso
    #47
    #7: az opensource hivők megsimogathatják egymás buksiját
    Enyhén lekezelő, mondhatni cinikus.

    #10: talán gondolkodhatnál már néha mielőtt hülyeségeket írsz...
    inkább: Más szempontból megvizsgálva...
    vagy: OMG

    Kheller ebből él, tehát érzékenyen érinti a téma. Egy Linuxhoz *is* értő ebből a szempontból jobb helyzetben van, mert több lábon áll. Bár ha a cége köti az ebet a karóhoz, akkor nincs mit tenni.
  • Rexhawk
    #46
    Kheller:
    "Akkor minden bizonnyal a világ legerősebb számitógépére, ahhoz amire hasnálják az a linux volt a legmegfelelőbb, legköltséghatékonyabb."

    Örülök, hogy beisnerted, első lépés a probléma megoldásához, a probléma felismerése

    gkalcso:
    "A net hamvába holt dolog lenne ha nem lenne élet az MS-en kívül."

    Pontosan. Ezt próbálom bebizonyítani az ms vérfanboyoknak, hogy vannak más softverek az ms-en kívűl, de csak annyit tudnak mondani az ms vérfanboyok hogy: pfff linux, pff apache --> open source haldoklik

    "Rexhawk: Próbáld meg személyeskedés nélkül.
    Kheller: Ne hagyd, hogy belelovaljon a sértegetésbe."

    Egyébként ő kezdte aa személyeskedést:
    "nem cáfolsz te semmit, legfeljebb önmagadat..."
    Igaz én se vagyok sokkal különb, mert vissza dobtam a labdát

    "Nem értem nektek hogy jött le a cikkből, hogy a webserverek, vagy a böngészők részesedéséről van szó"

    Nem is az jött le csak megcáfoltam azon állítását khellernek hogy az opensource haldoklik és innen keveredett a vita
  • bakagaijin
    #45
    ?? Nem értem nektek hogy jött le a cikkből, hogy a webserverek, vagy a böngészők részesedéséről van szó... Annyi más SW fut egy céges környezetben hogy ihaj. A desktop gépek, vagy a webserver (ami amúgy is kívűl van a rendszeren) elenyésző szelet... Pláne ha IT cégről van szó, amely termék(csomagot) értékesít, amit át meg átszőnek a különféle licenszű opensource és egyéb cuccok.

    Valóban, a motiváció a függés megszüntetésére a nagy párbetűs baromdrága (és baromlassú reagálású) mammutoktól az nagyon jelentős tud lenni :).
  • gkalcso
    #44
    Azért a KB957097-es hiba nem volt szép, 7 év után javították csak ki, pedig közismert volt.
  • gkalcso
    #43
    Nincs elfelejtve, azért írtam ;)
    Marketing szempontból az unknown jobban mutat.
    --
    A net hamvába holt dolog lenne ha nem lenne élet az MS-en kívül.
    --
    Rexhawk: Próbáld meg személyeskedés nélkül.
    Kheller: Ne hagyd, hogy belelovaljon a sértegetésbe.
  • Kheller
    #42
    "Kötve hiszem, hogy egy ilyen hőzöngő zöldfűlűt beengednének az otp szerverszobájába"

    1. kettőnk közül egyelőre én tudtam az állitásaimat TÉNYEKKEL igazolni, te csak fröcsögsz jobbra-balra hülyeségeket
    2. én mnb-ről beszéltem, nem otp-ről és bizony fejlesztünk nekik külsősként több LoB alkalmazást is, igy elég jól ismerem a szerverparkjukat, ami bizony 98%-ban win-es, desktopon 99,99%-ban van win.


    "Ja, és csak hogy okulj is egy kicsit: webszerver (eleme) szerverek, de webszerver != szerver"

    akarod mondani "bocsánat, ezt megint csúnyán benéztem"...

    Azért elgondolom, ahogy pl az otp-nél levezetik az informatikusok, hogy a windows megbizhatatlan, ezért azt kirakjuk az internetre ebanking(!!!) szolgáltatásokra és házon belül a LoB alkalmazásokat meg unixra irjuk, mert az ám az überbiztonságos rendszer, LOL
  • Turdus
    #41
    Kötve hiszem, hogy egy ilyen hőzöngő zöldfűlűt beengednének az otp szerverszobájába, hogy körbenézhessen egyébként homelessnél a pont, a rendszer komoly része solarison fut.

    Ja, és csak hogy okulj is egy kicsit: webszerver (eleme) szerverek, de webszerver != szerver. Gondold át.
  • Turdus
    #40
    Valóban, én emlékeztem rosszul, mea culpa, az AT&T UNIX volt. Mentségemre szóljon, hogy mindkettő SysV és nem posix, azért kevertem össze (akkoriban nem volt még posix se). No mind1, a lényegen nem változtat, a Minixet azért kezdte el írni Tanenbaum, mert az eredetileg nyílt forrás zárt kódú lett (Tanenbaum maga írja, 33. old, ISBN: 963-545-189-X)
  • Kheller
    #39
    Jaj ez a kedvenc érvem... Akkor mi van, ha a világ legerősebb számitógépén linux fut? Akkor minden bizonnyal a világ legerősebb számitógépére, ahhoz amire hasnálják az a linux volt a legmegfelelőbb, legköltséghatékonyabb. Ebből a fogytékosokon kivül nem sok ember próbálná levezetni, hogy akkor a linux bármire is használható volna nemhogy desktopon, de egy akármilyen x86 alapú pc szerveren se. Persze ez téged ne zavarjon egy pillanatig se, érvelj csak vele, legalább többet röhögök rajtad is.

    De mondok neked mégjobbat, az itthoni 16mb ramos, broadcom procis wifi routeremen is linux fut és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Na és akkor mit jelent mindez a vállalati szerverek piacán vagy az összes szerver piacán? A nagy büdös semmit. Kezded már kapisgálni?
  • Kheller
    #38

    "Történetesen tudom, hogy az általad felsorolt magyar bankokban NEM winszar van, hanem UNIX"

    Történetesen HAZUDSZ kisfiam...

    Lássuk a legegyszerűbbet, fő weboldal, MNB:
    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://www.mnb.hu
    Windows Server 2003/IIS6

    OTP:
    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://www.otpbank.hu

    Linux (reverse proxy) / IIS6

    OTP-t egyébként megtalálod több microsft case study-ban is, köztudámsúlag az egyik legnagyobb microsoft felhasználók, mind kliens mind szerver oldalon.

    Gyengébbek és fogyatékosok kedvéért azért hozzátenném, hogy ezeken a helyeken is használnak unixokat és linuxokat is, de a legtöbb szerverük wines.

    Az mnb-ben fut több ALKALMAZÁSOM is, MSSQL-en, windows server 2003-on, szóval maradjunk annyiban, hogy egy szánalmas kis otthonipistike vagy, akinek halvány fogalma sincs, hogy mi történik a világban.
  • A1274815
    #37
    A másik meg hazudni is lehet...
  • A1274815
    #36
    Azt ne felejtsűk el, hogy van egy szerződésük egy külső tükröző szolgáltatóval, DDoS támadások elkerülése érdekében. Különben meg a laborjukban használnak.
  • gkalcso
    #35
    Szutyok Linux, még az MS is használja...

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://download.microsoft.com
  • homeless
    #34
    Hát az otp történetesen többnyire windows 2003 servert és solarist használ.
  • Rexhawk
    #33
    Te:
    "hát persze barátom, mennyi analfabéta lehet a nasdaq-nál, DoD-nál, otp-nél, mnb-nél ami mind-mind windows szervereken fut, te már csak tudod, elvégre az előbb bebizonyitottad széleslátókörűséged az IT világban"
    Turdus:
    "Történetesen tudom, hogy az általad felsorolt magyar bankokban NEM winszar van, hanem UNIX."

    ne égesd ennnyire barátom, mert a végén fel kell hívni a 105-öt :)

    itt egy forrás a világ legerősebb számítógépeiről na mit gondolsz, mit használnak? Neeem, nem windowst :)
  • homeless
    #32
    Hát ez az open-source egy elég újkeletű dolog, úgyhogy kétlem, hogy a sunos valaha is open-source lett volna az opensolaris előtt. Van erről valami forrásod?
  • Turdus
    #31
    "A SunOS volt az első nyílt forráskódú rendszer?"
    Igen, aztán mikor closed lett, akkor állt neki Tannenbaum bácsi megírni a Minixet, hogy tudjon mit oktatni. Most pár éve (ahogy írtad) megint open lett.
  • Turdus
    #30
    Wow, ez igen. Történetesen tudom, hogy az általad felsorolt magyar bankokban NEM winszar van, hanem UNIX. Elég komoly, ráadásul, nem két fillér. Most komolyan, szerinted rábízná bármelyik bank az adatait egy olyan szoftverre, amiről köztudott, hogy tele van backdoor-okkal?!? (Máshogy ugyanis nem lehet exportálni programot az USA-ból, törvény van rá. Forrásokra ez nem vonatkozik...).
    Csak egy érdekesség: a PGP úgy került ki (bár ez neked egészen biztos nem mond semmit, ezért leírom, hogy egy titkosítószoftver, amibe necces lett volna backdoort rakni), hogy kinyomtatták a forrását, átvitték a határon, és újra bepötyögték. Csak egy példa.

    A statisztikáid meg nem érnek semmit, mivel a mintavételezésük eléggé egyfele húz. Ennyi erővel nézzük meg, hány százaléka winszar mondjuk a komolyabb forgalmat lebonyolító routereknek. Ja, hogy 0%? Ennyit ér.
  • Kheller
    #29
    kicsi bogaram, az hogy nem ismered fel a netcraft hivatalos statisztikáját (ráadásul mindig a legfrissebbet) az téged minősit nem engem. Bár te már korábbi topicokban annyiszor beégtél, hogy túl nagy erkölcsi kárt már nem nagyon okozhatsz magadnak, viszont nagyon szórakoztató vagy, úgyhogy csak igy tovább!
  • Kheller
    #28
    "sok olyan technoanalfabéta van vállatoknál is, akiket le lehet huzni a windows-adóval "

    hát persze barátom, mennyi analfabéta lehet a nasdaq-nál, DoD-nál, otp-nél, mnb-nél ami mind-mind windows szervereken fut, te már csak tudod, elvégre az előbb bebizonyitottad széleslátókörűséged az IT világban

    Olvasnivaló 2006-ból (majd később keresek újabbat is, a trend nem változott):

    "Meglepő módon szinte megállt a Linux-piac növekedése -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató jelentése szerint a linuxos szerverek forgalma mindössze 5,4 százalékkal múlta felül a 2005 harmadik negyedéves szintet, egy éve még 30 százalék körüli volt a növekedés. A Linuxot futtató szerverek 1,5 milliárd dolláros bevételt hoztak a gyártóknak, ami a teljes piaci forgalom 11,8 százalékát jelenti. A windowsos kiszolgálók 4,8 százalékos növekedés után 4,8 milliárd dolláros forgalmat értek el.

    A UNIX-szerverek forgalma 1,7 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest és 3,9 milliárd dollárt tett ki."
  • Sanyix
    #27
    Hát neked fantáziád sincs, nem csak agyad... 2 éve ugyan ezt a szar grafikont (amiről egy másik topikban már kiderült, hogy kb annyi igazságtartalma van, mint a többi hozzászólásodnak (0)), és ugyan azt a hülye szöveget, hogy hogy terjed az iis-t, amit egyébként sehol se látni...
  • Sanyix
    #26
    jjaaaaaj omg mondj már ilyen oldalakat!
    Mellesleg ebből a 3 cégből 2 db, egyedül sokszor annyit tett le az asztalra, mint amennyit az ms valaha is fog...
    Az igazságot tudom, a linux teret nyer. Nem robbanásszerűen, de csinálja. Sponsored by ms-nek, a vérfanboyok által linkelt, megbízható adatokkal teljesen ellentétes adatokat közlő oldalakat hívjuk... Igenis félnek az ms vérfanboyok az opensourcetól.
  • Kheller
    #25
    "az OSF egy alapítvány tehát nem keres semmit ígynincs is miből spozorálni"

    LOL, ez nagyon jóvolt
    Hirten a szintén non-profi mozilla alapitvány jutott eszembe, akik nem is olyan régen 66 milló dolláros bevételt csináltak egy évben: http://news.cnet.com/8301-13580_3-9802922-39.html

    Nyilván aki egy ekkora baromságot szentül hisz, annak nem nagyon lehet fogalma az ibm-ről vagy a sun-ról se, hogy hány milliárdot pumpálnak az opensource szekerébe. Utóbbi pl a müncheni csúnya linuxos bukást (sokéves késés, költségvetés többszörös túllépése, windows programokat képtelenek linuxosra cserélni, ezért a mai napig virtuális gépen futtatnak win-t sok desktopon) nem kevés ingyenmérnökkel próbálta kompenzálni, szoftverekről nem is beszélve.

    Szóval nyugodj bele az opensource-t pont ugyanúgy tolják pénzéhes multik mint a closed source-t és csak pár nagyonnaiv agymosott hiszi még mindig el a mögé rakott buta ideológiát. Amivel egyébként nekem semmi bajom, ahogy a hit gyülekezetével se vagy a scientológusokkal se, mindenki azzal butitja magát amivel akarja, a tények mindig tények maradnak.
  • Rexhawk
    #24
    "nem cáfolsz te semmit, legfeljebb önmagadat..."

    na látod ebből látszik olyan tuskó vagy, hogy még a láncfűrész is elakad a fejedben

    webszerverek paicáról annyit hogy sok olyan technoanalfabéta van vállatoknál is, akiket le lehet huzni a windows-adóval és persze google és lighttpd is open sourceos
    általános szerverekről is tudsz statisztikát mutatni vagy csak a levegőbe beszélsz?
  • Rexhawk
    #23
    fizetett MS hirdetésünket olvashatták...

    az OSF egy alapítvány tehát nem keres semmit ígynincs is miből spozorálni, az IBM meg a SUN amúgy is rossz helyzetben van nincs miből sponzorálni oldalakat...

    az instabilt meg úgy értettem, hogy instabilabb, és ezt inkább statisztikai jelleggel állapítottam meg
  • Kheller
    #22
    nem cáfolsz te semmit, legfeljebb önmagadat...

    A win szerverek stabilitásáról meg csak annyit, hogy az összes szervert vizsgálva messze a legelterjedtebb platform.
    A webszerverek piaca, a teljes szerver piacnak csak egy töredéke, de még ott is folyamatosan veszit a részesedéséből az opensource(ami ez esetben = apache), pár éve még 2x annyi apache volt mint win, mára az előnye alig 15%-ra olvadt. Ez annak fényében brutális veszteség, hogy az apache gyakorlatilag ingyen van (dömping áron) mig az iis igen durva összegekbe kerül és mégis egyre elterjedtebb, pedig a webszerverek piaca elég különleges, jóval egyszerűbb mint az általános szervereké.



    Félnivalója meg inkább az opensource-nak van, nem a ms (adobe stb.) toporog egyhelyben évek óta és csődöl meg tucatjával. Ők éppen pénzügyi rekordokat döntögetnek minden évben és egyszerűen annyi kp-t halmoztak fel, hogy képtelenek elkölteni. Szóval álmodozni nyugodtan lehet, de a tények makacs dolgok.
  • A1274815
    #21
    "Valaki nemrég itt jól megfogalmazta, ezek a sötét ms vérfanboyok tényleg félnek a linuxtól, ezért próbálnak mindenbe belekötni, és mindenben lehúzni a linuxot, és mindig a "sponsored by m$" oldalak torzított statisztikáit linkelgetik."

    Fél a rosszsebb. Viszont ti meg sponzored by OSF, IBM, Sun, meg fanatikus oldalakkal, jöttök. Arról pedig nem beszélve (feltehetőennem gyenge manipulatív szándékkal is) olyan oldalakat, melyek nem az Open Sorce/Linux óriási megállíthatlan lendületes erőre nyomulását hírdetik, sponzored by MS-nek titzuláljátok, miközben a valóságot nem tudjátok. (Főleg ha megnézed az oldalakat a MacOS-sek tényleg lendületesen és kitartóan erőle törnek, és ha megnézed a Steam statisztikákit majdnem ugyan ezeket kapod vissza).
  • A1274815
    #20
    "ezért kisebb a részesedése a win servereknek mert instabil."

    Az instabil egy abszolút fogalom ami bármire igaz, ami nem totálisan, teljesen, stabil. Szóval a Linuxotok is ilyen szempontból instabil.

    Helyesn az lehetne mondani, hogy instabilabb, mint %s, de itt vigyázni kell, mert egy multi-faktoros rendszer és csak valós számoknál lehet meghatorázoni. Azaz kell egy leképző függvény, ami ezt a sok faktort (súlyozot összeg, valamelyik előtérbe helyzeése a többi felett, ha valamelyik ugyan annyí, akkor egy másikat nézni, stb.), viszont ez még mindig szubjektív.

    Pl.: hw hiba esetén azonnal összeomlik, hogy ne sérüljenek az adatok, a másik meg csak valami tragédia hatására áll le és nem számít, ha több kárt okoz, mintha megadná magát. És mind két közelítés helyes lehet, csak függg a szituációütól, hogy melyiket kell alkalmazni.
  • Rexhawk
    #19
    tökmind1 akkor is cáfolom ezen állításod:
    "Na igen, linux valahol 0.7-0.8% között laviroz évek óta"
    Na meg 4 évvel ezelőtt még csak 0,29% volt most már kétszer annyi.

    A1274815:
    itt a cikkben vállalkozókról van szó és abba benne vannak a "WEB fejlesztők és WEB szerver üzemeltetők" is. Nyilván nem a home user vérpistékéknél népszerű a linux, akiket meg lehet vezetni mindenféle giccses tartalmakkal, hanem a szerverekben kap helyet ahol fontos a stabilitás, és a rugalmasság na meg az ár, és ezért kisebb a részesedése a win servereknek mert instabil.
  • Sanyix
    #18
    magadnak vergődhetsz ezzel a szarral, de értelmes ember sokkal jobban megbízik egy w3c szerű szervezet által üzemeltetett oldalban, mint egy ilyen sufnis szomszédpistike fosban, amivel valószínűleg szoros kapcsolatban van az ms, mert te szeretsz nagyon ilyen ms által torzított eredményes gagyi oldalakat linkelni, hogy valamivel alátámasszad ezt a vergődést.

    Valaki nemrég itt jól megfogalmazta, ezek a sötét ms vérfanboyok tényleg félnek a linuxtól, ezért próbálnak mindenbe belekötni, és mindenben lehúzni a linuxot, és mindig a "sponsored by m$" oldalak torzított statisztikáit linkelgetik.

    Kedvencem amikor valamelyik okos a winportal statisztikáit linkelgette, hogy azon alig van linux :D
  • gkalcso
    #17
    Személyeskedés nélkül nem megy?

    A direktívák a nyílt szoftverek használatának szabályozására vonatkoznak. De ilyen csak kb a 30 százaléknak van.

    A LAMP-ot is megemlítik. Tehát hiába van win a klienseken, ha a munkához egy LAMP alapú webes felületet használnak.

    Azon MS támogatók akik ide írnak, jól fontolják meg, mert ez az oldal is nyílt szoftveren alapul :P

    http://toolbar.netcraft.com/site_report?url=http://www.sg.hu
  • A1274815
    #16
    WEB fejlesztők és WEB szerver üzemeltetők az abban felmérésben szereplők, enyhén belepiszkál az eloszlásba eme kis tény.

    Még szép, hogy nem a hup-on mért eloszlásokat linkelted ide.
  • Kheller
    #15
    Tessék, agymosott barátom olvasgassál:
    http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=9

    októberben éppen ismét csökkent a linux részesedése.
    Nem mintha nem lenne rohadtul mindegy, hogy 0.7% vagy 2% a részesedése...
  • torreadorz
    #14
    Jó de most nincs igazam? :)
  • Sanyix
    #13
    ez nem tud gondolkodni, egyszerű egysejtű ms bérenc vérfanboy
  • strogg
    #12
    Te most kötözködsz, és csomót keresel a kákán is :))))))))
  • torreadorz
    #11
    Szerintem te is nyugodtan leülhetsz szövegértésből. Bár a cim jó, azonban a tartalom, rögtön az első mondat nem:
    "A Gartner friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok nagy többsége már most nyílt forráskódú szoftvereket használ"

    Ha nincs ott az a bizonyos szép magyar "is" szócska a megfelelő helyen akkor igenis félrevezető.

    pl:
    A Gartner friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok nagy többsége már most suzuki-t használ.
    Ebből mire asszociálsz? Arra hogy 80%-ban vmilyen opel a céges autó, és a maradék 20%-ban van suzuki is, vagy arra hogy 80%ban suzukit és a maradék 20% más? Az első kb. a valóság (legalábbis magyarországon) a második meg amit a mondat sugall.
  • Rexhawk
    #10
    2007május
    2008október
    talán gondolkodhatnál már néha mielőtt hülyeségeket írsz...
    egyébként is növekszik a linux és a triplao felhasználók száma, annak ellenrére is, hogy nem vagy képes beismerni az igazságot :)
    te valamilyen Microsoft agymosótáborban voltál? Mert látszik hogy csak hülyeségeket oktattak.
    És csak neked meg néhány elvakult vérfanboynak számít hogy open vagy closed source, meg aki tényleg ki is használja pl.: fejleszti
  • strogg
    #9
    Ehhh. A hozzászólásotok (tényleg nem fikázni akarok, csak nagyon csípí a szememet) jól tükrözi, hogy
    1. fogalmatok sincsen arról mit jelent a szó "nyílt forrás"
    2. Szövegértés egyes, leülhettek.

    Lehet, hogy a vállalatok 90%-ban windows-t használnak, és az is lehet, hogy a 80%-ban m$ office-t. A kérdées nem is ez volt. a kérdés az, hogy használnak-e nyílt forrású szoftvert. Ez lehet egy firefox, apache, audacity,abiword,openoffice,gimp, stb... (ezrével lehetne sorolni)
    A felmérés alapján a következőt tudom elképzelni: megkérdezték a céget, hogy használnak-e nyílt forrású cuccost. A válasz igen, mert >= 1 számú firefox,openoffice, esetleg linuxos gép található a cégnél. Ez minden! Nem több, és nem kevesebb.
    Egyébként nem félreérthető a cikk, mert a címe is ez: "csaknem_minden_ceg_hasznal_nyilt_szoftvereket". Ha legalább egy nílt forrású szoftvert használnak egy cégnél, akkor megfelel a kérdésben megfogalmazott definiíciónak, és pont. Nem kell ragozni.